Betaalbaarder toestel krijgt steeds vaker de voorkeur

De tijd waarin mensen alleen nog maar nieuwe producten kochten behoort vandaag de dag tot écht tot het verleden. Steeds vaker kiezen mensen voor meer betaalbare alternatieven. In de autobranche is het kopen van occasions (in plaats van nieuwe auto’s) al heel normaal. Deze trend ontwikkelt zich ook binnen de telecombranche. Consumenten kiezen steeds vaker voor een goedkopere, gebruikte telefoon en laten het nieuwste toestel daarmee liggen (bron: Volkskrant, 2019). Ondanks dat de consument voor een goedkoper alternatief kiest, verwacht de consument wel een deugdelijk product. In dit blog zoomen we nader in op de verschillen tussen nieuwe-, tweedehands- en refurbished Apple-producten.

Nieuw-, tweedehands- of refurbished Apple?

Als je een telefoon koopt, dan kun je kiezen uit drie varianten: nieuw, tweedehands of refurbished. Elk van deze varianten heeft ieder zo zijn voor- en nadelen. Onderstaand zoomen we hier dieper op in.

*De garantie verschilt per leverancier. Bij Apple ontvang je standaard één jaar garantie. Bij Forza Refurbished ontvang je standaard twee jaar garantie.

Nieuw

Het nieuwste Apple-toestel, zeg nou eerlijk, wie wil dat nou niet? Apple brengt één keer per jaar een nieuw product op de markt. Dit gebeurt tijdens Apple’s keynote in september. Eén groot voordeel van nieuw is dat je natuurlijk een ongebruikt device koopt en je hebt natuurlijk altijd de beschikking over het meest recente device. Desondanks kleeft er ook een groot nadeel aan de nieuwe devices: je moet flink in de buidel tasten, want Apple is allesbehalve goedkoop. Daarnaast is het produceren van nieuwe producten ook niet bevorderlijk voor ons milieu.

Voordelen

 • Altijd het nieuwste van het nieuwste (mits je dit belangrijk vindt);
 • Je toestel is nooit eerder gebruikt.

Nadelen

 • Je betaalt erg veel voor nieuw;
 • Een beter device komt een half jaar later weer uit (trend kun je niet bijhouden).

Tweedehands

Een goedkoper alternatief voor nieuw is het kopen van een tweedehands Apple-device. Omdat het device eerder is gebruikt, bespaar je flink in de portemonnee. Als je (online) goed onderzoek doet, dan kun je wel een mooie tweedehands aanbieding tegenkomen. Toch kleeft hier één heel groot nadeel aan; je weet nooit precies wat je koopt. Een tweedehands toestel kan er aan de buitenkant er als nieuw uit zien, terwijl het inhoudelijk – op technisch vlak – allerlei mankementen vertoont. Dit is bijvoorbeeld het geval bij waterschade, aan de buitenkant zie je niets, maar in de loop der tijd treden er allerlei mankementen op. Helaas kun je dan geen aanspraak maken op garantie indien je het toestel van een particulier hebt gekocht.

Voordelen

 • Goedkoper dan nieuw, soms ook nog goedkoper dan refurbished;
 • Duurzame bijdrage aan het milieu, je voorkomt dat een device wordt weggegooid.

Nadelen

 • Je weet niet wat je koopt. De buitenkant kan er goed uitzien, terwijl het toestel op technisch vlak mankementen kan vertonen;
 • Je krijgt geen garantie bij aanschaf, de kans is dus reëel dat je een kat in de zak koopt.

Refurbished

De derde optie is een veilige middenweg tussen nieuw en tweedehands. Je koopt Apple-producten tegen een fors gereduceerde prijs en levert óók nog eens een duurzame bijdrage aan het milieu. Bij refurbished (letterlijk vertaald: gereviseerd) is er meestal sprake van eerder gebruikte producten, net zoals bij tweedehands dus. Daarentegen ben je met refurbished wel verzekerd van een betrouwbare aankoop. Je krijgt namelijk twee jaar garantie en hebt - net zoals bij nieuwe producten - recht op een wettelijke bedenktijd van 14 dagen. Je loopt dus geen enkel risico met (Forza) refurbished.

Voordelen

 • Significant goedkoper dan nieuw;
 • Kwaliteit en betrouwbaarheid gewaarborgd door onafhankelijk keurmerk (bij Forza);
 • Duurzame bijdrage aan het milieu, je voorkomt dat een device wordt weggegooid.

Nadelen

 • Nieuwe devices zijn niet direct beschikbaar als refurbished, meestal duurt dit een half jaar tot één jaar;
 • De kwaliteit verschilt vaak per refurbished leverancier, gelukkig brengt het Keurmerk hier duidelijkheid in.
Nieuw Tweedehands Refurbished
Betaalbaar Nee Ja Ja
Garantie Ja, één jaar Nee Ja
Duurzaam Nee Ja Ja
Veilig aankopen Ja Niet altijd Ja
Wettelijke bedenktijd Ja Nee Ja

Keurmerk maakt hét verschil

Van alle verkochte iPhones is inmiddels al 19% refurbished en naar verwachting wordt dit alléén meer. Steeds meer aanbieders verkopen toestellen met het label ‘refurbished’. Toch biedt niet elke refurbished-leverancier dezelfde hoogwaardige productkwaliteit. En dat is jammer, want uiteindelijk is de koper hier de dupe van. Het Keurmerk Refurbished maakt hiervoor eens en voor altijd een einde aan.

Waar staat het Keurmerk precies voor?

 • Kwaliteit gegarandeerd;
 • Twee jaar garantie;
 • Uniforme cosmetische gradaties;
 • Professionele aanbieders;
 • Financieel gezonde aanbieders.

Meer weten over de inhoud van de bovengenoemde punten? Bezoek dan deze pagina: Keurmerk Refurbished: eindelijk weten wat je koopt