iPhone XS vs iPhone 11: wat is het verschil?

26 Januari 2021 - read time
iPhone XS vs iPhone 11: wat is het verschil?

De iPhone XS (2018) en de iPhone 11 (2019) zijn twee populaire toestellen van Apple. Waar de iPhone XS een absoluut high-end toestel is, is de iPhone 11 juist een budgetgerichte iPhone. Welk toestel is beter? Je leest hier de belangrijkste overeenkomsten en verschillen.


High-end vs budgetgericht

De iPhone XS is een high-end toestel, waarbij voornamelijk dure materialen zijn toegepast. Daar betaal je flink voor. Dit toestel had een introductieprijs van €1.159. Bij de iPhone 11 zijn kleine concessies gedaan in materiaalgebruik. Dát merk je terug in de portemonnee. Dit toestel had een introductieprijs van €809. De prijs is dus al een belangrijk verschil, maar wat nog meer?

Behuizing: stijlvol roestvrijstaal vs kleurrijk aluminium

De iPhone XS heeft een behuizing die is gemaakt van roestvrijstaal. Dit voelt premium aan en ziet er dankzij de stijlvolle kleuren Space Grey, Silver en Gold ook zo uit. Bij de iPhone 11 is de behuizing van aluminium gemaakt. Dit is minder sterk en voelt ook iets goedkoper aan. Wel is dit toestel in zes vrolijke kleuren verkrijgbaar. Bij beide toestellen is de achterkant van glas gemaakt. Je kunt ze dus draadloos opladen.

Design en beeldscherm iPhone XS en iPhone 11

Camera: iPhone 11 uitblinker op cameragebied

De echte cameraliefhebber moet bij de iPhone 11 zijn. Dit toestel blinkt namelijk uit op cameragebied. Dit toestel kan met de frontcamera voor het eerst fotograferen in 12-megapixel. Selfies zijn dus van hoge kwaliteit. Ook heeft de iPhone 11 unieke camerafuncties, zoals haarscherpe foto’s in het donker en ultragroothoek-foto’s. De iPhone XS kan dit niet of in mindere mate doen. Wat de iPhone XS dan weer beter kan, is inzoomen zonder kwaliteitsverlies. Dat komt omdat de iPhone XS een telelens heeft. Dat is dan weer handiger als je objecten van veraf scherp wilt vastleggen. Voor alledaags basisgebruik zijn de verschillen niet zo groot. Lees meer over de verschillen tussen de iPhone XS en iPhone 11-camera.

Beeldscherm: OLED vs LCD

Beeldscherm

iPhone XS

iPhone 11

Type OLED LCD
Formaat in inch 5.8-inch 6.1-inch
Formaat in cm 14.50 cm 15.25 cm
Resolutie 2436 x 1125 pixels 1792 x 828 pixels
Pixels per inch 458 326
Randloos ✔️
 

De iPhone 11 heeft een 6.1-inch LCD-beeldscherm. Daar omheen zit een kleine schermrand. Bij de iPhone XS is het beeldscherm met 5.8-inch iets kleiner, maar het is wél gemaakt van het dure en hoogstaande OLED. Er zijn meerdere verschillen tussen LCD en OLED, maar dit is in het kort wat het beeldscherm van de iPhone XS beter maakt:

  • Grotere contrasten tussen lichte en donkere kleuren
  • Meer pixels per inch, dus meer scherpte en details
  • Strak op de rand afgewerkt, dus geen schermranden

Beeldscherm iPhone XS en iPhone 11

Snellere processor en meer werkgeheugen

De iPhone 11 heeft 4GB werkgeheugen en wordt aangestuurd door de razendsnelle A13-processor. De iPhone XS moet het met 3GB werkgeheugen doen en heeft een iets minder snelle A12-processor. In de praktijk gaat het om milliseconden-werk en ga je dit verschil simpelweg niet merken. De zwaarste taken, zoals Augmented Reality-apps gebruiken en grafische games spelen, kun je met beide toestellen moeiteloos doen.

Waterdicht: 30 min. tot 2 meter diep

Met de iPhone XS én de iPhone 11 kun je in theorie zwemmen en bellen onder de douche. Beide toestellen zijn namelijk IP68-gecertificeerd en dus waterdicht onder gecontroleerde omstandigheden. Let wel op! Forza én Apple vergoeden schade die door water en andere vloeistoffen is ontstaan niet!

Conclusie

De iPhone XS is het duurste toestel. Voor deze iPhone zijn dure materialen als een roestvrijstalen behuizing en een OLED-beeldscherm gebruikt. Dat merk je terug in de portemonnee. Je krijgt er dan wel een premium toestel met het beste beeldscherm op smartphone-gebied voor terug. De iPhone 11 moet het met een iets minder stevige behuizing en een kwalitatief minder beeldscherm doen. Wel is dit toestel op cameragebied een echte uitblinker. Daarnaast is ook de prijs een stuk aantrekkelijker én kun je dit toestel in diverse vrolijke kleuren kopen.

iPhone XS en iPhone 11 refurbished kopen

Heb je al eens overwogen om één van deze toptoestellen refurbished te kopen? Forza beschikt over het Keurmerk Refurbished, biedt 3 jaar technische garantie (sinds 1 juni 2023) én je krijgt er gratis nieuwe laadaccessoires bij. Je bent dus verzekerd van een betrouwbare aankoop die tot honderden euro’s voordeliger én even goed is als nieuw! Vóór 22:30 uur besteld? Morgen in huis.

verschillen overeenkomsten iphone xs iphone 11
← Vorige Volgende →
Altijd als eerste op de hoogte zijn van de beste deals?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en mis niks.

Altijd als eerste op de hoogte zijn van de beste deals?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en mis niks.
Altijd als eerste op de hoogte zijn van de beste deals?