iPhone XR vs SE 2020, welke moet je kiezen?

iPhone XR vs SE 2020, welke moet je kiezen?

Twee totaal verschillende toestellen, maar ze hebben wel één ding gemeen: voordeliger zijn dan de premium iPhones. Prijstechnisch liggen beide toestellen dicht bij elkaar in de buurt. Genoeg reden voor ons om deze twee toestellen onder de loep te nemen en ze met elkaar te vergelijken.


Verschil iPhone SE 2020 en XR

Kort door de bocht zijn dit de verschillen tussen de iPhone SE 2020 en XR op een rij:

  • Design
  • Gewicht
  • Beeldscherm
  • Chip
  • Camera
  • Batterijduur
  • Touch ID vs Face ID
  • Snelheid van (mobiel) internet
  • Dolby Atmos

Design iPhone XR vs SE 2020

De refurbished iPhone SE 2020 heeft een achterkant van glas, toestelranden van aluminium, een enkele camera achterop en een 4.7-inch LCD-scherm. Het toestel lijkt hiermee sprekend op de iPhone 8. De refurbished iPhone XR is van dezelfde materialen gemaakt, maar is dankzij het 6.1-inch scherm wel een stuk groter en óók meteen wat zwaarder dan de iPhone SE 2020. Door het grotere formaat weegt de iPhone XR met zijn 194 gram, 46 gram meer dan de SE 2020 (148 gram).

 

Vergelijking tussen iPhone XR vs SE 2020

Beeldscherm iPhone XR vs SE 2020

De iPhone SE 2020 heeft een 4,7 inch Retina LCD-scherm en de iPhone XR een 6,1 inch Liquid Retina LCD-scherm. Beide schermen zijn prima voor hun formaat. Wel is het Liquid Retina beeldscherm op de iPhone XR iets kleurrijker en minder flets dan het beeldscherm van de iPhone SE 2020. Omdat beide schermen geen OLED-techniek bedragen, zijn beide toestellen een stuk goedkoper dan de vlaggenschepen.

A13 vs A12: iPhone SE 2020 is nét een stukje sneller

Hoewel het design van de iPhone XR vernieuwender is dan dat van de SE 2020, heeft de SE 2020 daarentegen weer een nieuwere chip dan de iPhone XR. Dankzij deze nieuwere chip presteert de iPhone SE 2020 in theorie nét een stukje sneller dan de iPhone XR. Onder de motorkap van de SE 2020 schuilt namelijk de A13 chip, terwijl er bij de iPhone XR een A12 chip aanwezig is. Het verschil is in de praktijk echter bijna niet te merken. Verder beschikken beide iPhones over 3GB aan werkgeheugen, wat snel genoeg is om lekker te kunnen multitasken.

Gamen op iPhone XR

Cameraverschil iPhone XR vs SE 2020

Omdat de iPhone SE 2020 over een nieuwere chip beschikt, beschikt het toestel ook over verbeterde camerafuncties. Zo beschikt de SE 2020 over QuickTake, waardoor je razendsnel kan schakelen tussen foto en video. Daarnaast biedt de iPhone SE 2020 ook meerdere keuzes aan binnen fotografische stijlen, waardoor je portretfoto's er in sommige gevallen beter uit kunnen zien.

Batterijduur iPhone XR vs SE 2020

De iPhone XR beschikt over een 2941 mAh batterij, terwijl de iPhone SE 2020 over een 1821 mAh batterij beschikt. Dit zorgt er in de praktijk voor dat je met de iPhone XR 16 uur ongestoord video kan kijken, terwijl je met de SE 2020 het ‘slechts’ 13 uur volhoudt.

Touch ID vs Face ID

Een ander saillant detail is het verschil tussen Touch ID en Face ID. Omdat de iPhone SE 2020 over een ouder design beschikt, is er ook nog steeds Touch ID aanwezig. Met Touch ID ontgrendel je de iPhone met je vingerafdruk. Omdat de voorkant van de iPhone XR vrijwel alleen maar beeldscherm is, beschikt de iPhone XR over Face ID. Met Face ID ontgrendel je de iPhone door het tonen van je gezicht. Dankzij Face ID, beschikt de iPhone XR ook over Animoji en Memoji. Dit komt omdat de 3D-techniek achter Face ID dit automatisch mogelijk maakt. Met Animoji maak je grappige, persoonlijke emoji’s die je kan versturen naar je vrienden of familie via bijvoorbeeld iMessage of WhatsApp. De iPhone SE 2020 heeft geen Animoji.

 

Verschil iPhone SE 2020 en XR

Sneller internet

Met de iPhone SE 2020 heb je in theorie nét wat sneller (mobiel) internet. De iPhone SE 2020 beschikt namelijk over Gigabit-class LTE, daar waar de iPhone XR ‘slechts’ over LTE-advanced beschikt. Beide technieken zijn nog steeds razendsnel, maar in theorie kan je met de iPhone SE 2020 hogere 4G-snelheden halen. Dit geldt trouwens ook voor wifi, waarbij de iPhone SE 2020 over wifi 6 beschikt, daar waar dit bij de iPhone XR ‘slechts’ wifi 5 is. In de praktijk merk je de verschillen nauwelijks.

Optimale geluidservaring met Dolby Atmos

Ben je een geluidsliefhebber? Dan is wellicht de iPhone XR een hele interessante keuze. Dit toestel beschikt in tegenstelling tot de SE 2020 over Dolby Atmos. Dankzij Dolby Atmos is het geluid uit de speakers van de iPhoen XR nog voller, krachtiger en detailrijker dan het geluid van de SE 2020.

iPhone XR vs SE 2020 Dolby Atmos

Conclusie

De iPhone SE 2020 en de iPhone XR zijn beide zéér interessante toestellen. De twee doen in de praktijk op het gebied van snelhied niet veel voor elkaar onder. Ben je echter een liefhebber van content en creatitiviteit? Dan ben je met de iPhone XR beter uit. Dit toestel beschikt namelijk over Animoji en Dolby Atmos. Heb je eerder behoefte aan Touch ID en een kleiner formaat? Dan is de iPhone SE 2020 de betere keuze.

Refurbished iPhone kopen

Toe aan een nieuwe iPhone en twijfel je tussen de iPhone XR en SE 2020? Wellicht is refurbished dan de betere keuze. Naast het feit dat je tientallen euro’s bespaard, ben je ook nog eens groen bezig. Met een refurbished aankoop draag je namelijk bij aan een lagere CO2-uitstoot. Onze refurbished iPhones zijn door ervaren technici en professionele software gecontroleerd. Mede hierdoor beschikken wij met trots over het keurmerk Refurbished. Nog vragen over refurbished? Kijk dan vooral even bij de veelgestelde vragen, of neem gerust contact op met onze service desk!

vergelijking iphone xr iphone se 2020
← Vorige Volgende →