iPad Air 2020 vs iPad Pro 2018

08 Februari 2022 - read time
iPad Air 2020 vs iPad Pro 2018

Zoek je een krachtige tablet waarmee je maximaal kunt werken en ontspannen? Eén die een laptop zou kunnen vervangen en tóch qua kosten binnen de perken blijft? Dan zijn de iPad Pro 2018 en de iPad Air 2020 twee hele interessante opties. Hoewel ze aan de buitenkant sterk op elkaar lijken, zijn er aan de binnenkant tóch de nodige verschillen te bespeuren. Wat zijn de verschillen tussen de iPad Air 2020 vs iPad Pro 2018? En welke iPad is voor jou de beste keuze?


Ontgrendelverschil

De refurbished iPad Pro 2018 kun je als eerste iPad ontgrendelen met Face ID. Door ernaar te kijken dus. De iPad Air 2020 moet het nog met de Touch ID-vingerafdrukscanner doen, al zit deze scanner ditmaal wel verwerkt in de aan-uitknop. Hierdoor doen beide ontgrendelmethodes qua gebruiksgemak weinig voor elkaar onder.

Beeldscherm verschil iPad Air 2020 vs iPad Pro 2018

Beide iPads hebben een geoptimaliseerd LCD-beeldscherm dat zo strak als mogelijk op de rand is afgewerkt. Bij de iPad Pro kies je uit 11.0-inch of 12.9-inch. iPad Air is verkrijgbaar in maar één formaat: 10.9-inch. Het scherm van de iPad Pro 2018 kan zich echter twee keer zo vaak verversen, omdat dit scherm over de ProMotion-techniek beschikt. Dit zorgt voor een maximale refresh rate van 120 Hz, terwijl het scherm van de iPad Air 2020 op 60 Hz blijft steken. Een hogere refresh rate zorgt voor vloeiendere beelden. Dat komt vooral goed van pas als je games speelt, animaties maakt met Apple Pencil en Augmented Reality-apps gebruikt.

Apple-pencil gebruiken op iPad Pro 2018

Cameraverschil

Het camerasysteem van zowel de iPad Pro 2018 als de iPad Air 2020 is uitstekend. Met beide iPads kun je videobeeldbellen in een hoge Full HD-kwaliteit. In video’s maken blinkt de iPad Pro 2018 wel meer uit. Deze tablet kan namelijk opnemen in stereo en beschikt over audiozoom, waardoor het geluid niet achterblijft op het moment dat je inzoomt. Foto’s maken doet de iPad Air 2020 dan weer nét iets beter. De Smart HDR 3-functie laat foto’s nóg meer tot leven komen dan de standaard Smart HDR-functie van de iPad Pro 2018.

Snelheidsverschil iPad Air 2020 vs iPad Pro 2018

Beide iPads beschikken over 4GB werkgeheugen. Ondanks dat de Pro-serie de krachtigste iPad-serie is, is op papier verrassend genoeg de iPad Air 2020 de snellere iPad. De twee jaar jongere A14-chip is in staat om zwaardere taken sneller en efficiënter te verwerken. Of het verschil in de praktijk ook écht merkbaar is moet blijken. Vaak gaat het om milliseconden-werk.

Snelheidsverschil iPad Air 2020 vs iPad Pro 2018

Geluidverschil

De iPad Air 2020 is de eerste iPad waarbij de speakers in liggende oriëntatie zijn geplaatst. Dit houdt in dat je het beste geluid ervaart indien je de tablet horizontaal gebruikt. Dat doen we met series kijken, gamen en facetimen stiekem best vaak. Hierdoor zou het geluid zomaar beter kunnen zijn dan bij de iPad Pro 2018, ondanks dat deze tablet over 4 speakers beschikt.

Software-ondersteuning iPad Air 2020 vs iPad Pro 2018

iPads krijgen 5 tot 6 jaar software-updates. Omdat de iPad Air 2020 twee jaar jonger is, kun je deze iPad ook twee jaar langer met de nieuwste functies van iPadOS gebruiken. Dat maakt deze tablet een betere langetermijninvestering dan de iPad Pro 2018.

iPadOS 15 op iPad Air 2020

Conclusie en advies

De twee tablets doen weinig onder voor elkaar. De iPad Pro 2018 heeft een beter en groter scherm, een betere videocamera en een moderne ontgrendeltechniek. De iPad Air 2020 wint het op snelheid, fotokwaliteit en mogelijk ook geluidskwaliteit. Daarnaast wordt deze tablet twee jaar langer ondersteund én is hij voordeliger in aanschaf. Bij de ene tablet lever je iets en krijg je er iets anders voor terug. De beste keuze hangt dus vooral af van jouw persoonlijke voorkeur.

iPad refurbished kopen

Naar het geld hoef je niet te kijken indien je kiest voor een refurbished iPad van Forza. Refurbished is hét betaalbare en betrouwbare alternatief voor nieuw, waarbij je voordeliger uit bent zónder dat dit ten koste gaat van de hoge Apple-kwaliteit. Elke iPad is grondig gereinigd, op tientallen technische punten gecontroleerd en wordt met 3 jaar garantie (sinds 1 juni 2023) geleverd. Zondag t/m vrijdag vóór 22:30 uur besteld? Morgen thuisbezorgd incl. gratis nieuwe oplader.

vergelijking keuzehulp ipad pro 2018 ipad air 2020
← Vorige Volgende →
Altijd als eerste op de hoogte zijn van de beste deals?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en mis niks.

Altijd als eerste op de hoogte zijn van de beste deals?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en mis niks.
Altijd als eerste op de hoogte zijn van de beste deals?