Het stralingsniveau van de iPhone 12: hoe zit dit nu eigenlijk?

15 September 2023 - read time
Het stralingsniveau van de iPhone 12: hoe zit dit nu eigenlijk?

UPDATE 2-10-2023: De recente software-update voor de iPhone 12, uitgebracht door Apple in Frankrijk, heeft de Franse autoriteiten gerustgesteld. Dankzij deze update is het stralingsniveau nu binnen de acceptabele grenzen en voldoet de telefoon aan de Europese standaarden.

 

UPDATE 28-9-2023: Apple heeft naar verluidt een software-update voorgesteld om het stralingsprobleem bij de iPhone 12 aan te pakken. Volgens persbureau Reuters zouden Franse overheidsinstanties de update momenteel aan het testen zijn voordat deze update officieel beschikbaar wordt gesteld.

 

Afgelopen woensdag 13 september meldden verschillende nieuwsbronnen dat Frankrijk de iPhone 12 van de markt haalt vanwege te hoge straling. Hoe zit dit nu eigenlijk? In dit artikel beantwoorden we de meest gestelde vragen en gaan we ook in op de oplossing die Apple zojuist bekend heeft gemaakt.


Wat verstaan we eigenlijk onder ‘straling’ van je iPhone?

De straling van een iPhone verwijst meestal naar de elektromagnetische straling die wordt gegenereerd door het apparaat tijdens normaal gebruik. Deze straling komt voornamelijk van verschillende bronnen in de iPhone, waaronder:

 

Draadloze communicatie: iPhones maken gebruik van verschillende draadloze technologieën zoals Wi-Fi, Bluetooth en mobiele data (bijvoorbeeld 4G of 5G) om te communiceren met andere apparaten en netwerken. Deze technologieën gebruiken radiofrequenties om informatie draadloos te verzenden en te ontvangen.

 

GPS: De GPS-functie in een iPhone maakt gebruik van satellieten om uw locatie te bepalen. Dit impliceert ook het gebruik van elektromagnetische signalen.

 

Sensoren: iPhones bevatten verschillende sensoren, zoals een versnellingsmeter, gyroscoop en omgevingslichtsensor.

 

Schermverlichting: Het scherm van een iPhone wordt verlicht door middel van elektromagnetische straling in het zichtbare spectrum (licht).

 

Het is belangrijk op te merken dat de straling die door een iPhone wordt gegenereerd doorgaans als niet-ioniserend wordt beschouwd, wat betekent dat het niet genoeg energie heeft om atomen of moleculen in je lichaam te ioniseren en schade te veroorzaken zoals röntgenstraling of radioactieve straling dat kan doen. Desalniettemin hebben verschillende instanties, zoals ook de EU, een bepaalde stralingsgrens vastgesteld waar elektronische apparaten niet overeen mogen gaan.

iPhone 12 straling

Wat is het wettelijk maximum straling die je iPhone mag uitzenden?

Het wettelijke maximum is 4,0W/kg binnen de EU. Volgens de Franse Agence Nationale des Fréquences (ANFR) ligt dat bij de iPhone 12 op 5,74W per kilogram wanneer de telefoon in een broekzak zit of wordt vastgehouden. Volgens het Kennisplatform Elektromagnetische Velden is het risico op gezondheidsschade door dit fenomeen ‘heel klein’. Toch komt Apple met een oplossing.

Wat is de oplossing?

Apple heeft bekend gemaakt dat het een speciale software-update gaat uitbrengen om dit fenomeen op te lossen. Door deze update kunnen ze de hoeveelheid straling die het toestel uitzendt verlagen. Wanneer dit gebeurd is, zullen wij dit artikel ook weer aanpassen.

Zijn er nog andere iPhones met dit fenomeen?

Nee. Op dit moment zijn er geen andere iPhones die dit fenomeen hebben. Dus ook niet de iPhone 12 Mini, iPhone 12 Pro en iPhone 12 Pro Max.

Heb je nog meer vragen?

Voor meer vragen kan je altijd contact opnemen met onze servicedesk.

info
← Vorige Volgende →
Altijd als eerste op de hoogte zijn van de beste deals?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en mis niks.

Altijd als eerste op de hoogte zijn van de beste deals?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en mis niks.
Altijd als eerste op de hoogte zijn van de beste deals?