iPhone XR en iPhone 11: overeenkomsten en verschillen

De iPhone XR uit 2018 en de iPhone 11 uit 2019 zijn beide als budget-gerichte iPhone op de markt gebracht door Apple. Door bij beide toestellen kleine concessies te doen is een uiterst betaalbare prijs ontstaan en krijg je er heel veel iPhone voor terug. Maar wat zijn de overeenkomsten en verschillen tussen de iPhone XR en de iPhone 11? En welk toestel past het best bij jou? Dat lees je hier.

In dit artikel

In het kort: wat is het beste toestel voor jou?

iPhone XR kopen, een goede keuze als je:

  • Een toestel wilt dat zich kan meten met de toptoestellen;
  • Naar de beste prijs-kwaliteitverhouding op zoek bent;
  • Gewoon goede foto’s wilt kunnen maken.

iPhone 11 kopen, een goede keuze als je:

  • Een camera wilt met nieuwe functies en premium instellingen;
  • Selfies en beeldbellen in uitstekende kwaliteit belangrijk vindt;
  • Snelheid en batterijduur belangrijk vindt.

Formaat en design: enkel kleurverschil

Kleuren iPhone XR en iPhone 11

Design

iPhone XR

iPhone 11

Lengte 150.9 mm 150.9 mm
Breedte 75.7 mm 75.7 mm
Dikte 8.3 mm 8.3 mm
Gewicht 194 gram 194 gram
Behuizing Glas en aluminium Glas en aluminium
Kleuren Black, White, Blue, Yellow, Coral, Red Black, White, Purple, Yellow, Green, Red

De iPhone XR en iPhone 11 zijn wat formaat en gewicht betreft gelijk aan elkaar. De behuizing en achterkant zijn bij beide toestellen van hetzelfde materiaal gemaakt: aluminium en glas. De glazen achterkant betekent automatisch ook dat beide toestellen geschikt zijn voor draadloos opladen. Het verschil in design is voornamelijk terug te zien in de beschikbare kleuren. Waar de iPhone XR verkrijgbaar is in de kleuren Coral en Blue, hebben deze kleuren bij de iPhone 11 plaatsgemaakt voor Purple en Green. Beide toestellen kun je verder kopen in de kleuren Black, White, Yellow en de speciale editiekleur Red.

Beeldscherm: beide de hoogste kwaliteit LCD

Beeldscherm

iPhone XR

iPhone 11

Type LCD LCD
Randloos
Formaat in inch 6.1 mm 6.1 mm
Formaat in cm 15.25 cm 15.25 cm
Resolutie 1792 X 828 1792 X 828
Pixels per inch 326 326
Handige functies True Tone, Haptic Touch True Tone, Haptic Touch

Zowel de iPhone XR als de iPhone 11 hebben een nét niet helemaal randloos LCD-beeldscherm, maar niet zomaar één. Apple is al jaren bezig om de kwaliteit van LCD op een smartphone naar een hoger niveau te tillen. Met het Liquid Retina display op de iPhone XR en iPhone 11 is dat gelukt. Ten opzichte van het normale LCD (Retina) heeft Liquid Retina een hogere verversingssnelheid en reageert het sneller op aanrakingen. Je hebt dus een hele soepele gebruikservaring. Met een resolutie van 1792 X 828 pixels en 326 pixels per inch bieden beide beeldschermen een hele mooie kijkervaring en komen ook kleine details goed naar voren. Ook True Tone is een mooie toevoeging. Deze functie zorgt ervoor dat het beeldscherm zijn helderheid automatisch aanpast aan jouw omgeving, waardoor je overal alles even duidelijk kunt zien.

Snelheid en batterij: tot 20% sneller en langere accuduur

Snelheid

iPhone XR

iPhone 11

Chip Apple A12 Apple A13
Werkgeheugen 3GB 4GB
Batterijduur +/- 21 uur +/- 22 uur
Opladen Lightning kabel, draadloos, snelladen Lightning kabel, draadloos, snelladen

Elke iPhone die Apple uitbrengt wordt voorzien van een nieuwe, snellere en energiezuinigere processor. De A13-chip in de iPhone 11 is tot 20% sneller dan de A12-chip die zich in de iPhone XR bevindt. De iPhone 11 heeft daarnaast 4GB werkgeheugen en de iPhone XR 3GB. Hierdoor is de iPhone 11 iets sneller, al is het verschil slechts milliseconden-werk. Je gaat dit in het dagelijks gebruik bijna niet merken.

De A13-chip is ook iets energiezuiniger en dat merk je terug in de batterijduur. De iPhone 11 gaat een half uurtje langer mee dan de iPhone XR, al is dit uiteindelijk wel afhankelijk van hoe intensief je het toestel gebruikt. Eén zekerheid heb je: met beide iPhones kun je de zware taken anno nu soepel en snel uitvoeren. Denk hierbij aan mobiele games, Augmented Reality en multitasking.

Camera voorkant: een upgrade in kwaliteit

Camera voor

iPhone XR

iPhone 11

Megapixel 7 megapixel 12 megapixel
Video resolutie 1080p Full HD 4K Ultra HD
Slowfie ✔️
Portretmodus ✔️ ✔️

Grotere verschillen worden merkbaar bij de camera’s. De frontcamera van de iPhone 11 heeft namelijk een upgrade ondergaan ten opzichte van de frontcamera van de iPhone XR. Met de iPhone 11 maak je foto’s in 12 megapixel en schiet je video’s in 4K Ultra HD. Selfies en videogesprekken zijn hierdoor van betere kwaliteit. Een nieuwe functie is Slowfie, waarbij je een vertraagde video-opname van jezelf kunt maken (slomo + selfie). Dit is een leuke extra toevoeging voor de cameraliefhebber.

Camera achterkant: een extra camera met nieuwe functies

Camera iPhone XR en iPhone 11

Camera achter

iPhone XR

iPhone 11

Megapixel 12 megapixel 2x 12 megapixel
Video resolutie 4K Ultra HD 4K Ultra HD
Groothoek ✔️
Ultragroothoek ✔️ ✔️
Telelens ✔️
Nachtmodus ✔️
Portretmodus ✔️ ✔️
Panoramafoto ✔️ ✔️
Burst Mode ✔️ ✔️

De iPhone 11 heeft er een tweede 12 megapixel camera bijgekregen. Hierdoor kun je óók foto’s maken met een ultragroothoek. Dat is handig als je weide landschappen, complete gebouwen van dichtbij óf grote groepen op beeld wilt vastleggen. Ook nieuw is de komst van Nachtmodus. De iPhone 11 kan het waarnemen als je probeert om foto’s te maken in een donkere omgeving en schakelt dan automatisch Nachtmodus in. Hierdoor kun je ook bij weinig licht mooie foto’s maken. De iPhone XR heeft deze beide directe functies niet omdat dit toestel over slechts een enkele 12 megapixel camera beschikt. Bij foto's in het donker kan de camerasoftware van de iPhone XR wel het een en ander corrigeren voor tóch een mooi eindresultaat. Normale populaire functies als Portretmodus, Panoramafoto en Burst Mode zijn op beide toestellen gewoon beschikbaar. De nieuwe functies zijn vooral voor de cameraliefhebbers een toevoeging. Voor een ieder die het bij af en toe een foto en video wil laten, is met de iPhone XR goed af.

Bestendigheid: waterbestendig vs waterdicht

De iPhone XR is IP67-gecertificeerd. Dit houdt in dat het toestel onder gecontroleerde omstandigheden 30 minuten lang tot 1 meter diep onder water blijven. Waterbestendig wordt dit genoemd. De iPhone 11 is IP68-gecertificeerd. Dit toestel kan 30 minuten lang tot 3 meter diep onder water blijven en is dus waterdicht. Hoe dat precies zit kun je lezen in ons blogartikel over waterdichtheid. Koop je de iPhone XR of iPhone 11 refurbished bij Forza, houd er dan rekening mee dat het toestel is opengemaakt ter controle, reparatie en/of reiniging. De waterbestendigheid- en dichtheid kan dus niet meer worden gegarandeerd en vloeistofschade valt dan ook buiten onze garantie. Ook bij Apple valt dergelijke schade buiten de garantie.

Conclusie

De iPhone XR en iPhone 11 zijn beide budget-gerichte iPhones die qua specificaties weinig voor elkaar onder doen. Als je een échte cameraliefhebber bent en snelheid en accuduur enorm belangrijke aspecten vind, is de iPhone 11 de beste keuze. Als gewoon goed voor jou goed genoeg is en je voor een relatief laag budget een uitstekende iPhone voor de komende jaren zoekt, kies dan de iPhone XR.