iPhone 8 vs iPhone 12, wat is het verschil?

iPhone 8 vs iPhone 12, wat is het verschil?

Heb je nu nog een iPhone 8 en overweeg je een upgrade naar de iPhone 12? Of zoek je een nieuwe iPhone en twijfel je tussen één van beide toestellen? De belangrijkste verschillen tussen de iPhone 8 (2017) en iPhone 12 (2020) vind je hier.


Uiterlijk verschil iPhone 8 vs iPhone 12

De iPhone 8 refurbished heeft het oude vertrouwde uiterlijk. Het toestel heeft een compact beeldscherm en daaronder bevindt zich een thuisknop met vingerafdrukscanner. Achterop vind je een behuizing van glas en een enkele camera. De toestelranden zijn gemaakt van aluminium en zijn rond afgewerkt. De iPhone 12 beschikt over een voorkant-vullend beeldscherm. Hierin bevindt zich een zwarte inkeping met sensoren voor gezichtsherkenning. Ook bij dit toestel is de achterkant van glas en zijn de toestelranden van aluminium, al zijn die randen hoekig afgewerkt. Achterop is een dubbel camerasysteem terug te vinden.

Beeldscherm: LCD vs OLED

De iPhone 12 is niet veel groter dan de iPhone 8, maar het beeldscherm is dat wel. Dat komt omdat het scherm voorkant-vullend is. Het is 6.1-inch (15.25 cm) groot en is gemaakt van OLED. De resolutie is met 2532 x 1170 pixels enorm hoog. Dit maakt details als tekst en e‑mails scherp zichtbaar. Ook is, dankzij OLED, het contrast tussen lichte- en donkere kleuren groot. En omdat het scherm randloos is, heb je een optimale kijkervaring. Aan het glas van het scherm heeft Apple nanokeramische kristallen toegevoegd, wat 4x beter beschermd bij vallen.

Uiterlijk iPhone 8 vs iPhone 12

Het scherm van de iPhone 8 is met 4.7-inch (11.75 cm) beduidend kleiner. Het is gemaakt van LCD en daaromheen zit een schermrand. Het scherm heeft een lagere resolutie van 1334 x 750 pixels en ook de kleurcontrasten zijn wat minder groot. De kijkervaring is op dit scherm wat minder goed, maar deze iPhone 8 afmetingen zijn perfect voor volledige bediening met één hand.

Camera verschil iPhone 8 vs iPhone 12

Als je een cameraliefhebber bent, ben je bij de iPhone 12 aan het juiste adres. Dit toestel heeft twee 12-MP camera’s en het systeem zit bomvol camerafuncties, waaronder een groothoekmodus en een echte nachtmodus. Het enkele camerasysteem van de iPhone 8 is een stuk minder uitgebreid. Wel kun je hier gewoon 12-MP foto’s en 4K-video’s mee maken. Ook zijn leuke basisfuncties als Panoramafoto en Live Photo gewoon aanwezig. De iPhone 8 camera is eenvoudig goed. De iPhone 12 camera is geweldig veelzijdig.

Camera iPhone 8 vs iPhone 12

Front camera, dag en nacht verschil

Het verschil aan de voorkant is een verschil van dag en nacht. Letterlijk, want de nachtmodus kun je óók op de frontcamera van de iPhone 12 gebruiken. Daarnaast maakt deze camera 12-MP foto’s en 4K video’s. In het licht en in het donker maak je dus altijd perfect beeldmateriaal. De iPhone 8 frontcamera is standaard. Je maakt hiermee 7-MP foto’s en Full HD video’s.

iPhone 12, ontworpen voor 5G

De iPhone 12-serie is de eerste iPhone-serie die je met het 5G-netwerk kunt gebruiken. 5G biedt hogere snelheden, meer capaciteit en een kortere reactietijd. Nu is het verschil met 4G nog klein, maar in 2022, als de 3,5GHz-frequentie beschikbaar komt, wordt 5G merkbaar sneller dan 4G. De iPhone 12 is hier dan helemaal klaar voor. De iPhone 8 niet.

Draadloos oplaadbaar, maar wel op een andere manier

Je kunt de iPhone 8 draadloos opladen, want als eerste iPhone beschikt dit toestel over een achterkant van glas. Ook de iPhone 12 is draadloos oplaadbaar, maar dit doe je, vanaf iPhone 12 en nieuwer, via een magnetische verbinding. Hierdoor kun je het toestel gewoon gebruiken terwijl het opgeladen wordt en zit de lader altijd op de juiste plek. MagSafe wordt dit genoemd. Dergelijke laders laden het toestel ook super snel op: tot 50% laden duurt maar 1 uur.

MagSafe oplader iPhone 12

Conclusie iPhone 8 vs iPhone 12

De iPhone 8 is de compacte, eenvoudige en degelijke iPhone. Dit toestel is een middenklasse smartphone die over een prima scherm en camera beschikt. Daarnaast is het toestel draadloos oplaadbaar. Wel ziet de iPhone 8 er qua uiterlijk verouderd uit, al geven nog altijd veel mensen de voorkeur aan de thuisknop met vingerafdrukscanner. De iPhone 12 is in alle opzichten beter en dat is ook niet gek. Het toestel is drie jaar jonger. De camera en het scherm zijn beter en uitgebreider. Daarnaast is er een nieuwe, snelle manier om het toestel draadloos op te laden. Ook is dit toestel met 5G-ondersteuning klaar voor de toekomst.

Advies

Indien je nu over een iPhone 8 beschikt, is het zeker de moeite waard om een upgrade te maken naar de iPhone 12. Je gaat er in alle opzichten behoorlijk op vooruit. Heb je geen of nog een oude iPhone en twijfel je tussen één van beide iPhones? Dan hangt je keuze vooral af van wat voor type gebruiker je bent en hoe groot je bestedingsbudget is. Wil je het nieuwste van het nieuwste? En ben je bereid hiervoor de portemonnee te trekken? Kies dan zeker de iPhone 12. Je bent met 5G-ondersteuning dan ook meteen klaar voor de toekomst. Zoek je een iPhone voor de wat kortere termijn? Is gewoon goed voor jou goed genoeg, zoek je een iPhone met weinig onnodige poespas en speelt geld een belangrijke rol? Dan is de iPhone 8 met uitstek de beste keuze.

iPhone 8 refurbished kopen

Indien je interesse hebt in een iPhone 8, haal je met een refurbished iPhone van Forza een aantrekkelijke deal in huis. De iPhone 8 refurbished wordt bij Forza enorm vaak verkocht en dat is niet voor niets. Het toestel is compact, snel en eenvoudig in gebruik en is schrikbarend scherp geprijsd. Daarnaast krijg je er 2 jaar garantie, gratis laadaccessoires én een gratis hoes + screenprotector bij! Bestel van zondag t/m vrijdag vóór 22:30 uur, dan wordt je aankoop morgen gratis thuisbezorgd.

verschillen iphone 8 iphone 12
← Vorige Volgende →