iPhone 15 vs iPhone 12: is het nodig om te upgraden?

12 September 2023 - 5 min read time
iPhone 15 vs iPhone 12: is het nodig om te upgraden?

Traditioneel bracht Apple tijdens het najaars-event in september haar nieuwe iPhone-parels op de markt. Dit jaar was het de beurt aan de iPhone 15-serie. In dit blog praten we je bij over de iPhone 15 en vergelijken we deze nieuwste smartphone met de iPhone 12. Is het nodig om weer zo veel geld uit te geven aan de nieuwste iPhone, of kun je met een refurbished iPhone 12 net zo goed voor de dag komen?     


iPhone 15 vs iPhone 12: Dit zijn de verschillen

Kort samengevat zijn hieronder de belangrijkste verschillen tussen een iPhone 12 en iPhone 15 op een rij gezet:

  • Dynamic Island
  • USB-C
  • Camera
  • Vernieuwde chip
  • De prijs

De vernieuwingen: iPhone 15 vs iPhone 12

Op dinsdag 12 september was het zo ver, Apple's CEO Tim Cook vertelde tijdens zijn Keynote in het Apple Park in Cupertino over nieuwe hardware. Apple bracht de iPhone 15 uit met allemaal updates ten opzichte van zijn voorganger. De grootste update was die van het Dynamic Island. Deze zagen we vorig jaar al op de Pro-modellen, maar nu zien we ze op alle iPhone 15-modellen. Het Dynamic Island is een beweegbaar eilandje aan de bovenkant van je scherm die verschillende notificaties of widgets kan laten zien.

 

Een andere grote vernieuwing van de iPhone 15 is de USB-C poort. Doordat de Europese Unie vanaf 2024 de USB-C aansluiting verplicht maakt voor kleine elektronische apparaten, moest Apple ook de stap maken. Het grote voordeel ten opzichte van de Lightning-poort, is dat een USB-C poort universeel is. Dat betekent dat je dezelfde kabel van je MacBook en iPad nu ook voor je iPhone kan gebruiken.

 

Een laatste grote vernieuwing is de camera. Waar de iPhone 14 een twee 12-megapixel camera's had, heeft zijn opvolger twee 48-megapixel camera's. Hierdoor worden de foto's die je maakt nog mooier!

iphone-15-vs-iphone-12iphone-15-vs-iphone-12

Verschillen tussen de iPhone 15 vs iPhone 12

In oktober 2020 was het de iPhone 12 die het levenslicht zag. Deze iPhone had een hele andere behuizing dan zijn voorganger, de iPhone 11. Waar het oudere broertje een ronde behuizing had, kreeg de iPhone 12 een strak en hoekkige behuizing. De iPhone 12 heeft twee cameralenzen: een hoofd- en ultragroothoekcamera. Beide lenzen zijn 12 megapixel, waarmee je prachtige foto’s en video’s kunt maken. Met een A14 Bionic-chip in de iPhone 12 zorgde Apple ervoor dat deze iPhone een stukje sneller en zuiniger was dan zijn voorganger. Dit zorgde ervoor dat de iPhone 12 bij de snelste smartphones van dat moment hoorde.

Het grootste verschil tussen de iPhone 12 en de iPhone 15 zit in het scherm. Het Dynamic Island, wat eerst alleen op de iPhone 14 Pro (Max) te vinden was, is nu ook te vinden op de iPhone 15. Een ander groot verschil tussen beide telefoons is de chip die onder de motorkap schuilt. In de iPhone 12 zit een A14 Bionic-chip, in de iPhone 15 zit de A16 Bionic-chip die een jaar eerder al het licht zag bij de onthulling van de iPhone 14 Pro.

 

Volg je het nog? We zullen het hieronder wat overzichtelijker voor je maken door een aantal iPhones met hun chipset onder elkaar te zetten.

 

iPhone-model Chipset
iPhone 12 A14 Bionic
iPhone 13 A15 Bionic
iPhone 14 A15 Bionic
iPhone 15 A16 Bionc

 

iPhone 15 vs iPhone 12: verschil in kleur

De ‘reguliere’ iPhone-modellen komen altijd in vrolijke kleuren beschikbaar. Zowel bij de iPhone 12 als bij de iPhone 15 zijn de kleuren weer levendig, vrolijk en tevens in de trend van nu.

 

iPhone 12 iPhone 15
Zwart Zwart
Wit Blauw
Rood Groen
Blauw Geel
Paars Roze
Geel  
iphone-15-vs-iphone-12iphone-15-vs-iphone-12

Prijs: iPhone 15 vs iPhone 12

Allemaal leuk en aardig die verschillen tussen de iPhone 15 en iPhone 12, maar wat is het prijsverschil tussen beide smartphones eigenlijk? Het antwoord op die vraag is voor de iPhone 15 met de minste opslag (128GB): €969,-. Deze prijs loopt op naar mate het aantal gigabytes aan opslag in de iPhone ook oploopt, dit geldt ook voor de iPhone 12. Deze smartphone is bij Forza Refurbished drastisch goedkoper en al verkrijgbaar vanaf €439,-.

 

Aantal GB's Refurbished iPhone 12 iPhone 15
64 GB €339,- X
128 GB €399,- €969,-
256 GB €459,- €1.099,-
512 GB X €1.349,-

Conclusie: moet ik upgraden?

De belangrijkste vraag is eigenlijk: wil je zo veel geld uitgeven voor een nieuwe iPhone 15? Het instapmodel van de iPhone 12 voldoet nog aan alle gebruiksgemakken die je van een iPhone verwacht. Met de chip die zich in deze iPhone bevindt kan je nog een geruime tijd vooruit. Maar wanneer je toch voor de iPhone 15 gaat, ben je goed bestand voor de toekomst omdat deze iPhone naar verwachting nog zo’n vijf jaar iOS-updates krijgt. Een iPhone 12 blijft daarentegen nog steeds een heel goede keuze: hij krijgt nog minimaal twee keer een update, waardoor je zeker weet dat je ook de nieuwste software-updates hierop kunt gebruiken. De grote vraag is dus eigenlijk: vind ik het de updates, de nieuwe functies en het prijsverschil waard om een nieuwe iPhone 15 aan te schaffen? Of ga je toch voor de refurbished iPhone 12? De keuze is aan jou!

Refurbished Apple iPhone bij Forza kopen

Lukt het je niet om een keuze te maken of wil je nog meer weten over een bepaalde iPhone? Neem dan gerust contact op met onze servicedesk. Zij helpen en adviseren je graag verder. Bestel je nieuwe refurbished iPhone vóór 22:30 uur en je hebt hem deze iPhone de volgende dag al in huis! Je krijgt daarnaast drie jaar garantie én gratis laadaccessoires meegeleverd met je bestelling. Alle iPhones die bij Forza worden verkocht worden op meer dan 50 punten nagekeken, dit heeft Forza Refurbished het Keurmerk Refurbished opgeleverd. Wanneer je voor refurbished kiest, draag je ook nog eens bij aan minder CO2-uitstoot.

iphone
← Vorige Volgende →
Altijd als eerste op de hoogte zijn van de beste deals?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang €10,- korting!

Altijd als eerste op de hoogte zijn van de beste deals?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang €10,- korting!
Altijd als eerste op de hoogte zijn van de beste deals?