Android vs iOS, wat is het verschil?

01 Maart 2021 - read time
Android vs iOS, wat is het verschil?

Google Android en Apple iOS zijn met uitstek de twee grootste besturingssystemen op de smartphonemarkt. Wanneer je een nieuwe smartphone koopt, is de kans heel groot dat je moet kiezen tussen Android of iOS. Maar wat is het verschil? En welk besturingssysteem past het best bij jou? We zetten de verschillen voor je op een rij.

Keuzevrijheid en prijs

Android is het besturingssysteem van Google en veel smartphonefabrikanten maken hier gebruik van. Denk aan Samsung, Oppo, Sony en Huawei. Er is dus veel te kiezen, ook als je maar een klein bestedingsbudget hebt. iOS is het besturingssysteem van Apple en draait enkel op een (refurbished) iPhone. Weinig keuzevrijheid dus. Helaas staat Apple ook bekend om de veelal hoge prijs.

Interface Android vs iOS

Op iedere iPhone vind je Apple’s eigen iOS besturingssysteem. Apple maakt de hardware (iPhones) en software (iOS) zelf, waardoor het naadloos met elkaar samenwerkt. iOS is strak en eenvoudig ingericht. Veel opties om apps aan te passen en het uiterlijk te wijzigen zijn er niet. Dit zorgt voor veel overzicht en na een dag weet je vaak wel hoe het werkt, zelfs als je niet zo technisch aangelegd bent. Apple heeft ook laptops en iPads, waarbij het besturingssysteem nét een andere benaming heeft maar nagenoeg hetzelfde werkt. Op alle Apple-apparaten werkt de interface dus ongeveer hetzelfde.

Android vs iOS interface

Op veel smartphones vind je Google’s Android. Elke smartphonefabrikant zet Android naar zijn eigen hand, zodat het aansluit op het toestel. Hierdoor zien menu’s en iconen er op elke Android-smartphone anders uit. De vormgeving kun je helemaal aanpassen naar je eigen stijl. Van app-iconen aanpassen tot widgets plaatsen en lettertypes veranderen, het is allemaal mogelijk. De aanpassingsopties zijn zó groot, dat het overzicht snel verloren kan gaan.

Privacy Android vs iOS

Apple hecht enorm veel waarde aan privacy. Als dat belangrijk is voor jou, zit je met iOS goed. Jouw data wordt alleen lokaal verzameld en verlaat jouw iPhone niet, tenzij je daar zelf toestemming voor geeft. Apple claimt jouw privacy te respecteren en dat is aannemelijk, want de grootste inkomstenbron is de verkoop van Apple-devices. Op Android-smartphones worden gegevens met derde partijen alleen gedeeld als je hier zelf toestemming voor geeft, maar Google zelf verzamelt wel gegevens over jou. Je merkt dit terug in de vele advertenties die je in de internetbrowser en gedownloade apps te zien krijgt.

Apps downloaden en opslagcapaciteit

In iOS zit een App Store. Enkel vanuit hier is het mogelijk om apps te downloaden. Bij Apple staat veiligheid voorop. Er zijn dan ook strenge eisen en richtlijnen voordat een applicatie aan de App Store wordt toegevoegd. Hierdoor is het aanbod aan apps wat beperkter, maar de kwaliteit van apps is hoog. Wel nemen de apps wat meer opslag in gebruik. Let erop dat bij een iPhone de opslagcapaciteit niet uitbreidbaar is. Bepaal dus vooraf hoeveel opslagruimte je denkt nodig te hebben en stel hier je aankoop op af.

Android vs iOS apps downloaden

Android maakt gebruik van de Play Store en hier is het aanbod aan apps aanzienlijk groter. Wel is de kwaliteit minder goed, omdat Google minder hoge eisen stelt aan de apps. Hierdoor is het voor ontwikkelaars eenvoudiger om ze in de Play Store te plaatsen. Ook is het bij Android mogelijk om apps buiten de Play Store om te downloaden. In dat geval zijn ze niet door Google gecontroleerd op veiligheid. Let hier dus goed bij op. Apps nemen bij Android tot 2 keer minder ruimte in beslag én bij Android-smartphones is de opslagcapaciteit vaak met een SD-kaart uitbreidbaar.

Veiligheid Android vs iOS

Apple brengt ieder jaar in september een nieuwe grote iOS-update uit. Gemiddeld wordt een iPhone vijf jaar ondersteund. Als je nu een recent toestel koopt, zoals de iPhone 11 refurbished uit 2019, dan heb je hier in 2024 nog even veel plezier van. Een iPhone met iOS kost wat meer, maar het is een langetermijninvestering. Wat software-ondersteuning bij Android betreft verschilt dit per fabrikant, maar gemiddeld ontvang je op een Android-smartphone 2 jaar lang software- en beveiligingsupdates. In sommige gevallen is dat 3 jaar. Hierdoor kun je een Android-smartphone minder lang volledig gebruiken en zal het toestel eerder aan vervanging toe zijn.

Conclusie

Wat voor jou de beste keuze is, hangt af van wat je belangrijk vindt. Android biedt veel mogelijkheden om je toestel te personaliseren, iOS is gebruiksvriendelijker omdat het strak en simpel is ingericht. Verder biedt iOS minstens 5 jaar lang software-ondersteuning en lijkt iOS meer waarde aan jouw privacy te hechten. Android-toestellen worden 2 tot 3 jaar ondersteund, maar daar tegenover staat een ruimer aanbod aan apps in de Play Store en daar buiten. Op iOS is het aanbod beperkter en download je alleen veilige apps binnen de beschermde App Store.

Refurbished is een iPhone wél betaalbaar

Ben je van plan om over te stappen van Android naar iOS, maar houdt de hoge aanschafprijs van een iPhone je nu nog tegen? Een refurbished iPhone van Forza is wél betaalbaar, zónder dat je hierbij inlevert op de hoge kwaliteit waar Apple zo bekend om staat. We zijn in het bezit van het Keurmerk Refurbished én we bieden 3 jaar garantie (sinds 1 juni 2023). Je bent hierdoor verzekerd van een betrouwbare refurbished-aankoop. Vandaag vóór 22:30 uur besteld? Volgende werkdag in huis!

← Vorige Volgende →
Altijd als eerste op de hoogte zijn van de beste deals?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en mis niks.

Altijd als eerste op de hoogte zijn van de beste deals?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en mis niks.
Altijd als eerste op de hoogte zijn van de beste deals?