Verschil tussen iPhone X, iPhone XS en iPhone XR

Laatste update: 15-04-2021

In 2017 bestond Apple 10 jaar en werd de iPhone X geïntroduceerd. Het was een jubileumtoestel met een compleet nieuw uiterlijk en vol nieuwe functies. Zo maakte de thuisknop met vingerafdrukscanner plaats voor één en al beeldscherm en de Face ID-ontgrendelfunctie. Een jaar later, in 2018, bracht Apple de iPhone XS én de iPhone XR op de markt. Als je een iPhone wilt aanschaffen is de kans groot dat je twijfelt tussen één van deze drie toestellen. Wat is het verschil tussen de iPhone X, iPhone XS en iPhone XR? We vergelijken hier de X-familie!


De relatie tussen de drie toestellen

  • De iPhone XS is de opvolger van de iPhone X
  • De iPhone XR is de budgetvariant van de iPhone XS

Verschil in formaat en uiterlijk

Afmetingen

iPhone X

iPhone XS

iPhone XR

Hoogte 143.6 mm 143.6 mm 150.9 mm
Breedte 70.9 mm 70.9 mm 75.7 mm
Dikte 7.7 mm 7.7 mm 8.3 mm
Gewicht 174 gram 177 gram 194 gram
Design Glas en roestvrij staal Glas en roestvrij staal Glas en aluminium
 

De iPhone X en de iPhone XS hebben precies dezelfde afmetingen en zijn nagenoeg even zwaar. Het gewicht in combinatie met de behuizing van glas en roestvrij staal zorgt ervoor dat beide toestellen premium aanvoelen als je ze vasthoudt. Beide toestellen zijn verkrijgbaar in Space Grey en Zilver. Bij de iPhone XS heeft Apple de kleur Goud weer aan het assortiment toegevoegd. De iPhone XR is in zijn totaliteit wat groter en zwaarder. Ook zijn de toestelranden gemaakt van aluminium. Al met al voelt de iPhone XR iets goedkoper aan, maar het toestel is wél in 6 vrolijke kleuren verkrijgbaar.

Uiterlijk verschil iPhone X en XR en XS

Beeldschermverschil iPhone X en XR en XS

Beeldscherm

iPhone X

iPhone XS

iPhone XR

Type OLED OLED LCD
Randloos ✔️ ✔️
Formaat in inch 5.8 inch 5.8 inch 6.1 inch
Formaat in cm 14.50 cm 14.50 cm 15.25 cm
Resolutie 2436 X 1125 2436 X 1125 1792 X 828
Pixels per inch 458 458 326
 

Het grotere toestelformaat heeft de iPhone XR voornamelijk te danken aan het LCD-beeldscherm. LCD is namelijk wat dikker en niet buigzaam. Het kan dus ook niet strak op de rand afgewerkt worden, waardoor de randen rondom het scherm iets groter zijn. Het scherm van de iPhone X en XS is wél randloos, want deze toestellen hebben een OLED-beeldscherm. In een aantal opzichten is het dure OLED beter dan LCD:

  • Perfecte weergave van zwarte kleuren
  • Grotere contrasten tussen lichte en donkere kleuren
  • Meer pixels per inch, dus meer scherpte en details
  • Strak op de rand afgewerkt, dus geen schermranden

Beeldschermverschil iPhone X en XR en XS

Is het LCD-scherm van de iPhone XR dan slecht? Zeker niet! LCD kan namelijk een stuk feller worden gezet. In een omgeving met veel licht, zoals buiten in de zon, kun je op een LCD-scherm alles beter zien.

Cameraverschil iPhone X en XR en XS

Camera

iPhone X

iPhone XS

iPhone XR

Fotokwaliteit 2x 12-megapixel 2x 12-megapixel 12-megapixel
Videokwaliteit 4K 4K 4K
Groothoeklens ✔️ ✔️ ✔️
Telelens ✔️ ✔️
Optische zoom 2x 2x
Digitale zoom 10x 10x 5x
 

De iPhone X en iPhone XS hebben twee lenzen aan de achterkant: een 12-megapixel groothoeklens waarmee je kunt filmen in 4K en een telelens. Met de telelens kun je tot 10x digitaal inzoomen zonder verlies van kwaliteit. Ideaal voor het dichterbij halen van objecten die zich ver weg bevinden. De iPhone XR moet het met alléén de groothoeklens doen en dus kan de camera van dit toestel niet zo ver inzoomen. Los van dit verschil beschikken alle drie de iPhones over nagenoeg dezelfde camerafuncties- en kwaliteit. Met de enkele iPhone XR-camera doe je dus weinig concessies ten opzichte van de dubbele camera van de iPhone X en XS.

Cameraverschil iPhone X en XR en XS

Snelheid en batterij

Snelheid

iPhone X

iPhone XS

iPhone XR

Chip Apple A11 Apple A12 Apple A12
Werkgeheugen 3GB 3GB 3GB
Batterijduur 21 uur 22.5 uur 22 uur
Opladen Bekabeld, draadloos en snel Bekabeld, draadloos en snel Bekabeld, draadloos en snel
 

De iPhone XR mag dan wel als budgetgericht toestel uitgebracht zijn, op snelheid en kracht is in ieder geval niet bespaard. De iPhone XR en de iPhone XS draaien op dezelfde krachtige en energiezuinige A12-processor. De toestellen zijn hierdoor iets sneller en hebben ook een iets langere accuduur dan de iPhone X. Dat hangt natuurlijk wel af van hoe intensief je het toestel gebruikt. De krachtige A12-processor en het energiezuinige OLED-beeldscherm zorgen ervoor dat de batterij van de iPhone XS het langst meegaat. Alle toestellen ondersteunen draadloos opladen.

Conclusie en advies

De iPhone X en de iPhone XS zijn bijna identiek aan elkaar. Wel is de iPhone XS beschikbaar in een extra kleur, is het toestel iets sneller en gaat de batterij wat langer mee. Vind je dat belangrijke aspecten? Dan is de iPhone XS refurbished de beste optie. Wil je wél een dubbele camera en een OLED-beeldscherm maar speelt budget een belangrijkere rol in jouw keuze? Dan is de iPhone X refurbished een goede keuze. Als we alle functies tegen de prijs afwegen, dan heeft de iPhone XR refurbished de beste prijs-kwaliteitverhouding. Deze kleurrijke iPhone kan zich absoluut meten met de toptoestellen. Je levert dan wel in op beeldschermkwaliteit.