Wat zijn de verschillen tussen de iPad Air 1 en iPad Air 2?


In 2010 werd de eerste iPad van Apple geïntroduceerd. Inmiddels zijn er veel verschillende iPad-modellen uitgekomen, waaronder de iPad Air 1 uit 2013 en de iPad Air 2 uit 2014. Beide tablets lijken op elkaar want ze zijn allebei licht van gewicht én uitermate geschikt voor dagelijks gebruik. Maar wat zijn nou eigenlijk de verschillen tussen de iPad Air 1 en de iPad Air 2? Je leest het in dit blog!

In dit artikel

Uiterlijke verschillen iPad Air 1 en iPad Air 2

Uiterlijke kenmerken

iPad Air 1

iPad Air 2

Hoogte 240 mm 240 mm
Breedte 169.5 mm 169.5 mm
Dikte 7.5 mm 6.1 mm
Gewicht 478 gram 444 gram
Beeldschermdiagonaal 9.7 inch (24.25 cm) 9.7 inch (24.25 cm)
Anti-reflectie coating
 • In het eerste opzicht lijken de iPad Air 1 en de iPad Air 2 erg veel op elkaar. Beide tablets hebben afgeronde hoeken, een aluminium achterkant en een 9.7 inch (24.25 cm) Retina-beeldscherm met een resolutie van 2.048 x 1.536 pixels. Toch is het beeldscherm bij de iPad Air 2 nét even anders, want er zit een anti-reflectie coating overheen. Hierdoor wordt reflectie door bijvoorbeeld de zon verminderd, en kun je alles een stukje beter zien.

  iPad Air 1 en iPad Air 2

  De iPad Air 1 en iPad Air 2 zijn even breed en even hoog, maar qua dikte is een verschil te vinden. De iPad Air 2 is maar 6.1 mm dik, wat 19% dunner is dan zijn voorganger. Dat verschil is merkbaar, want de iPad Air 2 is hierdoor een stukje lichter. Waar de iPad Air 478 gram weegt, weegt de iPad Air 2 nog maar 444 gram.

  Technische verschillen iPad Air 1 en iPad Air 2

  Touch ID

  De iPad Air 2 is in tegenstelling tot zijn voorganger uitgerust met Touch ID. De homeknop is veranderd in een vingerafdrukscanner. Touch ID kun je gebruiken om de iPad te ontgrendelen (wat veiliger is dan de cijfercode), applicaties en wachtwoorden te autoriseren en om betalingen via Apple Pay te voltooien. Dankzij Touch ID kun je deze handelingen sneller en veiliger doen.

  Processor en werkgeheugen

  Processor

  iPad Air 1

  iPad Air 2

  Chipset A7 A8
  Processorkernen 2 3
  Werkgeheugen 1GB 2GB

  Eén van de verschillen die je in dagelijks gebruik vast zal merken, is de kwaliteit van de processor en het werkgeheugen. De processor is het hart van de iPad en regelt het versturen van signalen. Met een snellere processor kun je taken sneller uitvoeren, is je spelletje sneller opgestart en hapert het beeld niet bij zwaardere taken. Het werkgeheugen slaat informatie van taken die jij uitvoert tijdelijk op. Hoe meer werkgeheugen de iPad heeft, hoe langer je er lekker snel mee kunt blijven werken.

  A7-processor iPad Air 1

  De iPad Air 2 is uitgerust met een A8 processor, wat de opvolger is van de A7 processor die zich in de iPad Air 1 bevindt. Beide processoren presteren nagenoeg even goed. Een film kijken, een spelletje spelen, internetten en berichten versturen zijn voor beide toestellen geen probleem. Het verschil ga je pas merken als je zwaardere taken uitvoert. Denk hierbij aan grotere games spelen of fotobewerkingssoftware gebruiken. Dit vraagt om meer rekenkracht en hierin is de A8 processor een stukje beter. De iPad Air 2 beschikt over 2GB werkgeheugen en bij de iPad Air is dat 1GB. Ook hierbij geldt dat je dit verschil bij lichte basistaken nauwelijks merkt. Bij zwaardere taken kun je sneller werken met 2GB aan werkgeheugen. Wij adviseren dus om te kijken waar je de tablet hoofdzakelijk voor gaat gebruiken.

  Extra functie: de barometer

  Een leuke extra functie waarover de iPad Air niet beschikt en de iPad Air 2 wel, is de barometer. De barometer meet de luchtdruk en geeft hoogteverschillen via locatiegegevens weer. De barometer is geen vaste app maar zit in de iPad geïntegreerd. Deze functie is met name handig en interessant als je bijvoorbeeld een lange boswandeling of bergtocht maakt. Ben je geen buitenmens, dan is de barometer niet de reden om een iPad Air 2 aan te schaffen.

  Cameraverschillen iPad Air 1 en iPad Air 2

  Camera

  iPad Air 1

  iPad Air 2

  Foto's camera achterkant 5 megapixel 8 megapixel
  Foto's camera voorkant 1.2 megapixel 1.2 megapixel
  Video's camera achterkant Full HD (1080p) Full HD (1080p)
  Video's camera voorkant HD Ready (720p) HD Ready (720p)

  Een groot verschil tussen de iPad Air 1 en de iPad Air 2 is terug te vinden in de camera aan de achterkant. Waar de iPad Air een 5 megapixel camera heeft, beschikt de iPad Air 2 over een 8 megapixel camera. Deze verbetering is voornamelijk zichtbaar als je foto’s van dichtbij of met weinig licht maakt. Afbeeldingen en video’s zijn scherper en bevatten minder ruis. Als je vanaf een grotere afstand een foto maakt, is het verschillen tussen de 5- en 8-megapixel camera nauwelijks zichtbaar.

  Naast de hogere megapixel-waarde bezit de iPad Air 2 over functies die niet te gebruiken zijn op de iPad Air. Denk hierbij aan de HDR-functie, die beelden in de avond verscherpt, en verbeterde lichtgevoeligheid, wat zorgt voor heldere en lichte afbeeldingen. Ook heeft de videofunctie van de camera een slow-motion-stand. Ideaal om een moment vast te leggen van een sportwedstrijd, een huisdier of andere bewegende beelden.

  Software verschil iPad Air 1 en iPad Air 2

  iPadOS nieuwe software iPad

  Van Apple is bekend dat de hardware en software zorgvuldig op elkaar zijn afgestemd. Hierdoor blijft een Apple-apparaat snel en heb je geen last van virussen. In 2019 heeft Apple iPadOS gelanceerd. Dit is een eigen besturingssysteem voor de iPad. Lange tijd hadden iPhones en iPads hetzelfde besturingssysteem iOS. Dit bracht nogal wat beperkingen met zich mee voor de iPad, omdat iOS volledig op Apple’s smartphone is afgestemd. iPadOS brengt nieuwe functies met zich meer waardoor de iPad beter en gebruiksvriendelijker wordt. Je kunt wél de iPad Air 2 updaten naar iPadOS, maar niet de iPad Air 1. Dat komt omdat de iPad Air 1 over onvoldoende rekenkracht beschikt om iPadOS soepel te kunnen laten draaien.

  Prijsverschil iPad Air 1 en iPad Air 2

  De iPad Air 2 is op een aantal vlakken vernieuwend ten opzichte van zijn voorganger. Zo is de processor krachtiger, is de camera verbeterd, heeft het beeldscherm een anti-reflectie laag én kun je hem updaten naar het nieuwste besturingssysteem. Deze aanpassingen komen natuurlijk wel met een prijskaartje. De iPad Air 2 kost ongeveer €100 meer dan de iPad Air 1.

  Ons advies

  Of je beter de iPad Air 1 of de iPad Air 2 kunt kopen, hangt van het volgende af: waar wil je de tablet voornamelijk voor gebruiken en wat is je budget? Voor langdurig en intensief gebruik raden wij aan de iPad Air 2 te kopen. Met de betere processor, een sneller werkgeheugen en een recente software heeft deze tablet een langere levensduur. Maakt dit je niet zoveel uit, dan is het maar de vraag of de overige voordelen opwegen tegen de meerprijs. Ben je niet bereid om €100 extra betalen, kies dan voor de iPad Air. Ook dit is een uitstekende tablet waarmee je nog jaren met plezier vooruit kunt.

  iPad Air 1 kopen: een goede keuze als je:

  • de tablet hoofdzakelijk voor lichte basistaken gebruikt;
  • een degelijke, eenvoudige iPad wilt voor alledaags gebruik;
  • voor een lage prijs gebruik wilt maken van de kwaliteit van Apple.

  iPad Air 2 kopen: een goede keuze als je:

  • meer geld over hebt voor een snellere processor en een betere camera;
  • de laatste functies wilt gebruiken die Apple's nieuwe besturingssysteem iPadOS te bieden heeft;
  • de tablet wilt kunnen ontgrendelen met de vingerafdrukscanner (Touch ID).

  Refurbished iPad Air kopen

  Of je nu voor de iPad Air 1 of de iPad Air 2 kiest; bij Forza ben je met refurbished altijd een stuk voordeliger uit ten opzichte van nieuw. Bij refurbished wordt de iPad door onze technici en apparatuur zorgvuldig gecontroleerd en in nieuwstaat teruggebracht. Op basis van de uiterlijke staat wordt de refurbished iPad voor een scherpe prijs aangeboden. En dankzij het Keurmerk Refurbished, standaard 2 jaar garantie, gratis laadaccessoires én 14 dagen bedenktijd, ben je altijd verzekerd van een betrouwbare en slimme aankoop. Welke iPad Air ga je kopen?