Verschil iPhone 8 en iPhone X

iPhone 8 vs iPhone X: overeenkomsten en verschillen


De iPhone 8 en de iPhone X zijn beiden in september 2017 op de markt gebracht. De iPhone 8 is de logische opvolger van de iPhone 7, met de iPhone X vierde Apple het 10-jarig bestaan. Wat zijn de overeenkomsten en verschillen tussen de iPhone 8 en de iPhone X? En welk toestel past het best bij jou? Je leest het hier.

Voorkant: een make-over

Voorkant iPhone 8 en iPhone X

De iPhone 8 heeft het oude vertrouwde Apple-design: een dun toestel met afgeronde hoeken, een 4.7-inch (11.75 cm) beeldscherm en een homeknop. De randen rondom het beeldscherm zijn met aluminium afgewerkt. Vanaf de iPhone X heeft Apple het design veranderd. Het toestel is groter geworden en de homeknop heeft plaatsgemaakt voor een 5.8-inch (14.50 cm) beeldscherm dat de gehele voorkant bedekt. De kleine rand eromheen is van roestvrijstaal gemaakt.

Uiterlijk: Hetzelfde materiaal, andere kleuren

Achterkant iPhone 8 en iPhone X

De achterkant van beide toestellen is voorzien van glas. Je kunt ze dus allebei draadloos opladen. Wat wel direct opvalt, is de vergrote camera op de iPhone X. Daarover later meer. De iPhone 8 is in vier kleuren verkrijgbaar: Space Grey, Silver, Gold en de speciale editiekleur Red. De iPhone X is in slechts twee kleuren verkrijgbaar: Space Grey en Silver. De kleur Silver is wel iets donkerder van kleur geworden.

Ontgrendelen: Touch ID vs Face ID

Ontgrendelen Touch ID en Face ID

Omdat de iPhone 8 een homeknop heeft, ontgrendel je dit toestel via de Touch ID vingerafdrukscanner. De iPhone X heeft geen homeknop meer. Die heeft plaatsgemaakt voor de Face ID gezicht scanner. De sensoren van deze functie zitten in de zwarte inkeping bovenin het beeldscherm, ook wel ‘notch genoemd’. Face ID is nóg sneller en veiliger dan Touch ID.

Beeldscherm: LCD vs OLED

Beeldscherm LCD en OLED

De iPhone 8 heeft een 4.7-inch Retina LCD-beeldscherm. De resolutie bedraagt 750 x 1334 pixels, wat neerkomt op 326 pixels per inch. Een LCD-beeldscherm heeft een paneel dat in zijn geheel feller gezet en gedimd kan worden. De iPhone X heeft een 5.8-inch Super Retina-beeldscherm, ook wel OLED genoemd. De resolutie bedraagt 1125 x 2436 pixels, wat neerkomt op 463 pixels per inch. In tegenstelling tot LCD kan bij OLED elke individuele pixel aan- en uitgezet worden. Dit levert grotere kleurcontrasten op, waarbij het verschil vooral zichtbaar is bij donkere kleuren. De pixel staat dan simpelweg uit.

Beide beeldschermen beschikken over True Tone, waarbij de helderheid zich automatisch aan het omgevingslicht aanpast. Hierdoor heb je overal dezelfde mooie kleuren.

Processor: Even snel, razendsnel!

Zowel de iPhone 8 als de iPhone X beschikken over de Apple A11-chip. Beide toestellen kunnen dus ook zware taken als Augmented Reality en mobiele games moeiteloos aan. De chip bestaat uit 6 kernen, waarvan er 2 de zware taken op zich nemen en 4 voor alledaags gebruik ingezet worden. Alle kernen kunnen individueel aangestuurd worden, waardoor beide toestellen altijd razendsnel zijn en zuinig omgaan met de accu.

Camera: van doorsnee naar semiprofessioneel

Camera iPhone 8 en iPhone X

De iPhone 8 heeft een goede enkele 12-megapixel camera met een groothoeklens. Hiermee maak je met één druk op de knop mooie foto’s en 4K-video’s. Ook is de camera goed geschikt voor Augmented Reality, waarbij virtuele objecten in de echte wereld kunnen worden geplaatst. Verder is de camera van de iPhone 8 uitgerust met leuke functies, waaronder portretmodus en panoramafoto.

De iPhone X heeft een dubbele 12-megapixel camera met een groothoeklens én een telelens. Hierdoor kun je een stuk verder inzoomen, wat het fotograferen van objecten van veraf eenvoudiger maakt. Omdat het diafragma van de iPhone X-camera beter is, zien foto’s bij weinig daglicht er mooier uit.

In de praktijk liggen de camera’s van beide toestellen dicht bij elkaar. Als doorsnee iPhone-gebruiker zal je niet veel missen als je de iPhone 8 boven de iPhone X verkiest. Echte fotografieliefhebbers zijn wel beter af met de superieure camera van de iPhone X.

Conclusie en advies

De iPhone 8 en de iPhone X zijn in hetzelfde jaar door Apple uitgebracht. Waar de iPhone 8 het oude vertrouwde design heeft, zit de iPhone X volgestopt met technische hoogstandjes. Welk toestel je ook kiest, beide iPhones zijn enorm veelzijdig in gebruik én razendsnel. Welk toestel past bij jou?

iPhone 8 kopen: een goede keuze als je:

  • Een compacte iPhone wilt met een homeknop;
  • Touch ID verkiest boven Face ID;
  • Een doorsnee iPhone- en cameragebruiker bent;
  • Niet te veel wilt uitgeven aan een goede iPhone.

iPhone X kopen: een goede keuze als je:

  • De beste kleurcontrasten wilt ervaren op een OLED-beeldscherm;
  • Een toestel wilt waarvan het scherm de gehele voorkant bedekt;
  • Gebruik wilt maken van gezichtsherkenning;
  • Een echte cameraliefhebber bent;
  • Bereid bent om extra te betalen voor de nieuwste technieken.

iPhone 8 of iPhone X refurbished kopen

Of je nu voor de iPhone 8 of de iPhone X kiest; refurbished ben je veel voordeliger uit. Bij Forza is refurbished technisch van topniveau én tot 60% voordeliger. Daarnaast krijg je, óók op de batterij, 2 jaar garantie, wat een jaar meer is dan bij Apple. Je ontvangt het toestel morgen al in huis mét gratis nieuwe laadaccessoires, als je vandaag vóór 22:30 uur bestelt.