Verschil iPhone X en XR en XS

07 Maart 2022 - 5 min read time
Verschil iPhone X en XR en XS

In 2017 bestond Apple 10 jaar. Het bedrijf introduceerde de iPhone X, een jubileumtoestel met een compleet nieuw uiterlijk en veel nieuwe functies. Een jaar later werd dit toestel opgevolgd door de iPhone XS en verscheen hiervan óók een budget variant: de iPhone XR. Wat is het verschil tussen de iPhone X, iPhone XR en iPhone XS? We vergelijken hier de X-familie!


De relatie tussen de drie toestellen

  • De iPhone XS is de opvolger van de iPhone X
  • De iPhone XR is de budgetvariant van de iPhone XS

Verschil in formaat en uiterlijk

Afmetingen

iPhone X

iPhone XS

iPhone XR

Hoogte 143.6 mm 143.6 mm 150.9 mm
Breedte 70.9 mm 70.9 mm 75.7 mm
Dikte 7.7 mm 7.7 mm 8.3 mm
Gewicht 174 gram 177 gram 194 gram
Design Glas en roestvrij staal Glas en roestvrij staal Glas en aluminium
Kleuren Space Grey, Zilver Zwart, Wit, Rood, Geel, Blauw, Koraal Space Grey, Zilver, Goud
 

De refurbished iPhone X en iPhone XS hebben exact dezelfde afmetingen en wegen nagenoeg even zwaar. De randen van roestvrijstaal laten beide iPhones er premium uitzien en aanvoelen. Beide toestellen zijn te koop in de kleuren Space Grey en Zilver. De refurbished iPhone XS is daarnaast ook verkrijgbaar in het Goud. De iPhone XR is wat zwaarder en groter. Ook zijn de toestelranden van aluminium gemaakt. Hierdoor voelt dit toestel logger aan en ziet het er goedkoper uit. Wel kun je de refurbished iPhone XR in zes vrolijke kleuren kopen.

Uiterlijk verschil iPhone X en XR en XS

Beeldschermverschil iPhone X en XR en XS

Beeldscherm

iPhone X

iPhone XS

iPhone XR

Type OLED OLED LCD
Randloos ✔️ ✔️
Formaat in inch 5.8 inch 5.8 inch 6.1 inch
Formaat in cm 14.50 cm 14.50 cm 15.25 cm
Resolutie 2436 X 1125 2436 X 1125 1792 X 828
Pixels per inch 458 458 326
 

Het grotere toestelformaat heeft de iPhone XR voornamelijk te danken aan het LCD-beeldscherm. Het LCD-paneel is vrij dik en de behuizing moet hier op aangepast worden. Ook is LCD niet buigzaam. Hierdoor kan het niet strak op de rand afgewerkt worden en zijn de randen rondom het scherm iets groter. Het scherm van de iPhone X en XS is wél randloos, want deze toestellen hebben een OLED-beeldscherm. Dat is duurder, maar in deze opzichten ook beter:

  • Perfecte weergave van zwarte kleuren
  • Grotere contrasten tussen lichte en donkere kleuren
  • Meer pixels per inch, dus meer scherpte en details
  • Strak op de rand afgewerkt, dus geen schermranden

Beeldscherm verschil iPhone X en XR en XS

Cameraverschil iPhone X en XR en XS

Camera

iPhone X

iPhone XS

iPhone XR

Fotokwaliteit 2x 12-megapixel 2x 12-megapixel 12-megapixel
Videokwaliteit 4K 4K 4K
Groothoeklens ✔️ ✔️ ✔️
Telelens ✔️ ✔️
Optische zoom 2x 2x
Digitale zoom 10x 10x 5x
 

De iPhone X en iPhone XS hebben twee lenzen aan de achterkant: een 12-megapixel groothoeklens waarmee je kunt filmen in 4K en een telelens. Met de telelens kun je tot 10x digitaal inzoomen zonder verlies van kwaliteit. Ideaal voor het dichterbij halen van objecten die zich ver weg bevinden. De iPhone XR moet het met alléén de groothoeklens doen en dus kan de camera van dit toestel niet zo ver inzoomen. Los van dit verschil beschikken alle drie de iPhones over nagenoeg dezelfde camerafuncties- en kwaliteit. Met de enkele iPhone XR-camera doe je dus weinig concessies ten opzichte van de dubbele camera van de iPhone X en XS.

Camera verschil iPhone X en XR en XS

Snelheid en batterij

Snelheid

iPhone X

iPhone XS

iPhone XR

Chip Apple A11 Apple A12 Apple A12
Werkgeheugen 3GB 3GB 3GB
Batterijduur 21 uur 22.5 uur 22 uur
Opladen Bekabeld, draadloos en snel Bekabeld, draadloos en snel Bekabeld, draadloos en snel
 

De iPhone XR mag dan wel als budgetgericht toestel uitgebracht zijn, op snelheid en kracht is in ieder geval niet bespaard. De iPhone XR en de iPhone XS draaien op dezelfde krachtige en energiezuinige A12-chip. De toestellen zijn hierdoor iets sneller en hebben ook een iets langere accuduur dan de iPhone X. Dat hangt natuurlijk wel af van hoe intensief je het toestel gebruikt. De A12-chip en het energiezuinige OLED-scherm zorgen ervoor dat de batterij van de iPhone XS het langst meegaat. Alle toestellen ondersteunen draadloos opladen.

Software-ondersteuning

Gemiddeld biedt Apple 6 jaar software-ondersteuning. Met recente software kun je jouw iPhone veilig en met de laatste functies gebruiken. De iPhone X is uitgebracht in 2017 met iOS 12. De laatste update vindt vermoedelijk plaats in 2023 (iOS 17). In september 2024 valt dit toestel dan buiten de software-ondersteuning. Omdat de iPhone XR en iPhone XS een jaar later zijn uitgebracht, gaan deze iPhones ook een jaartje langer mee.

Conclusie verschil iPhone X en XR en XS

De iPhone X en de iPhone XS zijn bijna identiek aan elkaar. Wel is de iPhone XS beschikbaar in een extra kleur, is het toestel iets sneller en gaat de batterij wat langer mee. Kies voor de iPhone XS als je dit belangrijke aspecten vindt. Wil je wél een dubbele camera en een OLED-beeldscherm maar speelt budget een belangrijkere rol in jouw keuze? Dan is de iPhone X de betere keuze. Dit toestel gaat wel een jaar korter mee. Als we alle functies tegen de prijs afwegen, dan heeft de iPhone XR de beste prijs-kwaliteitverhouding. Deze kleurrijke iPhone kan zich absoluut meten met de toptoestellen. Je levert dan wel wat in op de camera en beeldschermkwaliteit.

Refurbished iPhone kopen

Indien je kiest voor een refurbished iPhone van Forza, kan je geen verkeerde keuze maken. Refurbished is het betaalbare en betrouwbare alternatief voor nieuw, waarbij je voordeliger uit bent, zonder dat je op de hoge Apple-prestaties inlevert. Je refurbished-aankoop bevat 3 jaar garantie (sinds 1 juni 2023) en wordt morgen thuisbezorgd met gratis nieuwe oplader.

vergelijking keuzehulp iphone xs iphone xr iphone x
← Vorige Volgende →
Altijd als eerste op de hoogte zijn van de beste deals?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang €10,- korting!

Altijd als eerste op de hoogte zijn van de beste deals?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang €10,- korting!
Altijd als eerste op de hoogte zijn van de beste deals?