iOS 15, deze functies komen naar je iPhone

iOS 15, deze functies komen naar je iPhone

Apple heeft iOS 15 officieel aangekondigd. De nieuwe versie van Apple’s besturingssysteem zal beschikbaar zijn vanaf september 2021 en bevat een aantal spannende functies. Welke functies zijn straks nieuw? En op welke iPhone kun je iOS 15 allemaal installeren? Je leest het hier.


FaceTime véél beter in iOS 15 én komt naar Android en Windows

iOS 15 FaceTime en SharePlay

FaceTime is Apple’s videobeldienst, die vooralsnog alléén beschikbaar is op Apple-apparaten. Vanaf iOS 15 kun je een deelbare link versturen naar vrienden en collega’s, zodat zij via de browser van hun Android- of Windows-apparaat kunnen deelnemen aan het videogesprek. Hiermee wordt FaceTime toegankelijk voor iedereen en een geduchte concurrent van diensten als Zoom en Microsoft Teams. Binnen FaceTime zit een portretmodus, zodat de achtergrond vervaagd wordt en jij altijd goed zichtbaar bent. Ook geniet je binnen FaceTime van Spatial Audio. Zit iemand tijdens het videobellen aan de linkerkant van jouw scherm, dan lijkt het geluid daar ook vandaan te komen. De achtergrondgeluiden worden onderdrukt, zodat jij je gesprekspartner optimaal kunt verstaan. Extra tof is SharePlay, een functie waarmee je jouw volledige scherm kunt delen van zowel de iPhone als de refurbished iPad en Mac. Zo kun je óók samen in zeer hoge kwaliteit muziek luisteren en films kijken. De kwaliteit die jij hoort en ziet, ervaart de andere kant van de lijn ook. Zo wordt een filmavondje met vrienden organiseren wel héél makkelijk! Aanbieders als Disney+, ESPN+ en TikTok gaan SharePlay ondersteunen.

Focussen? Met iOS 15 geen probleem!

iOS 15 Focus

Leidt jouw refurbished iPhone je ook steeds op een slechte manier af? iOS 15 helpt je te concentreren en afleiding te verminderen met Focus. Hiermee worden in bepaalde situaties meldingen tijdelijk uitgeschakeld óf gebundeld op basis van het tijdstip waarop ze binnenkomen en het onderwerp. Zo wordt de afleiding verminderd en kan jij de focus behouden. Zet de vooraf ingestelde Werkfocus aan zodat je niet onnodig door privénummers gestoord wordt, of stel zelf een scenario in zodat je zelf kunt bepalen welke meldingen je wel en niet ontvangt. Wil je geen berichten van collega’s ontvangen in de avonduren? Of even helemaal niet gestoord worden tijdens je work-out? Vanaf iOS 15 is het met Focus allemaal mogelijk.

Nieuwe ervaring met meldingen in iOS 15

Nieuwe meldingen iOS 15

In iOS 15 worden meldingen op een andere manier getoond. Pictogrammen en foto’s van contactpersonen zijn groter, zodat jij meteen ziet wat voor meldingen het zijn. Meerdere meldingen van eenzelfde app, zoals WhatsApp of de Mail-app, worden in een samenvatting gebundeld. Het Meldingen-overzicht wordt ingedeeld op basis van prioriteit, waarbij de meest relevante meldingen bovenaan komen te staan.

Camera-app krijgt Live Tekst in iOS 15

Live Tekst iOS 15

In iOS 15 krijgt je iPhone er een nieuwe camerafunctie bij: Live Text. Je kunt hiermee teksten op foto's in een paar tikjes omzetten naar getypte tekst. Maak een foto van een telefoonnummer en krijg direct de optie om het nummer te bellen, fotografeer het wifi-wachtwoord en voer het direct in of fotografeer het taartrecept van je oma en sla het direct in je Notitie-app op. Met Live Tekst in iOS 15 is het allemaal mogelijk.

Ontdek meer met een tikje in iOS 15

Visueel Zoeken iOS 15

De camera-app heeft nog een slimme functie: Visueel Opzoeken. Hiermee kom je snel meer te weten over kunst, beziens­waardig­heden, natuur, boeken en dieren. Je hoeft alleen maar op een foto te tikken die op je device of op het internet staat. De informatie die je nodig hebt, wordt vervolgens getoond.

Privacy nóg meer prioriteit in iOS 15

Privacy iOS 15

Bij Apple staat privacy op 1 en iOS 15 introduceert nog meer privacy controles om gebruikersinformatie te beschermen. Zo worden pixels, die marketeers gebruiken om jou in de gaten te houden, standaard geblokkeerd als je de Safari browser gebruikt. Ook worden audioberichten richting Siri in iOS 15 volledig op de iPhone verwerkt. Dit lost een van de grootste privacy problemen voor stemassistenten op, namelijk ongewenste audio-opnames. Ook Mail Privacy Protection is nieuw. Dit zorgt ervoor dat afzenders niet weten of een e-mail is geopend en dat niemand jouw locatie op basis van het IP-adres kan achterhalen. Verder biedt het App Privacy Rapport een overzicht van hoe apps de toegang gebruiken die aan hen is verleend.

Beter beeld van weersverwachtingen in iOS 15

Weer-app iOS 15

In iOS 15 krijgt de Weer-app een grote update en krijg je een beter beeld van de weersverwachtingen. Zo is er een scherm vullend weerscherm waarop je onder andere de temperatuur, de verwachte neerslag en de luchtkwaliteit kunt zien. Animaties zien er realistisch uit.

Interactieve globe in de iOS 15 Kaarten-app

Kaarten-app iOS 15

Ook de Kaarten-app ondergaat in iOS 15 een upgrade. Als je de app op je iPhone gebruikt voor navigatie, kun je in 3D door de stad rijden. Van afslagen tot winkelstraten, stations, buslijnen, zebrapaden en hoogte-informatie: alles op je route kun je in detail bekijken. Als je het laatste stuk te voet verder moet, laat de AR-weergave van de app zien hoe je verder moet lopen naar je eindbestemming.

Geschikte iPhones voor iOS 15

Goed nieuws voor mensen met een oude iPhone: iOS 15 komt óók beschikbaar op de iPhone 6S (2015) en iPhone SE (2016). Dat is uniek, want Apple ondersteunt iPhones gebruikelijk vijf jaar, maar dit jaar kiest Apple ervoor om alles wat nu op iOS 14 draait te updaten naar iOS 15. Bekijk hier het volledige overzicht van iPhones die iOS 15 ondersteunen.

Van oude- naar nieuwe iPhone met iOS 15

Heb je nu nog een oude iPhone, zoals de iPhone 5S of de iPhone 6? Dan draait dit toestel niet op iOS 14 en kun je het ook niet updaten naar iOS 15. Wil je dit wel? Overweeg dan een jonger toestel als de iPhone 8 refurbished of de iPhone X refurbished. Beide toestellen worden nog een ruime tijd ondersteund en omdat ze al iets ouder zijn (2017), zijn ze lekker voordelig in aanschaf. Natuurlijk zijn er nog veel meer refurbished iPhones voor een zacht prijsje verkrijgbaar, die stuk voor stuk geleverd worden met 2 jaar garantie en gratis laadaccessoires.

Bekijk refurbished iPhones

ios apple
← Vorige Volgende →