De 06-nummers raken op in Nederland

10 November 2017 - 5 min read time

De 06-nummers in Nederland beginnen op te raken. Het is iets waar je misschien nog nooit aan hebt gedacht, maar het kan dus wel degelijk. Op dit moment zijn er in Nederland zo’n 55 miljoen 06-nummers in gebruik. Dat betekent dat maar liefst 91 procent van alle beschikbare telefoonnummers in gebruik is. Dit percentage blijft stijgen en dat zou betekenen dat over een aantal jaar alle 06-nummers in Nederland ‘op’ zouden zijn. ‘Wat heeft dit voor gevolgen voor ons?’ en ‘Hoe gaan ze dit probleem oplossen?’ zijn veelgestelde vragen. Wij geven je in dit artikel antwoord op deze vragen.

Gevolgen

Het opraken van de 06-nummers zou grote gevolgen kunnen hebben. Zo zou dit erg schadelijk kunnen zijn voor de economie. Dit komt omdat iedereen zou moeten gaan ‘ontnummeren’ als er bijvoorbeeld een cijfer wordt toegevoegd aan alle huidige 06-nummers in Nederland. Niet alleen zouden alle oude nummers ongeldig raken, maar dit zou ook grote gevolgen hebben voor diverse systemen die zijn ingesteld op tiencijferige nummerreeksen.

Oplossing

Er worden diverse oplossingen aangedragen. Zo wordt er bijvoorbeeld voorgesteld om een compleet nieuwe nummerreeks in gebruik te nemen die bijvoorbeeld met 07 begint in plaats van 06. Echter is dit helaas geen optie volgens de ACM. Al deze opties zijn namelijk al in gebruik door bijvoorbeeld gemeenten.

Zo zijn telecomaanbieders sinds 1 juni 2014 wettelijk verplicht om 06-nummers uitsluitend te gebruiken voor mobiel bellen. Voor andere toepassingen die gebruik maken van een internetverbinding, zoals tablets, navigatiesystemen en pinapparaten, zijn zij verplicht om een 097-nummer te gebruiken.

Toezicht

Helaas gebeurt dit nog te weinig. Er zijn nog steeds telecomaanbieders die 06-nummers gebruiken voor deze apparaten. Hierdoor blijven er steeds minder nummers over voor mobieltjes. Dit is ook de reden dat toezichthouder Autoriteit Consument en Markt (ACM) het toezicht gaat verscherpen. Houden de telecomaanbieders zich niet aan de regels, dan legt de ACM mogelijk sancties op.

 

← Vorige Volgende →
Altijd als eerste op de hoogte zijn van de beste deals?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en mis niks.

Altijd als eerste op de hoogte zijn van de beste deals?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en mis niks.
Altijd als eerste op de hoogte zijn van de beste deals?