iPadOS 15, deze functies komen naar je iPad

10 Juni 2021 - read time
iPadOS 15, deze functies komen naar je iPad

iPadOS 15 is officieel aangekondigd door Apple. In september 2021 voorziet Apple het besturingssysteem van een grote update. Vanaf dan komen er veel extra leuke, maar vooral handige functies naar je iPad. Welke functies dat precies zijn en of je jouw refurbished iPad straks kunt updaten naar iPadOS 15 lees je hier!


Wat is iPadOS? En waarom iPadOS?

iPadOS is het besturingssysteem van Apple iPad. Dit besturingssysteem bestaat sinds 2019. Apple besloot toen dat het beter was om iPhones en iPads softwarematig van elkaar te scheiden. Zo kun je meer uit de grotere iPad halen en zijn er ook laptop-achtige functies mogelijk. Met iPadOS 15 wordt de manier waarop je met een iPad werkt nóg beter en doet hij nog beter dienst als laptopvervanger.

iPadOS 15, veel basisfuncties van iOS 15

iPadOS 15 FaceTime met SharePlay

iPadOS 15 is tegelijkertijd aangekondigd met iOS 15 voor iPhone. Veel basisfuncties komen overeen. Zo wordt FaceTime uitgebreid, zodat óók mensen met een Android- of Windows-apparaat FaceTime kunnen gebruiken. Hiermee wordt het een concurrent van diensten als Zoom en Microsoft teams en kun je de iPad nóg beter voor online meetings gebruiken. Ook komt er een SharePlay-functie in, zodat alle deelnemers in het gesprek naar één scherm kunnen kijken en luisteren. Omdat alle deelnemers dezelfde afspeelregelaars in beeld hebben, kan iedereen de afspeel-, pauzeer en doorspoelknop bedienen.

iPadOS 15 Focus en Livetekst

Ook de Focus-functie komt naar iPadOS 15. Hiermee kun je meldingen filteren als je met een bepaalde taak bezig bent, zodat je niet onnodig wordt afgeleid. Verder is ook Livetekst terug te vinden in iPadOS 15. Deze functie kan teksten in afbeeldingen herkennen en omzetten naar getypte tekst. Zo kun je een telefoonnummer die op een afbeelding staat direct bellen, of een foto maken van de wifi code, deze tekst kopiëren en direct invoeren. Livetekst werkt overigens ook met handgeschreven tekst. Handig om foto’s van whiteboards of aantekeningen te doorzoeken.

Widgets tussen apps in iPadOS 15

Widgets iPadOS 15

Sinds iPadOS 14 is het mogelijk om widgets te plaatsen, maar dan wel alleen in de Vandaag-weergave. In iPadOS 15 is het mogelijk om deze widgets tussen je apps te plaatsen op het beginscherm zelf. Zo zie je meer informatie op een prominente plek waar jij dat wilt en kun je de iPad een stuk persoonlijker inrichten.

Uitgebreide Notitie-app in iPadOS 15

Notitie-app iPadOS 15

Ook aan de Notitie-app is flink gesleuteld en dat maakt notities maken op de iPad handiger dan ooit. Een belangrijke toevoeging is Quick Notes, een functie waarmee je snel en vanuit elke app een aantekening kunt maken. Je hoeft hiervoor de app of je webbrowser niet te verlaten. Verder biedt de Notitie-app zelf nieuwe manieren om informatie op te schrijven, ordenen en te delen met anderen. Voeg tags toe zodat je bepaalde notities eenvoudig terugvindt via de Tag Browser. Of koppel bepaalde mensen aan een specifieke notitie zodat ze op de hoogte gehouden worden van wijzigingen.

Ander Safari-design in iPadOS 15

Safari-design iPadOS 15

De internetbrowser Safari is van een nieuw tabdesign voorzien. De tabbalk past zijn kleur aan de webpagina aan en wordt zo compact mogelijk getoond. Hierdoor zie je meer van de webpagina dan voorheen. Je kunt ook tabgroepen maken waar je meerdere tabs onder schaart. Je kunt ze synchroniseren met je MacBook en refurbished iPhone, zodat je overal toegang tot dezelfde indeling hebt. Zo kun je projecten overal voortzetten. Verder ondersteunt Safari op iPad ook webextensies in iPadOS 15.

Kaarten-app grote upgrade

Kaarten-app iPadOS 15

In iPadOS bevat de Kaarten-app nieuwe manieren om te navigeren en rond te kijken. Stadswijken, winkelstraten en gebouwen zijn tot in detail te bekijken en er is hoogte-informatie beschikbaar. Wegen hebben nieuwe kleuren en labels, herkenningspunten zien er anders uit en er is ook een nieuwe nachtmodus bij maanlicht.

Handige functies die al in iPadOS zitten

iPadOS is bedoeld om het werken met een iPad te verbeteren. Door de jaren heen heeft Apple al handige laptop-achtige functies toegevoegd die óók in iPadOS 15 beschikbaar zijn:

  • Bestanden-app: lokale én externe bestanden op één plek beheren
  • Split View: twee apps tegelijkertijd naast elkaar gebruiken
  • Scribble: geschreven tekst van Apple Pencil omzetten naar getypte tekst
  • Safari: de desktopversie van websites gebruiken

iPad updaten naar iPadOS 15

Apple gaat iPadOS 15 pas dit najaar uitbrengen. Goed nieuws voor mensen met een oude iPad, want iPadOS 15 is naar verluid beschikbaar voor alle iPads die nu op iPadOS 14 draaien. Dat betekent dat Apple dit jaar een aantal iPads langer gaat ondersteunen dan de gebruikelijke 5 jaar. Bekijk hier het volledige overzicht van iPads die iPadOS 15 ondersteunen.

Van oude- naar nieuwe iPad met iPadOS 15

Mocht je opzoek zijn naar een nieuwe iPad, dan is het aan te raden om te kiezen voor een iPad die nog geüpdatet wordt. Hoe recenter de iPad, hoe langer de software-ondersteuning zal zijn. Zo’n iPad hoeft niet duur te zijn als je kiest voor een refurbished-variant van Forza. Ze zijn 100% technisch functioneel, tot 60% voordeliger dan nieuw en worden standaard geleverd met 2 jaar garantie en gratis laadaccessoires. Vóór 22:30 uur besteld? Morgen thuisbezorgd!

Bekijk refurbished iPads

ipados ipad apple
← Vorige Volgende →