Wat is resolutie?

19 Juni 2019 - 5 min read time
Wat is resolutie?

Laatste update: 21-04-2021

Bij alle apparaten met een beeldscherm kun je niet om de term resolutie heen. Het is een term die wordt gebruikt om de hoeveelheid pixels in het scherm van bijvoorbeeld een refurbished iPhone en refurbished iPad aan te duiden. Over het algemeen geldt dat hoe meer pixels er aanwezig zijn, hoe scherper het beeldscherm is. Er is wel één kanttekening: het gaat uiteindelijk om de pixeldichtheid, ofwel het aantal pixels per inch (ppi).


Hoe wordt de resolutie van een device bepaald?

iPhone resoluties

De resolutie van een device wordt gebaseerd op basis van het aantal pixels in de breedte maal de hoogte van het beeldscherm. Zo heeft de iPhone 8 refurbished een kleiner beeldscherm (4.7-inch) dan de grotere iPhone 8 Plus refurbished (5.5-inch) en dus een lagere resolutie. Maar, resolutie is niet de belangrijkste factor.

Scherpte wordt bepaald door pixeldichtheid

Pixels Per Inch

In theorie zou een kleiner beeldscherm met een lagere resolutie een scherper beeld kunnen hebben dan een groter beeldscherm met een hogere resolutie. Dat heeft te maken met het aantal aanwezige pixels per inch (ppi). Zo heeft de iPad Mini 5 refurbished een 7.9-inch beeldscherm met een resolutie van 2048 x 1536 pixels, wat neerkomt op 326 ppi. De iPad 2019 refurbished heeft een 10.2-inch beeldscherm met een resolutie van 2160 x 1620 pixels, wat neerkomt op 264 ppi. Op scherpte wint de kleine iPad Mini 5 het dus van de grotere iPad 2019.

OLED, scherper dan LCD

Standaard iPhones, zoals de iPhone 8 en de iPhone SE 2020, hebben een LCD-beeldscherm. De high-end toestellen, zoals de iPhone XS en de iPhone 11 Pro, hebben een OLED-beeldscherm. Bij OLED ligt de resolutie doorgaans een stuk hoger en zijn er meer pixels per inch aanwezig (458 ppi). Alles wordt dus scherper op OLED getoond. Tel daar de perfecte weergave van donkere/zwarte kleuren en de grote contrasten tussen lichte- en donkere kleuren bij op en je hebt de beste kijkervaring. Bekijk hier de verschillen tussen Apple’s OLED en LCD.

Resolutie en accuduur

Hoe meer pixels het beeldscherm heeft, des te meer dit vereist van de batterij van je smartphone of tablet. De pixels moeten namelijk ook worden aangestuurd via de processor en dat kost veel energie. Gelukkig maakt Apple naast snellere processors ook steeds energiezuinigere processoren, waardoor je langer met je toestel kunt doen. Dit betekent dat een mooier beeldscherm niet perse ten koste hoeft te gaan van de prestaties van je batterijduur.

iphone ipad beeldscherm
← Vorige Volgende →
Altijd als eerste op de hoogte zijn van de beste deals?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en mis niks.

Altijd als eerste op de hoogte zijn van de beste deals?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en mis niks.
Altijd als eerste op de hoogte zijn van de beste deals?