iPhone XS vs iPhone 12, wat is het verschil?

06 November 2021 - read time
iPhone XS vs iPhone 12, wat is het verschil?

De iPhone 12 is razend populair. Dat is met twee geweldige camera’s, een OLED-scherm, een iconisch design en 5G-ondersteuning niet voor niets. Het toestel heeft wel stevige concurrentie van de twee jaar oudere iPhone XS, wat ook écht een premium-iPhone is die ook meteen een stuk voordeliger is. Twijfel je tussen één van deze iPhones? Je leest hier alles over het verschil tussen de iPhone XS en iPhone 12.


Uiterlijk verschil iPhone XS vs iPhone 12

De iPhone XS refurbished is compacter dan de iPhone 12 refurbished. Het toestel is zo’n 3 millimeter korter en ruim een halve millimeter smaller. De zijkanten van de iPhone XS zijn afgewerkt met roestvrijstaal, terwijl de iPhone 12 het met aluminium moet doen. Hierdoor heeft de iPhone XS een meer premium uitstraling. Je koopt dit toestel in de bekende basic kleuren spacegrijs, zilver en goud. De iPhone 12 is met zes kleuren een vrolijkere verschijning. Je koopt dit toestel in de kleuren zwart, wit, rood, groen, blauw en paars.

Tot 4x valbestendiger

Ondanks dat de iPhone XS over stevig roestvrijstaal beschikt, is het toch de iPhone 12 die een betere valbestendigheid heeft. Dit toestel heeft namelijk een plat design en een scherm dat bijna naadloos op de behuizing is afgewerkt. Daarnaast zijn aan het glasraster nanokeramische kristallen toegevoegd. Dat zorgt voor een enorm sterk geheel. Ceramic Shield wordt dit ook wel genoemd. Je vindt het vooralsnog alleen terug bij de iPhone 12- en 13-serie.

Camera verschil iPhone XS vs iPhone 12

Beide iPhones beschikken over een groothoekcamera, waarmee je filmt in 4K en fotografeert in 12MP. Alléén die van de iPhone 12 beschikt over een Nachtmodus. Hiermee maak je ook bij weinig licht mooi beeldmateriaal. De ultragroothoeklens van de iPhone 12 heeft deze modus overigens ook. Met deze lens leg je een complete omgeving op één beeld vast. De iPhone XS kan dat niet, maar heeft wel een telelens. Hiermee zoom je tot op zekere hoogte in zonder verlies van kwaliteit. Dat kan de iPhone 12 dan weer niet. De camera samenstelling is op beide iPhones dus net even anders, al zijn de functies bij de iPhone 12 wel uitgebreider.

Camera verschil iPhone XS vs iPhone 12

De frontcamera van de iPhone XS is wel van mindere kwaliteit. Hiermee maak je foto’s in 7-MP en video’s in 1080p Full HD. Bij de iPhone 12 is dat iets beter: 12-MP foto’s en 4K video’s. Ook hier beschikt de iPhone 12 wederom over Nachtmodus. Dat verschil zie je terug in de kwaliteit van je selfies en videobelgesprekken.

iPhone 12, eerste 5G-iPhone

De iPhone 12-serie is voor het eerst geschikt voor 5G. Dat betekent in de toekomst hogere snelheden en een stabielere verbinding dan 4G, al is het verschil nu nog minimaal te noemen.

Oplaad verschil iPhone XS vs iPhone 12

Beide iPhones hebben een glazen achterkant en dat betekent dat ze draadloos opladen ondersteunen. Bij de iPhone XS werkt dat op de traditionele manier. Bij de iPhone 12 kun je dat óók via een magnetische verbinding doen. MagSafe wordt dat genoemd. Het voordeel? De lader zit altijd stevig op de juiste plek en dat bevordert de laadsnelheid. Ook kun je de iPhone 12 dan gewoon verticaal blijven gebruiken terwijl het toestel opgeladen wordt. Deze oplader is met de iPhone 12 geïntroduceerd en is dus niet geschikt voor de iPhone XS.

MagSafe oplader iPhone 12

Software-ondersteuning, 2 jaar verschil

Apple biedt aan veel iPhones inmiddels een lange software-ondersteuning van 6 jaar. Naar verwachting krijg de iPhone XS uit 2018 de laatste update in september 2024. Dat zal dan iOS 18 zijn. Tot en met 2025 kun je dit toestel dus met alle recente functies gebruiken. De iPhone 12 komt uit 2020 en is dus twee jaar jonger. De software-ondersteuning loopt dan ook twee jaar later af en hierdoor iets beter geschikt voor de lange termijn. Als je een iPhone voor 2 a 3 jaar gebruik zoekt, zit je met beide iPhones goed.

Snelheid en accuduur

Tot slot beschikt de iPhone 12 over de A14-chip, die zijn werk wat sneller en efficiënter doet dan de A12-chip van de iPhone XS. Het verschil in snelheid zal je bij dagelijks gebruik amper merken. Het verschil in batterijduur wel. De grotere accu en de zuinigere chip zouden volgens Apple voor een drie uur langere batterijduur zorgen. Dit is natuurlijk wel afhankelijk van hoe intensief je de iPhone gebruikt. Met beide iPhones mag je er vanuit gaan dat je bij normaal gebruik de dag doorkomt op een volle accu.

Refurbished iPhone XS kopen

Conclusie iPhone XS vs iPhone 12

In twee jaar tijd is er veel veranderd en is het verschil behoorlijk groot. Zo heeft de iPhone 12 een steviger ontwerp, een beter stel camera’s en gaat de accu langer mee. Ook 5G-ondersteuning is een welkome toevoeging. Je betaalt wel een forse prijs voor dit op één na recentste model, al krijg je daar de nieuwste snufjes voor terug. De twee jaar oudere iPhone XS kan in de basis hetzelfde als de iPhone 12. Het toestel heeft een prachtig OLED-scherm en twee goede camera’s, is draadloos oplaadbaar en werkt met een snelle chip. Je betaalt er beduidend minder voor, al moet je dan wel genoegen nemen met minder lange software-updates en het ontbreken van 5G-ondersteuning.

iPhone XS en iPhone 12 refurbished kopen

Is goed voor jou goed genoeg, of neem je alléén met het allerbeste genoegen? Wat je keuze ook wordt, met een refurbished iPhone van Forza haal je één van deze premium iPhones voor een schrikbarend scherpe prijs in huis. Je krijgt daar zelfs 3 jaar garantie (sinds 1 juni 2023) en een gratis nieuwe oplader bij. Dankzij het Keurmerk Refurbished ben je verzekerd van een betrouwbare aankoop waarmee je jaren vooruit kunt. Zondag t/m vrijdag voor 22:30 uur besteld? Morgen in huis!

verschillen iphone xs iphone 12
← Vorige Volgende →
Altijd als eerste op de hoogte zijn van de beste deals?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en mis niks.

Altijd als eerste op de hoogte zijn van de beste deals?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en mis niks.
Altijd als eerste op de hoogte zijn van de beste deals?