iPhone 12 vs iPhone 14: is het de upgrade waard?

10 Juli 2023 - 7 min. read time
iPhone 12 vs iPhone 14: is het de upgrade waard?

De iPhone 14 werd geïntroduceerd in september 2022 en is daarmee de 2 jaar jongere broer van de iPhone 12. Ondanks dat de twee qua uiterlijk niet heel verschillend van elkaar lijken op het eerste oog, is er wel degelijk het één en ander veranderd en toegevoegd op het gebied van bijvoorbeeld nieuwe functies. Wat deze verschillen precies zijn en of deze verschillen de upgrade waard zijn, lees je in dit blog. 


Verschil iPhone 12 en iPhone 14 

De belangrijkste verschillen: 

 • Behuizing en gewicht 
 • Kleuren
 • Scherm en verversingssnelheid 
 • Chipset 
 • Camera 
 • Nieuwe functies en verbeteringen
 • Prijs

Behuizing en gewicht 

Wat de behuizing en het gewicht betreft zijn er eigenlijk maar weinig verschillen op te merken, maar wel een hoop overeenkomsten. Beiden hebben namelijk een glazen achterkant, een plat aluminium frame en een ceramic shield, wat glasbreuk bij het vallen sterk verminderd. Hier zit wel één opmerkelijk verschil in: Apple beweert dat de Ceramic Shield aan de voorkant van de iPhone 14 sterker is dan welke smartphone op de markt dan ook. Wat de achterkant betreft, valt deze daarentegen wél meteen op door het aangepaste camera-eiland waar we later in dit artikel op terug zullen komen. Ook in de grootte zit een minimaal verschil: de iPhone 14 is net wat dikker met 0,78 centimeter, daar waar de iPhone 12 0,74 centimeter is. Wat dit uitmaakt voor het gewicht? De iPhone 12 weegt 162 gram, de iPhone 14 172 gram. Deze verschillen zijn dus minimaal zicht- of voelbaar.

Kleuren: voor ieder wat wils

Of je nu gaat voor de iPhone 12 of de iPhone 14, wat kleuren betreft bieden beiden toestellen genoeg keus. De kleuren van de iPhone 14 ogen over het algemeen nét een tikkeltje subtieler. Zo is zwart veranderd in ‘middernacht’ wat iets meer richting blauw neigt en is het harde, maritieme donkerblauw veranderd in een zachtere tint blauw. Hetzelfde geld voor de kleur paars, welke ook een tintje lichter is gemaakt en meer richting lila gaat. Ook valt de kleur ‘sterrenlicht’ bij de iPhone 14 op, wat het klassieke wit heeft vervangen. Hieronder staan alle beschikbare kleuren op een rijtje gezet: 

 

iPhone 12 iPhone 14
Zwart Blauw
Blauw Paars (Lila)
Paars Geel
Groen Middernacht
Wit Sterrenlicht
(Product)RED (Product)RED

iPhone 12 vs iPhone 14 kleuren

Scherm en verversingssnelheid

Het beeldscherm is al jaren één van de meest opvallende kenmerken van de iPhones, net zoals dat eigenlijk voor de meeste Apple devices geldt. Dit wordt bij deze toestellen dan ook weer even bevestigd. Bij beiden prijkt een levendig en haarscherp 6,1-inch OLED-scherm aan de voorkant, welke bij de iPhone 14 toch nét even wat beter tot zijn recht komt. De iPhone 14 heeft namelijk een wat kleinere inkeping bovenin ten opzichte van de iPhone 12. Oftewel, meer scherm, wat de kijkervaring ten goede komt. Wat schermhelderheid betreft, is de iPhone 14 net wat helderder. Hoewel de piekhelderheid van beiden hetzelfde is (1200 nits), heeft de iPhone 14 een hogere maximaal haalbare helderheid van 800 nits tegenover de 625 nits van de iPhone 12. 

Chipset

De iPhone 14 beschikt over een ietwat nieuwere chip, namelijk de Apple A15 Bionic. Deze chip bevat 6GB aan werkgeheugen ten opzichte van de 4GB van de A14. Dit resulteert in een ietwat soepelere gebruikservaring doordat je net wat sneller schakelt tussen verschillende apps. Toch doet de iPhone 12 hier niet erg voor onder: deze beschikt over de A14 Bionic, die ondanks dat ie ietsjes ouder is, vergelijkbare prestaties levert met zijn jongere broertje. Er zit echter wel een klein verschil in. De A15 Bionic heeft 5 CPU-cores (grafische processor), de A14 daarentegen 4. Wel hebben ze allebei een CPU (processor) met 6 cores. Hierin zijn ze dus aan elkaar gewaagd. Ook wat de Neural Engine betreft beschikken ze beiden over een totaal van 16 cores. De Neural Engine is een processor die ongeveer op dezelfde manier werkt als het menselijk brein, waardoor bepaalde intelligente processen kunnen worden nagebootst. 

Camera 

Op het eerste oog valt er één verandering meteen erg duidelijk op wanneer je een blik werpt op het camera-eiland van beiden. Bij de iPhone 12 zitten beide lenzen onder elkaar, bij de iPhone 14 staan ze diagonaal op elkaar. Naast deze optische verandering zitten er eigenlijk weinig verschillen tussen de twee camera-eilanden, op de Photonic Engine na. Deze functie zorgt voor fantastische details en kleur, en maakt foto’s algeheel een stuk mooier. Wel is het belangrijk om uit te lichten dat dit in de basis geen nieuwe functie is. Het is namelijk een upgrade van ‘Deep Fusion’, die eigenlijk hetzelfde doet als Photonic Engine: het verbeteren en optimaliseren van de kwaliteit van foto’s, ook in een donkere omgeving. Met Photonic Engine is deze functie echter wel een stapje beter gemaakt, maar is het zo dat je met de iPhone 12 camera dus eigenlijk al een soortgelijke functie hebt. Een functie waarin de iPhone 14 wél onderscheidend is ten opzichte van zijn oudere broertje, is de Actiemodus. Zo schiet je vloeiende en stabiele beelden, ook wanneer je bijvoorbeeld aan het rennen bent. 

iPhone 12 vs iPhone 14 camera verschil

Nieuwe functies en verbeteringen

Aangezien de iPhone 14 is uitgebracht in 2022 en de iPhone 12 in 2021, mag je uiteraard verwachten dat er een aantal upgrades door zijn gevoerd tot aan de iPhone 14 en met het uitbrengen daarvan. Zijn ze vooruitstrevend en vernieuwend? Ja. Zijn ze het verschil in de prijs waard? Dat is een interessante vraag, waar je het beste zelf invulling aan kunt geven.  
De volgende nieuwe functies heeft de iPhone 14 ten opzichte van de iPhone 12: 

 • Ongelukdetectie: dit is een functie die op zichzelf het verschil in prijs al waard kan zijn, en misschien nog wel meer. Door deze functie kan jouw iPhone 14 G-krachten meten tot aan 256 G en, samen met de ingebouwde gyroscoop met groot dynamisch bereik, het detecteren wanneer je een ongeluk hebt gehad. Vervolgens zal je iPhone zelf hulpdiensten inschakelen als je hier zelf niet meer toe in staat bent, mits je wel in staat bent deze oproep te annuleren.  
 • Photonic engine: zoals al eerder in dit artikel vernoemd brengt dit je foto’s net wat meer tot leven door levendige kleuren en scherpe details maar bestaat al een soortgelijke functie bij de iPhone 12, namelijk Deep Fusion. 
 • Actiemodus: Hiermee maak je vloeiende en stabiele beelden, zelfs wanneer het beeld heel erg schudt en op en neer gaat. Zo film je dus gemakkelijk een bewegend iets, wanneer je zelf ook in beweging bent.
 • Fotografische stijlen: hiermee stel je op voorhand in wat voor instellingen je camera gebruikt en toepast bij het maken van een foto. Je stelt dus eigenlijk een soort zelfgemaakte filter in en past hem naar eigen hand aan. In tegenstelling tot een normale filter herkend deze functie individuele onderdelen van de foto en optimaliseert deze naar de juiste kleursaturatie bijvoorbeeld, in plaats van de gehele foto. Om een voorbeeld te geven: de lucht maak je net wat blauwer, maar je huidskleur blijft hetzelfde. 
   
  Een andere upgrade die het vermelden waard is, is de batterij. Met de iPhone 14 kun je zo’n 20 uur langer video’s afspelen op één lading, wat zo’n 3 uur langer is dan de 17 uur bij de iPhone 12. 

iPhone 12 vs iPhone 14 nieuwe functies

Prijs 

Gezien het feit dat de iPhone 14 recenter is uitgebracht, staat de prijs hier logischerwijs ook naar. Je legt hier gemiddeld zo’n €860 voor neer, daar waar de iPhone 12 een stuk goedkoper uitvalt: Voor een soortgelijke variant wat werkgeheugen betreft (128GB), kom je uit op zo'n €730. Een verschil van €130 dus. Koop je één van de twee refurbished, kan het prijsverschil oplopen tot enkele honderden euro's.

Conclusie 

Met de iPhone 12 en iPhone 14 heb je met beiden een veelzijdig instaptoestel in handen, waarmee eigenlijk geen enkele handeling te veel gevraagd is. Allebei ogen ze erg soepel en responsief waardoor ze uitblinken in gebruiksgemak- en ervaring. Ben je iemand die veel buitenshuis te vinden is of vaak op reis gaat? Dan is, op basis van de camera en verbeterde batterijduur, de iPhone 14 zeker het overwegen waard. Daarnaast ben je met de iPhone 14 net wat meer bestand tegen de toekomst doordat de 14 software-updates zal krijgen tot 2027. Maar, in acht genomen dat de gemiddelde smartphonegebruiker zo’n 2 jaar met een toestel doet, zit je met de iPhone 12 ook nog steeds meer dan goed. Deze zal namelijk in ieder geval tot en met 2025 updates krijgen en zelfs daarna nog steeds ondersteund worden met beveiligingsupdates. De vraag die je dus jezelf het beste kunt stellen: vind ik de nieuwe functies het upgraden en daarmee het verschil in prijs waard?  

iPhone 12 of iPhone 14 refurbished kopen

Welke je ook besluit te kiezen, één ding is zeker. Wanneer je jouw refurbished iPhone 12 of refurbished iPhone 14 bij Forza koopt, ontvang je een toestel in technische nieuwstaat die wij kunnen garanderen door het Keurmerk Refurbished wat wij mogen uitdragen. Dit komt doordat we onze toestellen op meer dan 50 punten controleren om zo de kwaliteit die je van een Apple-product mag verwachten te waarborgen, tegenover een prijs die je niet gewend bent van Apple. Naast dat het voordelig is voor je portemonnee, pakt het ook voordelig uit voor het milieu. Door een iPhone 12 of iPhone 14 refurbished aan te schaffen voorkom je dat er onnodige CO2-gassen vrijkomen bij het produceren van een nieuwe iPhone, terwijl ze vaak nog een tweede- of soms derde leven meekunnen. Zo gaan we van duur naar duurzaam

vergelijking
← Vorige Volgende →
Altijd als eerste op de hoogte zijn van de beste deals?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang €10,- korting!

Altijd als eerste op de hoogte zijn van de beste deals?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang €10,- korting!
Altijd als eerste op de hoogte zijn van de beste deals?