Wat is resolutie?

Resolutie wordt gebruikt om het totale aantal pixels in een beeldscherm aan te duiden. In het algemeen geldt: hoe meer ‘pixels' (ofwel punten), hoe scherper het beeldscherm. Desondanks is dit niet altijd waar. De scherpte van een beeldscherm wordt bepaald door de pixel dichtheid, ofwel het aantal pixels per inch (PPI). Een pixel vertoont als het ware informatie op een beeldscherm, zoals kleuren.

Hoe wordt de resolutie van een device bepaald?

De resolutie van een device wordt altijd gebaseerd op basis van het aantal pixels in de breedte maal de hoogte van het beeldscherm. Zo heeft een iPhone SE (4.0 inch beeldscherm) een lagere resolutie (aantal pixels) dan een iPhone X (5.8-inch beeldscherm). Dit komt omdat het beeldscherm 1.8-inch groter is dan de iPhone SE. Hoe groter het beeldscherm, des te meer pixels en dus des te hoger de resolutie va het beeldscherm is.

iPhone resoluties

Beeldscherm scherpte bepaald door pixeldichtheid

Zoals eerder gezegd is de resolutie niet dé belangrijkste factor. In theorie zou een beeldscherm met een lagere resolutie toch een scherper beeld kunnen hebben. In dit geval is de pixeldichtheid, afgekort ‘PPI' (Pixels Per Inch) hoger dan bij het grotere beeldscherm. Er bevinden zich in dit geval meer losstaande pixels in één inch.

Pixels Per Inch

Het aantal pixels in één inch. Des te meer pixels, hoe scherper het beeld.

Wat is de resolutie van de meeste smartphones?

De meeste smartphones, zoals de iPhone 6S, 7 en 8 zijn uitgerust met een HDReady beeldscherm (750 x 1334). Daarnaast zijn er ook een aantal smartphones met een OLED-display, de iPhone X(S) zijn hier voorbeelden van en hebben een resolutie van 1125 x 2436. Enkele smartphones hebben nog een HD (High Definition) beeldscherm met een resolutie van (1280 x 720).

In principe is een hogere resolutie dan Full HD voor smartphones overbodig, omdat dit ten koste gaat van de batterijduur. Des te meer pixels een beeldscherm heeft, des te meer dit vereist van de batterij van je smartphone. De pixels moeten namelijk ook worden aangestuurd via de processor en dat kost veel energie. Gelukkig maakt Apple naast snellere processors ook steeds energiezuiniger processoren, waardoor je langer met je iPhone kunt doen. Dit betekent dat een mooier beeldscherm niet perse ten kosten hoeft te gaan van de prestaties van je batterijduur.