iOS 15, deze functies komen naar je iPhone

iOS 15, deze functies komen naar je iPhone

Apple heeft iOS 15 officieel aangekondigd. De nieuwe versie van Apple’s besturingssysteem zal beschikbaar zijn vanaf september 2021 en bevat een aantal spannende functies. Welke functies zijn straks nieuw? En op welke iPhone kun je iOS 15 allemaal installeren? Je leest het hier.


iOS 15 brengt FaceTime naar Android en Windows

iOS 15 FaceTime en SharePlay

FaceTime is Apple’s videobeldienst, die vooralsnog alléén beschikbaar is op Apple-apparaten. Vanaf iOS 15 kun je een deelbare link versturen naar vrienden en collega’s, zodat zij via de browser van hun Android- of Windows-apparaat kunnen deelnemen aan het videogesprek. Hiermee wordt het een geduchte concurrent van diensten als Zoom en Microsoft Teams. Daarnaast kunnen gebruikers straks hun volledige scherm delen via FaceTime, vanaf zowel de iPhone als de refurbished iPad en Mac. Er zit zelfs een SharePlay-functie in, zodat je samen in hoge kwaliteit muziek kunt luisteren en films kunt kijken. Aanbieders als Disney+, ESPN+ en TikTok gaan SharePlay ondersteunen.

Focussen? Met iOS 15 geen probleem!

iOS 15 Focus

Leidt jouw refurbished iPhone je ook steeds op een slechte manier af? iOS 15 helpt je te concentreren en afleiding te verminderen met Focus. Hiermee worden in bepaalde situaties meldingen tijdelijk uitgeschakeld, zodat de afleiding wordt verminderd. Zet de vooraf ingestelde Werkfocus aan zodat je niet onnodig gestoord wordt, of stel er zelf één in zodat je zelf kunt bepalen welke meldingen je wel en niet ontvangt. Wil je geen berichten van collega’s ontvangen in de avonduren? Of even helemaal niet gestoord worden tijdens je work-out? Vanaf iOS 15 is het met Focus allemaal mogelijk.

Nieuwe ervaring met meldingen in iOS 15

Nieuwe meldingen iOS 15

In iOS 15 worden meldingen op een andere manier getoond. Pictogrammen en foto’s van contactpersonen zijn groter, zodat jij de meldingen eenvoudiger uit elkaar kunt houden. Ook worden notificaties in een samenvatting gebundeld en kijkt Apple via kunstmatige intelligentie naar je app-gebruik. Zo kunnen dringende berichten met een hoge prioriteit onmiddellijk afgeleverd worden en op prioriteit worden gerangschikt. Voor bepaalde apps of bepaalde type berichten kun je zelfs aangeven dat je ze het komende uur of de rest van de dag niet meer wilt zien.

Camera-app krijgt Live Tekst in iOS 15

Live Tekst iOS 15

In iOS 15 krijgt je iPhone er een nieuwe camerafunctie bij: Live Text. Je kunt dan in de echte wereld foto’s maken van tekst en met een paar tikjes staat het als getypte tekst op je iPhone. Maak een foto van een telefoonnummer en krijg direct de optie om het nummer te bellen, fotografeer het wifi-wachtwoord en voer het direct in of fotografeer het taartrecept van je oma en sla het direct in je Notitie-app op. Met Live Tekst in iOS 15 is het allemaal mogelijk.

Privacy nóg meer prioriteit in iOS 15

Privacy iOS 15

Bij Apple staat privacy op 1 en iOS 15 introduceert nog meer privacy controles om gebruikersinformatie te beschermen. Zo worden pixels, die marketeers gebruiken om jou in de gaten te houden, standaard geblokkeerd als je de Safari browser gebruikt. Ook worden audioberichten richting Siri in iOS 15 volledig op de iPhone verwerkt. Dit lost een van de grootste privacy problemen voor stemassistenten op, namelijk ongewenste audio-opnames. Ook Mail Privacy Protection is nieuw. Dit zorgt ervoor dat afzenders niet weten of een e-mail is geopend en dat niemand jouw locatie op basis van het IP-adres kan achterhalen. Verder biedt het App Privacy Rapport een overzicht van hoe apps de toegang gebruiken die aan hen is verleend.

Beter beeld van weersverwachtingen in iOS 15

Weer-app iOS 15

In iOS 15 krijgt de Weer-app een grote update en krijg je een beter beeld van de weersverwachtingen. Zo is er een scherm vullend weerscherm waarop je onder andere de temperatuur, de verwachte neerslag en de luchtkwaliteit kunt zien. Animaties zien er realistisch uit.

Interactieve globe in de iOS 15 Kaarten-app

Kaarten-app iOS 15

Ook de Kaarten-app ondergaat in iOS 15 een upgrade. Als je de app op je iPhone gebruikt voor navigatie, kun je in 3D door de stad rijden. Van afslagen tot winkelstraten, stations, buslijnen, zebrapaden en hoogte-informatie: alles op je route kun je in detail bekijken. Als je het laatste stuk te voet verder moet, laat de AR-weergave van de app zien hoe je verder moet lopen naar je eindbestemming.

Geschikte iPhones voor iOS 15

Goed nieuws voor mensen met een oude iPhone: iOS 15 komt óók beschikbaar op de iPhone 6S (2015) en iPhone SE (2016). Dat is uniek, want Apple ondersteunt iPhones gebruikelijk vijf jaar, maar dit jaar kiest Apple ervoor om alles wat nu op iOS 14 draait te updaten naar iOS 15. Bekijk hier het volledige overzicht van iPhones die iOS 15 ondersteunen.

Van oude- naar nieuwe iPhone met iOS 15

Heb je nu nog een oude iPhone, zoals de iPhone 5S of de iPhone 6? Dan draait dit toestel niet op iOS 14 en kun je het ook niet updaten naar iOS 15. Wil je dit wel? Overweeg dan een jonger toestel als de iPhone 8 refurbished of de iPhone X refurbished. Beide toestellen worden nog een ruime tijd ondersteund en omdat ze al iets ouder zijn (2017), zijn ze lekker voordelig in aanschaf. Natuurlijk zijn er nog veel meer refurbished iPhones voor een zacht prijsje verkrijgbaar, die stuk voor stuk geleverd worden met 2 jaar garantie en gratis laadaccessoires.

Bekijk refurbished iPhones

ios apple
← Vorige Volgende →