Keurmerk Refurbished: eindelijk weten wat je koopt


Waar steeds minder mensen kiezen voor nieuw, stijgen de verkoopaantallen van refurbished iPhones sterk. Dat is niet voor niks, want met een refurbished iPhone ben je al snel tientallen procenten goedkoper uit. Echter, uit onderzoek (De Grote Refurbished Barometer, november 2018) blijkt dat veel mensen nog terughoudend zijn als het gaat om refurbished Apple-producten. Dat heeft alles te maken met de angst voor defecten. Hoe weet je nu zeker dat je geen miskoop aanschaft?


Dankzij het Keurmerk Refurbished heb je als consument of zakelijke klant wél zekerheid.


Ontvangst Keurmerk Refurbished


Keurmerk Refurbished scheidt kaf van het koren

Steeds meer aanbieders verkopen toestellen met als label 'refurbished', maar er zijn genoeg aanbieders waar men alleen een doekje over een tweedehands telefoon heen haalt. Dat betekent concreet:


 • geen deugdelijke controles (men beschikt niet over de juiste programma's);
 • iPhones afkomstig uit China (buitenkant geen krasjes, maar intern ellende);
 • geen gecertificeerde datawipe;
 • inferieure accessoires (met risico's op brand);
 • geen meest recente iOS update op het toestel;
 • geen 2 jaar garantie;
 • geen telefonisch bereikbare Servicedesk;
 • reparaties van toestellen die weken duren;
 • aanbieders die financieel niet gezond zijn waardoor garantie niets betekent.

Voor de consumenten- en zakelijke markt is hierin onderscheid maken ook niet te doen. De kwaliteit, garantie en transparantie van refurbished was één groot grijs gebied. Eindgebruikers wisten niet wat voor producten ze in huis haalden. De markt én de overheid waren van mening dat professioneel refurbished een keurmerk nodig had: het Keurmerk Refurbished.

het Keurmerk Refurbished 2019 logo

Wat houdt het Keurmerk Refurbished concreet in?

Techniek Nederland introduceerde op 15 maart 2019 samen met de marktleiders, waaronder Forza, het Keurmerk Refurbished. Het keurmerk staat voor de volgende 5 beloftes:


 1. 1. Kwaliteit gegarandeerd

Keurmerk-bedrijven testen de iPhones professioneel op minimaal 50 punten met de juiste testprogramma's. Deze processen zijn gecontroleerd middels een technische audit door TÜV Nederland. TÜV test de veiligheid, kwaliteit en betrouwbaarheid door middel van certificering, keuring en inspectie. TÜV opereert wereldwijd.


TUV keurmerk 2019 Forza
 1. 2. Twee jaar garantie

Zelfs al is je product of reviewscore nóg zo goed, het kan voorkomen dat een toestel niet (meer) naar behoren functioneert door een technisch mankement. Dan wil je als consument kunnen bouwen op een eerlijke, duidelijke en uitgebreide garantieperiode. Toestellen die onder het Keurmerk vallen, beschikken altijd over een tweejarige garantieperiode. Op het toestel, maar óók op de laadaccessoires en batterij.


 1. 3. Uniforme cosmetische gradaties

Refurbished iPhones (met het Refurbished Keurmerk) worden onderverdeeld in drie categorieën (gradaties) aan de hand van cosmetische kenmerken. Dit heeft dus puur te maken met het uiterlijk van een Apple iPhone. Binnen het Refurbished Keurmerk is sprake van drie uniforme definities van de verschillende gradaties: 


A-gradatie Forza

Zo goed als nieuw:

Als een device deze conditie heeft dan betekent dit dat het toestel er zo goed als nieuw uitziet. Het device vertoont minimale gebruikssporen.

B-gradatie Forza

Licht gebruikt:

Een device met deze conditie heeft lichte gebruikssporen. Hierbij kun je denken aan een klein krasje en/of lichte stootschade.

C-gradatie Forza

Zichtbaar gebruikt:

Een device met deze conditie heeft zichtbare gebruikerssporen. Dat kan een diepere kras (zelden op het scherm) of een (klein) deukje zijn.

 1. 4. Financieel gezonde aanbieders

EDR Credit Services (onderdeel van DAS) toetst of de bedrijven financieel solide zijn. Daarbij wordt onder meer meegewogen: solvabiliteit, vermogenspositie, omzet / resultaat, leverancierservaringen en kredietfaciliteiten. Deze audit maakt inzichtelijk hoe een bedrijf er op financieel vlak voor staat en biedt de zekerheid dat een partij niet zomaar failliet verklaard zal worden.


 1. 5. Professionele aanbieders

Een vijfde eis die gesteld wordt betreft het professioneel aanbieden van producten. Bedrijven die onder Het Keurmerk Refurbished vallen, moeten het zelf refurbishen van devices als corebusiness hebben. Daarnaast wordt er verwacht jaarlijks een minimale omzet van € 2 miljoen (excl. BTW) te maken op refurbished.Waarom het Keurmerk Refurbished het verschil maakt?

Dat er behoefte is aan een Keurmerk blijkt ook uit De Grote Refurbished Barometer. Vergelijkingswebsite Big Spark bundelde haar krachten met gezaghebbende partijen als Deloitte, CBS, Telecompaper en Gartner om de refurbished markt in kaart te brengen. Na 1.400 consumenten ondervraagd te hebben, werd de introductie van een betrouwbaar refurbished keurmerk door twijfelaars als dé belangrijkste reden genoemd om alsnog te kiezen voor refurbished. Het Keurmerk Refurbished heeft dan ook de steun van de Consumentenbond en het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat.Forza bekroond als topspeler refurbished markt

Wanneer je een toestel koopt van Forza Refurbished, weet je dus zeker dat je kunt bouwen op de hoogst gestelde eisen. Geen valse beloftes, onzichtbare schade of toestellen die na een paar weken al kapot gaan. De hoogste kwaliteit refurbished-Apple voor een eerlijke en voordelige prijs.Ervaar refurbished zelf

Ook refurbished met eigen ogen ervaren? je hebt niets te verliezen, dus waarom probeer je één van onze refurbished iPhones niet?