Verschil iPhone X en iPhone XR

In 2017 bracht Apple de iPhone X uit. Een jaar later, in 2018, werd de iPhone XR aan het assortiment toegevoegd. Je zou het misschien denken, maar de iPhone XR is niet de opvolger van de iPhone X. Ook is er genoeg verschil tussen beide toestellen te ontdekken. Welke dat zijn, lees je hier.


Prijsverschil tussen iPhone X en XR

Het belangrijkste verschil tussen de refurbished iPhone X en XR is de prijs. De iPhone X is namelijk een high-end toestel, waarbij Apple niet op dure materialen en technische snufjes heeft bespaard. Het toestel had dan ook een introductieprijs van €1.159. De iPhone XR refurbished is juist wél als budgetgericht toestel uitgebracht. Bij deze iPhone heeft Apple wat bezuinigd door concessies te doen. Dat is terug te zien in de prijs, want de iPhone XR had een introductieprijs van €859. Wat zijn deze concessies dan?

Uiterlijk verschil iPhone X en XR

Uiterlijk verschil iPhone X en XR

Ten eerste het uiterlijk. De iPhone X heeft toestelranden van roestvrijstaal en bij de iPhone XR is aluminium gebruikt. Het verschil? Roestvrijstaal ziet er wat mooier uit en is steviger dan aluminium. Verder is de iPhone X uitsluitend verkrijgbaar in de traditionele Apple-kleuren Space Grey en Zilver. De iPhone XR is juist lekker kleurrijk. Dit toestel is te koop in alle kleuren van de regenboog. Een ander verschil is het formaat. De iPhone XR is net wat groter (in alle dimensies) dan de iPhone X.

Beeldscherm verschil iPhone X en XR

Beeldschermverschil iPhone X en XR

De iPhone XR is groter en dat komt voornamelijk door het beeldscherm. Het 6.1-inch (15.25 cm) LCD-scherm neemt simpelweg meer ruimte in beslag dan het 5.8-inch (14.50 cm) OLED-scherm van de iPhone X. Ook is OLED flexibel, waardoor het strak op de rand afgewerkt kan worden. LCD is dat niet, vandaar de kleine schermrand bij de iPhone XR. Er is meer verschil tussen OLED en LCD. Zo biedt OLED grotere contrasten tussen lichte en donkere kleuren én heeft het een hogere resolutie. Hierdoor zie je meer scherpte en details. Bij LCD ziet het er allemaal wat fletser uit.

Cameraverschil iPhone X en XR

Cameraverschil iPhone X en XR

Een ander verschil tussen de iPhone X en XR is zichtbaar op cameragebied. Beide iPhones hebben een 12-megapixel groothoekcamera waarmee je kunt filmen in 4K. Ze bieden ongeveer dezelfde camerafuncties- en kwaliteit. De grote concessie is gedaan in de tweede camera. De iPhone X heeft namelijk óók nog een telelens. Hiermee kun je 2x optisch inzoomen. Dit betekent dat je het beeld dichterbij haalt, zonder dat dit ten koste gaat van de kwaliteit. Verre objecten fotograferen kun je dus beter met de iPhone X doen.

Snelheidsverschil iPhone X en XR

Op beeldscherm- en cameragebied komt de iPhone X als winnaar naar voren, maar op snelheid moet dit toestel het afleggen tegen de iPhone XR. De iPhone XR draait op de A12-chip, welke nét wat sneller en zuiniger is dan de A11-chip van de iPhone X. Hierdoor starten apps nóg sneller op en houdt óók de batterij het wat langer vol. Dit is natuurlijk wel afhankelijk van hoe intensief je van het toestel gebruikmaakt.

Software-ondersteuning: gemiddeld 5 jaar

Apple biedt gemiddeld 5 jaar software-ondersteuning. Dat zou betekenen dat de iPhone X uit 2017 in september 2022 de laatste software-update krijgt. Momenteel is iOS 14 het meest recent. In 2022 is dat iOS 16. De iPhone XR is 1 jaar jonger en wordt naar verwachting tot en met 2023 ondersteund. Het besturingssysteem zal dan iOS 17 zijn.

Conclusie

De iPhone X blinkt uit vanwege het premium design, het goede dubbele camerasysteem en het beste scherm op smartphonegebied: OLED. Zijn dat belangrijke aspecten voor jou? Kies dan de iPhone X. De iPhone XR is op deze fronten wat minder, maar is wel iets sneller en zuiniger dan de iPhone X. Al met al heeft de iPhone XR een uitstekende prijs-kwaliteitverhouding, die zich absoluut kan meten met de toptoestellen. Ook wordt het toestel een jaartje langer door Apple’s software ondersteund. Als je dat belangrijk vindt, kun je beter voor dit toestel kiezen.

Kies refurbished

Over prijs gesproken: een refurbished iPhone is een stuk goedkoper. Daarnaast is er géén technisch verschil tussen een nieuwe- en refurbished iPhone X en XR. Het is in beide gevallen 100% technische functioneel. Je krijgt er daarnaast twee jaar garantie én gratis laadaccessoires bij. Waarom nog meer betalen dan nodig?

Bekijk iPhone X refurbished Bekijk iPhone XR refurbished