iPhone SE 2020 vs iPhone 11

De iPhone SE 2020 is hét compacte toestel van Apple uit 2020. Een half jaar eerder, in 2019, bracht Apple de veelzijdige iPhone 11 uit. Beide iPhones zijn budgetgerichte smartphones en je kunt ze beide refurbished bij Forza kopen! Maar wat zijn de overeenkomsten en verschillen? En welke iPhone past het best bij jou? Je komt er hier achter.

In dit artikel

Beide iPhones zijn budgetgericht?

Dat zijn ze zeker! Apple heeft niet de allernieuwste en duurste materialen gebruikt, zoals een OLED-beeldscherm en een roestvrijstalen behuizing. Dat merk je terug in de portemonnee! De iPhone SE 2020 had een introductieprijs van €489 en de iPhone 11 ging voor €809 over de toonbank. Dat zijn nog steeds forse bedragen, maar niet als je je bedenkt dat de iPhone X uit 2017 een introductieprijs had van €1.159.

Design: oud & vertrouwd vs eigentijds

Design

iPhone SE 2020

iPhone 11

Formaat (LxBxH) 138.4 x 67.3 x 7.3 mm 150.9 x 75.7 x 8.3 mm
Gewicht 148 gram 194 gram
Achterkant Glas Glas
Frame Aluminium Aluminium
Kleuren Black, White, Red Black, White, Red, Purple, Green, Yellow

De iPhone SE 2020 is compact vormgegeven, heeft een 4.7-inch beeldscherm en beschikt over een thuisknop met vingerafdrukscanner. Aan de achterzijde vind je een enkele camera. Dit uiterlijk is nagenoeg een kopie van oudere iPhones. We kunnen dus wel spreken van een iconisch, oud en vertrouwd design.

Design iPhone SE 2020 en iPhone 11

De iPhone 11 is meer eigentijds vormgegeven: een groot toestelformaat, een randloos beeldscherm en een zwarte inkeping bovenin het scherm, waarin camera’s en sensoren verstopt zitten. Aan de achterzijde vind je een dubbel camerasysteem. Waar de iPhone SE 2020 in drie basic kleuren verkrijgbaar is, kun je de iPhone 11 kopen in verschillende vrolijke kleuren. Beide toestellen hebben een glazen achterkant, en dat is geschikt voor draadloos opladen.

Conclusie: kies de iPhone SE 2020 als je gehecht bent aan het oude vertrouwde design en een compact toestel zoekt die gemakkelijk in je broekzak past. De iPhone 11 is een betere keuze als je voorkeur uitgaat naar een groter toestelformaat in een vrolijke kleur.

Snelheid: kleine krachtpatser, grote krachtpatser

De iPhone SE 2020 en de iPhone 11 zijn beide razendsnel. Ze worden namelijk beide aangestuurd door de krachtige A13-chip van Apple. Hiermee kun je zonder problemen grafische games spelen, Augmented Reality apps gebruiken en razendsnel schakelen tussen apps die je tegelijkertijd gebruikt. De iPhone SE 2020 heeft 3GB werkgeheugen en de iPhone 11 heeft 4GB. In theorie is de iPhone 11 dus íets sneller, maar je merkt dit simpelweg niet omdat het verschil milliseconden-werk is.

Conclusie: als je snelheid belangrijk vindt en de zware taken anno nu soepel gedaan wilt krijgen, zit je met beide toestellen goed. Beide iPhones zijn razendsnel en opgewassen tegen het zware werk.

Beeldscherm: standaard LCD vs geoptimaliseerd LCD

Beeldscherm

iPhone SE 2020

iPhone 11

Formaat in inch 4.7-inch 6.1-inch
Formaat in cm 11.75 cm 15.25 cm
Resolutie 750 x 1334 pixels 828 x 1792 pixels
Pixels per inch 326 326
Type Retina LCD Liquid Retina LCD

De iPhone SE 2020 heeft een lekker compact 4.7-inch beeldscherm. Dit is eenvoudig met één hand te bedienen. Het beeldscherm van de iPhone 11 is met 6.1-inch een stuk groter. Hierdoor kun je een extra rij apps weergeven en komen filmpjes en video’s beter tot zijn recht. Wel zijn kleine details op beide beeldschermen goed zichtbaar, want in verhouding hebben beide beeldschermen dezelfde resolutie.

Beeldscherm iPhone SE 2020 en iPhone 11

Toch is het beeldscherm van de iPhone 11 nét iets beter. Dit toestel heeft namelijk een geoptimaliseerd in plaats van een standaard LCD-beeldscherm. Hierdoor zijn kleurcontrasten iets mooier en reageert het beeldscherm nét iets sneller op jouw aanrakingen. Dit optimaliseren was overigens nodig om de schermranden te kunnen verkleinen. Hierdoor past het goed bij het design van de eigentijdse smartphone. Je kunt hier meer lezen over de verschillen tussen Apple's beeldschermen.

Conclusie: het 4.7-inch beeldscherm is eenvoudig met één hand volledig te bedienen. Wil je dit? Kies dan de iPhone SE 2020. Houd je van overzicht en kijk je veel video’s, films en series? Dan is het 6.1-inch beeldscherm van de iPhone 11 beter geschikt.

Ontgrendelen: Touch ID vs Face ID

Touch ID iPhone SE 2020 en Face ID iPhone 11

De iPhone SE 2020 heeft het oude vertrouwde design en beschikt over een thuisknop met Touch ID. Je ontgrendelt dit toestel met je eigen vingerafdruk. Bij de iPhone 11 heeft de thuisknop plaatsgemaakt voor beeldscherm. Dit toestel ontgrendel je via Face ID. In de zwarte inkeping bovenin het beeldscherm zitten sensoren die jouw gezicht scannen. Ontgrendelen door er simpelweg naar te kijken dus. Wat heeft jouw voorkeur: Touch ID of Face ID?

Conclusie: ben je gehecht aan de thuisknop en gebruik je deze knop vaak om terug te keren naar het thuisscherm? Kies dan voor de iPhone SE 2020 met thuisknop en vingerafdrukscanner. Heb je geen knoppen nodig en wil je het toestel kunnen ontgrendelen door ernaar te kijken? Kies dan de iPhone 11 met Face ID.

Camera: gewoon goed VS ongelimiteerd veelzijdig

Camera

iPhone SE 2020

iPhone 11

Foto front camera 7-megapixel 12-megapixel
Video front camera Full HD 4K Ultra HD
Foto main camera 12-megapixel 2x 12-megapixel
Video main camera 4K Ultra HD 4K Ultra HD
Groothoek ✔️ ✔️
Ultragroothoek ✔️
Portretmodus ✔️ ✔️
Nachtmodus ✔️

Waar de iPhone 11 met uitstek in uitblinkt zijn de camera’s. De iPhone 11 is het eerste toestel met een 12-megapixel frontcamera die kan filmen in 4K. Selfies en videogesprekken kunnen dus niet beter dan met de iPhone 11. Aan de achterzijde vind je twee 12-megapixel camera’s, waarvan één lens een ultragroothoeklens is. Zo krijg je weidse landschappen, complete gebouwen en grote groepen mensen eenvoudig in beeld. Ook heeft de iPhone 11 voor het eerst een echte nachtmodus, waardoor je óók in het donker (portret) foto’s maakt van bijna studiokwaliteit.

Fotocamera iPhone SE 2020 en iPhone 11

De iPhone SE 2020 heeft een 7-megapixel frontcamera die kan filmen in Full HD. Net iets minder goed dus. Ook heeft dit toestel maar één camera. Hierdoor heb je uiteraard wat minder camera functies tot je beschikking. Tóch kun je hiermee dezelfde mooie (portret) foto’s maken. Dat komt omdat beide iPhones uitmuntend goede camerasoftware hebben.

Conclusie: wil je met één simpele druk op de knop mooie foto’s maken zonder hierbij te hoeven nadenken? Kies dan de iPhone SE 2020, waarbij de kracht van de camera hem in de eenvoud zit. Ben je een echte camerafanaat, wil je zelf aan de knoppen zitten en gebruik je veel camerafuncties? Dan is de iPhone 11 met uitstek de beste keuze.

iPhone SE 2020 kopen, een goede keuze als je:

  • Een compact, broekzakformaat toestel zoekt;
  • Een iPhone wilt met thuisknop en vingerafdrukscanner;
  • Zonder veel gedoe uitstekende foto’s wilt maken.

iPhone 11 kopen, een goede keuze als je:

  • Een groot toestel met een randloos beeldscherm zoekt;
  • De iPhone wilt ontgrendelen door ernaar te kijken;
  • Snelheid enorm belangrijk vindt;
  • Een camerafanaat bent en veel camera-functies gebruikt.

iPhone SE 2020 en iPhone 11 refurbished kopen

We benoemden eerder al dat de iPhone SE 2020 en de iPhone 11 budgetgerichte toestellen zijn. Toch is de aanschafprijs nog altijd een behoorlijke aanslag op de portemonnee. Refurbished is hét betaalbare alternatief voor nieuw, waarbij het prijsvoordeel bij Forza kan oplopen tot 60%! Omdat Forza als een van de weinige aanbieders over het Keurmerk Refurbished beschikt, ben je verzekerd van een betrouwbare aankoop met 2 jaar garantie. Ook krijg je gratis nieuwe laadaccessoires. Kies je voor de productconditie licht gebruikt, dan krijg je er óók gratis bescherming t.w.v. €20 bij!