iPhone XS vs XR, wat is het verschil?

iPhone XS vs XR, wat is het verschil?

Laatste update: 23-12-2021

In 2018 bracht Apple de iPhone XS op de markt. Dit is een premium en vooral dure iPhone die niet voor iedereen betaalbaar was. Als alternatief verscheen daarom óók de iPhone XR. Dit is de betaalbare budgetvariant van de iPhone XS. Hoe dat zit en wat het verschil precies is, lees je hier.


Verschil iPhone XS en XR behuizing

De iPhone XS refurbished heeft toestelranden die gemaakt zijn van roestvrijstaal. Dit is een duur en erg sterk materiaal. Daarnaast ziet het er dankzij de kleuren Space Grey, Zilver en Goud premium uit. Voor de iPhone XR refurbished zijn aluminium randen gebruikt. Het verschil? Het is goedkoper in productie, iets minder stevig, maar wél lekker kleurrijk. Je kunt dit toestel namelijk in zes vrolijke kleuren kopen.

Uiterlijk verschil iPhone XS vs XR

Beeldscherm verschil iPhone XS vs XR

Ook in het beeldscherm zit een groot verschil. De iPhone XS beschikt over een 5.8-inch OLED-scherm. Het is strak op de rand afgewerkt, heeft een hoge resolutie en laat grote kleurcontrasten zien. Kleuren springen eruit en zwart is perfect zwart. De iPhone XR is voorzien van een 6.1-inch LCD-scherm. Dit scherm heeft een minder hoge resolutie en laat vooral donkere kleuren fletser zien. Hierdoor zijn de kleurcontrasten minder mooi. Ook is dit scherm minder strak op de rand afgewerkt.

Verschil iPhone XS en XR camera

Als je beide toestellen omdraait valt het camera verschil direct op. De iPhone XS camera bestaat uit twee lenzen. Met de groothoeklens film je in 4K en fotografeer je in 12 megapixel. De tweede camera is een telelens. Hiermee zoom je in zonder verlies van kwaliteit. Zo kun je ook verre objecten mooi op beeld vastleggen. Bij de iPhone XR ontbreekt de telelens. Hierdoor ben je iets beperkter bij het maken van mooi beeldmateriaal. Als je de zoomfunctie amper gebruikt, kun je ook met de iPhone XR-camera hele mooie foto’s en video’s maken.

Camera verschil iPhone XS vs XR

Afmetingen iPhone XS vs XR

De iPhone XS is wat verfijnder afgewerkt. Daarnaast neemt het OLED-scherm minder ruimte in beslag dan het LCD-scherm. Dit verschil zie je terug in de compactere afmetingen. De iPhone XS is wat handzamer en past gemakkelijker in de broekzak. Dat kan een voordeel zijn, al is er ook een grote groep die juist de voorkeur geeft aan een grotere iPhone.

Afmetingen

iPhone XS

iPhone XR

Hoogte 143,6 mm 150,9 mm
Breedte 70,9 mm 75,7 mm
Dikte 7,7 mm 8,3 mm
Gewicht 177 gram 194 gram
 

Overeenkomsten

De iPhone XR is met oog voor budget gemaakt. Bij de iPhone XS zijn kosten noch moeite bespaard. Dit verschil zie je op meerdere fronten terug. Toch zijn er óók een aantal belangrijke overeenkomsten:

  • Geschikt voor draadloos opladen
  • Snelle prestaties dankzij de A12 Bionic-chip
  • Ontgrendelbaar via Face ID
  • Een 7MP frontcamera die filmt in Full HD

Conclusie en advies

Het OLED-scherm, de stalen randen en de dubbele camera maken de iPhone XS duurder. Je krijgt er wel een verfijndere iPhone voor terug, waarop je profiteert van een betere kijkervaring en meer camerafuncties. Kies de iPhone XS als je dat belangrijke aspecten vindt. Speelt geld een grotere rol, is één camera voor jou voldoende en heb je liever een groot scherm? Dan past de iPhone XR beter bij jou. Je hebt dan ook meteen de keuze uit 6 vrolijke kleuren. Wat je ook kiest, beide iPhones zijn even snel. 

iPhone XS en iPhone XR refurbished kopen

De iPhone XS en XR zijn beide uitgebracht in 2018. Ze zijn inmiddels niet meer extreem duur, maar het kan toch nog véél goedkoper als je kiest voor een refurbished iPhone van Forza. Een technisch verschil met nieuw is er niet. Omdat wij elke iPhone grondig controleren, repareren en reinigen, evenaart de technische staat de kwaliteit van nieuw. Dankzij het Keurmerk Refurbished en 2 jaar garantie ben je verzekerd van een betrouwbare aankoop. Zondag t/m vrijdag voor 22:30 uur besteld? Morgen in huis!

verschillen keuzehulp iphone xs iphone xr
← Vorige Volgende →