iOS 14: functies en vernieuwingen op een rij

iOS 14: functies en vernieuwingen op een rij

Laatste update: 18-01-2021

Heb jij iOS 14 al gedownload? iOS 14 is de meest recente softwareversie van Apple’s iPhone. Deze versie zit vol met functies en vernieuwingen ten opzichte van de vorige versie. De grootste veranderingen van iOS 14 zetten we voor je op een rij. Lees snel meer over een bepaalde functie door erop te klikken!

Plaats widgets op het beginscherm

Widgets beginscherm iOS 14 Apple heeft het beginscherm op de schop gegooid. In iOS 14 is het mogelijk om widgets op het beginscherm te plaatsen. Welke dat zijn en hoe groot de widgets worden weergegeven bepaal je helemaal zelf. In één oogopslag kun je bijvoorbeeld zien hoe laat het is, wat voor weer het vandaag wordt en welke afspraken in je agenda staan. Je hebt ook de optie om een Smart Stack (Slimme Stapel) te gebruiken. Dit is één plek op het beginscherm waarin je meerdere widgets plaatst. Smart Stack geeft automatisch de relevante widgets weer. Zo krijg je bijvoorbeeld in de ochtend nieuwsberichten te zien en krijg je later op de dag een kalender voorgeschoteld. iOS 14 is hiermee persoonlijker dan ooit.

Inkomende oproepen als kleine pop-up

Oproep pop-up iOS 14 In iOS 14 verschijnt een inkomende oproep ein-de-lijk als kleine pop-up in beeld. Hierdoor kun je gewoon doorgaan met waar je mee bezig was als je door iemand gebeld wordt.

Een veelzijdigere Kaarten-app

Kaarten-app iOS 14 De Kaarten-app heeft in iOS 14 een flinke update gehad. Zo kan de kaart je fietsroutes laten zien, waarbij óók obstakels op de route, zoals een steile klim, worden getoond. Ook zijn er nu routes voor elektrische voertuigen. De Kaarten-app houdt de acculading en factoren die de acculading kunnen beïnvloeden (het weer) in de gaten en vertelt je waar oplaadstations zijn. Zo kom je nooit met een lege accu te staan. Apple is voor deze functie de samenwerking aangegaan met BMW en Ford.

Picture-in-picture

Picture in picture-functie iOS 14 Picture-in-picture is een functie in iOS 14 die het mogelijk maakt om content te bekijken terwijl je iets anders aan het doen bent. Stel dat je een Netflix-serie aan het kijken bent en even snel een e-mail moet sturen, dan kun je dit tegelijkertijd doen. De serie wordt een klein schermpje dat je volledig kunt beheren terwijl je een e-mail schrijft. Je kunt het schermpje verplaatsen, pauzeren en zelfs helemaal weg swipen.

Ein-de-lijk een kleine Siri

Siri iOS 14 Een spraakbesturing die het gele beeldscherm in beslag neemt is in iOS 14 verleden tijd. Siri is vanaf nu een blauwe bubbel. Je kunt hierdoor verdergaan met je taak terwijl je iets aan Siri vraagt. Verder is het mogelijk om audioboodschappen te versturen via Siri. Dit is vooral erg handig als je in de auto zit en op berichten van je contactpersoon wilt reageren. Waar Siri nog regelmatig het verkeerde citeert als je niet duidelijk genoeg praat, is dat met een spraakbericht verleden tijd.

Vertaal-app iOS 14

Vertaal-app iOS 14

In iOS 14 zit een vertaal-app verwerkt. Zinnen die je wilt vertalen kun je intypen en zelfs inspreken. Vervolgens wordt het razendsnel voor je vertaald. Deze iOS 14-app kun je óók offline gebruiken, wat erg handig is als je in het buitenland bent en geen internet hebt. Je moet de talen dan wel vooraf even downloaden. Favoriete zinnen en woorden kun je lokaal opslaan, zodat je ze altijd bij de hand hebt.

iOS 14: App Clips, gebruik een app zonder hem te installeren

Apple Clip iOS 14 App Clips zorgen er voor dat je in iOS 14 de belangrijkste functie van een app kunt gebruiken, zonder dat je de complete app te downloaden. Via App Clips kun je bijvoorbeeld eten bestellen in een restaurant of een leenfiets huren voor een stedentrip, zónder dat je daarvoor een specifieke app hoeft te downloaden. Dat scheelt oslagruimte.

App Library brengt orde in de chaos

App bibliotheek iOS 14 Heb je heel veel apps? In de App Library van iOS 14 kun je ze eindelijk ordenen. Deze bibliotheek groepeert automatisch apps in grote mappen. De automatische ordening vindt plaats op basis van categorieën, zoals Social Media en Fitness & Health. Via de zoekfunctie bovenaan het scherm heb je een app zo weer gevonden. Dankzij de App Library kun je het beginscherm van je iPhone helemaal opruimen. Het is dan ook een grotere verandering in het startscherm sinds jaren.

Berichten-app uitgebreider en overzichtelijker

iMessage iOS 14 iMessage, de berichten-app van Apple, heeft in iOS 14 een aantal hele fijne verbeteringen gekregen. Zo kun je gesprekken bovenin het overzicht vastpinnen, zodat je belangrijke / favoriete gesprekken altijd in beeld blijven. Ook kun je een uitgelichte foto aan groepsgesprekken toevoegen zodat je ze eenvoudig kunt herkennen. Ook zijn er opties toegevoegd waarmee je op een specifiek bericht in een groepsgesprek kunt reageren door er dubbel op te klikken. Dit zijn functies die je wellicht herkent van WhatsApp. Nog een erg handige functie is dat je mensen een notificatie kunt sturen door hun naam in de chat te noemen. Zo weet je altijd of diegene je bericht heeft gelezen of ergens akkoord op heeft gegeven.

iPhone updaten naar iOS 14

Om gebruik te kunnen maken van alle leuke nieuwe functies van iOS 14, moet je jouw iPhone updaten. Bekijk hier of jouw iPhone deze softwareversie ondersteunt..

Voordelig gebruikmaken van iOS 14

Heb je een oude iPhone, zoals een iPhone 5S of iPhone 6, en wil je een upgrade maken zodat je gebruik kunt maken van alle functies van iOS 14? Dan raden we aan om een jongere iPhone aan te schaffen die dit besturingssysteem aankan. Bij Forza koop je een iPhone refurbished. Refurbished is technisch van topniveau, goed voor het milieu én twintig tot 60 procent goedkoper.

iphone ios
← Vorige Volgende →