10 jaar Apple iPad: een tijdlijn van de Apple iPad

Laatste update: 12-10-2020

Het is alweer 10 jaar geleden dat Apple zijn eerste iPad in Nederland op de markt bracht. Hoe heeft de tablet van Apple zich door de jaren heen ontwikkeld? En hoe is het gebruik ervan veranderd? Je leest het in deze 10 jaar-tijdlijn van de iPad.

Waarom Apple een iPad op de markt bracht

In 2010 gebruikten al veel mensen een smartphone en een laptop, maar was er nog ruimte voor een ander apparaat? Die vraag beantwoordde Apple met de eerste iPad: iPad 1. Deze tablet kon dingen beter doen dan een telefoon of een laptop, waaronder boeken lezen. Je wilt een groter beeldscherm dan een smartphone, maar een laptop op schoot nemen is ook niet bepaald comfortabel. Ook het browsen en video’s bekijken heeft vooruitgang geboekt met de komst van de iPad 1.

Apple boorde een markt aan die er nog niet was en bracht een apparaat uit waarvan mensen nog niet wisten dat ze het wilden hebben of nodig hadden. Of het succesvol was? In het eerste half jaar verkocht Apple 7.5 miljoen iPads en in 2011 waren dat er zelfs 32.4 miljoen. Voordat Apple de iPad op de markt bracht had Microsoft overigens al een poging gewaagd. Die mislukte, want hij was log en langzaam. De iPad was compact en het besturingssysteem van de iPhone, iOS, had zijn dienst al een aantal jaren succesvol bewezen.

Zo is de Apple iPad in 10 jaar veranderd

In 2010 verscheen de iPad 1 en door de jaren heen bleef Apple zijn iPads door ontwikkelen. In de kern is er weinig veranderd. Wel werd de tablet steeds lichter, krachtiger, werd er in het gebruik meer mogelijk en is het design veranderd. De meest opvallende veranderingen vind je in onderstaande infographic terug. Benieuwd welke iPads door de jaren heen allemaal door Apple zijn uitgebracht? Je vindt hier de complete lijst met uitgebrachte tablets.

Infographic tijdlijn 10 jaar Apple iPad

iPad met eigen besturingssysteem

Dat de lancering van de iPad een succes was, had de tablet mede te danken aan het besturingssysteem iOS. Dit besturingssysteem, speciaal ontworpen voor de iPhone, had zijn dienst al een aantal jaar bewezen (vanaf 2007). Het besturingssysteem is stabiel, maar bracht op de iPad een aantal beperkingen met zich mee. Het was immers voor de iPhone ontworpen. Softwarematig zou het beter zijn om de iPad los te weken van de iPhone. Dat is in 2018 gebeurd met de komst van iPadOS. Dit besturingssysteem is brengt heel veel gebruiksgemak en nieuwe functies met zich mee. Bekijk hier maar eens alles over iPadOS 14. Niet elke iPad kan hier gebruik van maken omdat de software simpelweg te groot is en teveel kracht vereist. Bekijk hier of je jouw iPad kunt updaten naar iPadOS.

iPad, of toch een laptop?

Door de jaren heen is de iPad enorm krachtig en veelzijdig geworden. Met de komst van het besturingssysteem iPadOS en de mogelijkheid om de iPad uit te breiden met accessoires als een Smart Keyboard en Apple Pencil, kun je nét zo veelzijdig werken als op de laptop.

Refurbished iPad kopen

Interesse in een iPad of is je oude iPad toe aan vervanging? Bij Forza verkopen we veel refurbished Apple iPads. Dat is dankzij onze hoge kwaliteitsstandaarden en het Keurmerk Refurbished technisch van topniveau. Het evenaart de kwaliteit van nieuw, het is goed voor het milieu én voor de portemonnee. Kun je wel wat hulp gebruiken? Op onze iPad kopen-pagina geven we meer uitleg over de refurbished iPads en lees je welke iPad voor wie geschikt is. Vandaag vóór 22:30 uur besteld = morgen thuisbezorgd met gratis laadaccessoires én 2 jaar garantie, óók op de batterij!