Telecomwet: dit betekent het voor jou

Telecomwet: dit betekent het voor jou

Laatste update: 07-12-2020

Via de Telecomwet oefent de overheid toezicht uit op de telecommunicatiemarkt. In 2017 zijn de regels aangescherpt en dat brengt gevolgen met zich mee. Zo kunnen providers niet meer suggereren dat je een toestel gratis krijgt, maar moeten zij inzichtelijk maken welke maandelijkse kosten voor het telefoonabonnement zijn en welke kosten naar de smartphone gaan. Ook voor jou als consument is er wat veranderd: je wordt BKR-geregistreerd indien je smartphone meer dan €250 kost. Wat betekent dat voor jou?

Een BKR-registratie, wat is dat?

Het BKR (Bureau Krediet Registratie) is een register waarin aangevraagde leningen geregistreerd worden door een kredietverstrekker. Dit is in Nederland wettelijk verplicht. Een kredietverstrekking is een lening en wordt bijvoorbeeld gebruikt voor het financieren van een dure aankoop op afbetaling (zoals een auto) of om een verbouwing te kunnen bekostigen.

Telefoonabonnement is óók een krediet

Sinds 1 januari 2017 wordt je telefoonabonnement óók bij het BKR geregistreerd. In je abonnement betaal je maandelijks je abonnementskosten (sms/bellen, internet) én je smartphonekosten. Door de overheid wordt dit gezien als een koop op afbetaling. Dit betekent dus dat je veel abonnementen niet kunt afsluiten zonder er een registratie bij het BKR aan over te houden. Deze regel geldt voor de volgende abonnementen:

  • Privé-abonnementen;
  • met een telefoon van €250 of meer;
  • afgesloten op of na 1 januari 2017.

Waarom wordt je telefoonabonnement BKR-geregistreerd?

De Telecomwet is speciaal in het leven geroepen om mensen te beschermen die een lening willen aangaan welke zij niet kunnen betalen. De kredietverstrekker wil namelijk de zekerheid dat hij zijn geld krijgt en de situatie waarbij mensen in financiële problemen raken, moet vermeden worden. Door de regels te wijzigen zijn telefoonproviders verplicht om de totale abonnementskosten transparant te maken. Ook moeten zij consumenten informeren over (de gevolgen van) de BKR-registratie.

Telecomwet: dit betekent het voor jou

Gevolgen van een BKR-registratie

Alles wat in het BKR-dossier staat heeft directe invloed op de hoogte van een nieuwe lening, zoals een hypotheek. Volgens Knab kan het je tot €4000 aan hypotheek kosten als je een telefoonabonnement hebt van €15 per maand. Betaal je €25 per maand, dan loopt dit al op tot €7.000.

De oplossing? Een refurbished los toestel!

Indien je wél één van de nieuwste smartphones in je bezit wilt hebben maar niet BKR-geregistreerd wilt worden, is een refurbished iPhone van Forza de oplossing. Door deze te combineren met een goedkoop sim-only abonnement vermijd je dus de BKR-registratie. Het nadeel van een los toestel kopen is de hoge aanschafprijs, maar bij Forza is refurbished technisch even betrouwbaar én tot 60% voordeliger dan nieuw. Je vindt verschillende refurbished iPhones voor minder dan €200 en daarnaast ontvang je standaard 2 jaar garantie op je aankoop!

algemeen
← Vorige Volgende →