iPhone SE 2020 vs iPhone 8. Overeenkomst & verschil

20 April 2020 - 5 min read time
iPhone SE 2020 vs iPhone 8. Overeenkomst & verschil

Laatste update: 05-07-2021

Medio april 2020 bracht Apple de iPhone SE 2020 uit. Deze iPhone lijkt enorm veel op de iPhone 8 uit 2017. Van toestelformaat tot het 4.7-inch beeldscherm en de Touch ID-ontgrendelfunctie: het is allemaal hetzelfde. Waar zit dan het verschil tussen de iPhone SE 2020 en de iPhone 8? En welk toestel past nu het beste bij jou? Dat lees je hier.


Wat is de iPhone SE 2020?

De iPhone SE 2020 refurbished is een Special Edition iPhone. Bij deze variant zijn de compactheid en eenvoud van de iPhone 8 gecombineerd met de snelheid van de iPhone 11 (Pro). Het toestel is ontworpen met oog voor budget, maar is wel voorzien van een krachtige processor. Zo is de iPhone snel genoeg voor alles wat wij anno nu met smartphone willen kunnen doen. Niet voor niets is Apple’s slogan van deze iPhone “Meer dan verwacht. Voor minder dan je dacht”.

Uiterlijk verschil iPhone SE 2020 vs iPhone 8

Uiterlijk verschil iPhone SE 2020 vs iPhone 8

Qua uiterlijk lijken de iPhone SE 2020 en iPhone 8 refurbished enorm veel op elkaar. Van toestelformaat tot glazen achterkant en aluminium toestelranden: het is allemaal hetzelfde. Het enige verschil is terug te vinden in de kleur van de behuizing. De iPhone 8 is verkrijgbaar in de traditionele Apple-kleuren Space Grey, Zilver en Goud. Bij de iPhone SE 2020 is dat Zwart en Wit. Waar de iPhone 8 bij twee kleuren een witte voorkant heeft, is bij de iPhone SE 2020 de voorkant in alle gevallen zwart. Beide toestellen kun je kopen in het Rood, wat de speciale editiekleur van Apple is.

3D Touch iPhone 8

Hetzelfde scherm, iets andere bediening

De iPhone 8 heeft een scherm met 3D Touch. Deze functie meet hoe hard je op het scherm drukt. Druk je harder op een app-icoon, dan opent er een reeks met snelfuncties. Zo kun je in minder handelingen een functie binnen een bepaalde app gebruiken. Bij de iPhone SE 2020 kan dit ook, alleen gebeurt dit dan op basis van hoe lang je op het scherm drukt. Haptic Touch wordt dit genoemd. Bij beide iPhones is het scherm 4.7-inch (11.75 cm) groot, gemaakt van Retina LCD en bedraagt de resolutie 1334 x 750 pixels.

Camera verschil iPhone SE 2020 vs iPhone 8

Beide iPhones hebben een 12-MP camera die kan filmen in 4K. Het verschil? De camera van de iPhone SE 2020 bevat wat meer camerafuncties, zoals een diepteregeling waarmee je de achtergrond onscherp kunt maken, wat resulteert in haarscherpe portretfoto’s. Deze functie is normaal gesproken alleen mogelijk op iPhones met twee camera’s, maar de iPhone SE 2020 krijgt het met één camera voor elkaar. Dit toestel heeft dan ook de beste single camera van alle iPhones.

Portretmodus iPhone SE 2020

Krachtverschil iPhone SE 2020 vs iPhone 8

De uitgebreidere camera heeft de iPhone SE 2020 te danken aan de A13-chip van Apple die óók in de iPhone 11 (Pro) verwerkt dit. Deze krachtige chip stuurt een geavanceerde camerasoftware aan en is ook een stukje sneller dan de A11-chip van de iPhone 8. Ook beschikt de iPhone SE 2020 over 3GB werkgeheugen, ten opzichte van 2GB bij de iPhone 8. Dat maakt het toestel ook in dagelijks gebruik een stukje sneller. Het verschil in snelheid merk je vooral bij het zware werk. Zo kun je grote mobiele games spelen en augmented reality-apps gebruiken soepeler doen met de iPhone SE 2020.

Software-ondersteuning

Gemiddeld krijgt een iPhone vijf jaar lang software-updates. Dat zou betekenen dat de iPhone 8 (2017) volledig ondersteunt wordt tot en met 2022 en dat je deze iPhone t/m september 2023 volledig veilig kunt gebruiken. De iPhone SE 2020 is drie jaar later uitgebracht en wordt dan ook drie jaar langer van software-updates voorzien. Dat maakt het toestel beter geschikt voor de langere termijn. Vraag jezelf vooral af hoelang je van plan bent met je iPhone te doen. Wil je een iPhone kopen waarmee je 4 jaar vooruit kunt, of koop je liever elke 2 a 3 jaar een nieuw toestel?

Conclusie iPhone SE 2020 vs iPhone 8

Het verschil tussen de iPhone SE 2020 en iPhone 8 is vooral op technisch gebied aanwezig. De iPhone SE 2020 heeft een krachtigere chip en wat meer werkgeheugen, wat het toestel in de gehele breedte sneller maakt. Ook de camera is iets uitgebreider en beter. Verder is dit toestel, vanwege de langere software-ondersteuning beter geschikt voor de langere termijn. Als je deze aspecten enorm belangrijk vindt, is de iPhone SE 2020 de beste keuze. Is gewoon goed voor jou goed genoeg? Heb je weinig te besteden, maar zoek je wel een gewoon goede iPhone voor 2 a 3 jaar? Dan is de iPhone 8 een goede keuze.

iPhone refurbished kopen

Wat je keuze ook wordt, met een refurbished iPhone van Forza ben je voordeliger uit, zónder dat je hierbij inlevert op de hoge Apple-kwaliteit. We beschikken over het Keurmerk Refurbished. Je bent dus verzekerd van een betrouwbare aankoop die grondig is gecontroleerd, mét 3 jaar garantie (sinds 1 juni 2023). Daarnaast krijg je er bij Forza een gratis nieuwe oplader bij. Kies je voor de productconditie licht gebruikt of zichtbaar gebruikt? Dan voorzien wij je toestel ook meteen gratis (!) van een transparante hoes en screenprotector. Zondag t/m vrijdag vóór 22:30 uur besteld = morgen thuisbezorgd!

verschillen overeenkomsten iphone se 2020 iphone 8
← Vorige Volgende →
Altijd als eerste op de hoogte zijn van de beste deals?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en mis niks.

Altijd als eerste op de hoogte zijn van de beste deals?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en mis niks.
Altijd als eerste op de hoogte zijn van de beste deals?