iPhone XS vs iPhone 12 Pro: dit zijn de verschillen

18 December 2021 - read time
iPhone XS vs iPhone 12 Pro: dit zijn de verschillen

De iPhone XS refurbished en de iPhone 12 Pro. Twee premium toestellen. De iPhone XS is gelanceerd in 2018 en de iPhone 12 Pro in 2020. Beide iPhones hebben een prachtig OLED-scherm en een premium design. Hoewel de iPhone 12 Pro de nieuwere iPhone is, is de iPhone XS een stuk voordeliger. Twijfel jij of je moet kiezen voor een iPhone XS of een iPhone 12 Pro? In dit blogartikel behandelen we beide toestellen en geven we jou advies.


Uiterlijk verschil iPhone XS vs iPhone 12 Pro

De iPhone XS en de iPhone 12 Pro kennen vele uiterlijke verschillen. Zo heeft de iPhone XS afgeronde randen en een 5.8 inch scherm, terwijl de iPhone 12 Pro hoekige randen en een 6.1 inch scherm heeft. De iPhone 12 Pro is dus net een tikkeltje groter en dat zie je in alle dimensies terug. Dit, gecombineerd met het hoekige formaat, zorgt ervoor dat de iPhone 12 Pro minder prettig vasthoudt. Wat betreft het aantal beschikbare kleuren heeft de iPhone 12 Pro een extra kleuroptie. De iPhone 12 Pro is verkrijgbaar in de kleuren oceaanblauw, grafiet, zilver en goud. De iPhone XS is verkrijgbaar in de kleuren zwart, zilver en goud.

 

Formaat

iPhone 12 Pro

iPhone XS

Lengte 146.7 mm 143.6 mm
Breedte 71.5 mm 70.9 mm
Dikte 7.4 mm 7.7 mm
Gewicht 189 gram 177 gram

 

iPhone XS vs iPhone 12 Pro camera

iPhone XS vs iPhone 12 Pro: het camera-eiland

Er zijn nog meer uiterlijke verschillen. Als je bijvoorbeeld kijkt naar beide camera’s, valt gelijk op dat de iPhone 12 Pro beschikt over drie lenzen, in plaats van twee. De iPhone 12 Pro beschikt over een groothoek-, ultragroothoek- en een telefotolens. De iPhone XS beschikt over een groothoek- en een telefotolens. In de praktijk zie je de cameraverschillen tussen de twee toestellen niet direct. Beide toestellen schieten prachtige plaatjes. De iPhone 12 Pro beschikt, in tegenstelling tot de iPhone XS, over Nachtmodus en de ProRAW-functie, waardoor je nog meer kan sleutelen aan de details in je foto. Dit is echter voornamelijk interessant voor fotografen en hobbyisten. Als je graag prachtige kleurrijke foto's wil maken zonder teveel poespas, dan is de iPhone XS een prima toestel.

Valbestendige keuze

De iPhone XS en iPhone 12 Pro zijn beide premium gebouwde toestellen, maar het scherm van iPhone 12 Pro beschikt over Ceramic Shield. Enerzijds is het scherm van de iPhone 12 Pro in theorie beter beschermd tegen vallen en barsten. Anderzijds betaal je voor de iPhone 12 Pro ongeveer 1000,- euro en zal je daarom toch een hoesje eromheen doen om het dure toestel te beschermen. Als je beide iPhones in een beschermhoes steekt, dan zijn ze beiden even goed beschermt. Daarom zien wij op dit moment nog geen meerwaarde in Ceramic Shield.

5G, het nieuwe mobiele netwerk

5G is het nieuwe mobiele netwerk in Nederland voor sneller en stabiel internet. De iPhone 12 Pro beschikt over een 5G modem. De iPhone XS daarentegen ondersteunt geen 5G, maar je hebt wel toegang tot de maximale snelheden die 4G kan bieden. 5G maakt echter pas in de toekomst een verschil, aangezien de 4G- en 5G-snelheden niet voor elkaar onder doen. In het artikel over het 5G-netwerk leggen we meer uit over de techniek.

iPhone XS vs iPhone 12 Pro draadloos opladen

iPhone XS vs iPhone 12 Pro oplaad verschil

Beide iPhones beschikken over een glazen achterkant om draadloos opladen mogelijk te maken. De iPhone 12 Pro maakt draadloos opladen mogelijk door middel van MagSafe. Deze vernieuwde techniek werkt net wat anders dan op de iPhone XS, omdat dit eigenlijk magnetisch opladen is. Uiteindelijk kun je met zowel de iPhone XS als met de iPhone 12 Pro op evenveel plekken opladen, aangezien de basis van draadloos opladen in ieder geval bij beide toestellen geïmplementeerd is. 

Accuduur iPhone XS vs iPhone 12 Pro

De iPhone XS heeft een batterijcapaciteit van 2658 mAh en de iPhone 12 Pro heeft een batterijcapaciteit van 2815 mAh. In theorie betekent dit dat je iPhone 12 Pro langer meegaat. Echter, omdat de iPhone 12 Pro een wat groter scherm heeft, zal het ook meer accu verbruiken. Dit betekent dat je netto ongeveer een gelijke accuduur met beide toestellen hebt.

iPhone XS accu

Snelheid en software-ondersteuning

De iPhone XS beschikt over een A12 Bionic chip en de iPhone 12 Pro over een A14 chip. Het verschil in snelheid is bij dagelijks gebruik verwaarloosbaar. Simpele apps zoals WhatsApp, Facebook en Instagram starten op beide toestellen eigenlijk even snel. Het verschil ga je pas echt merken bij zwaardere games. Verder brengt Apple nog steeds software-updates uit aan toestellen die 6 jaar geleden zijn gelanceerd. Als deze trend zich blijft voor doen, dan betekent het dat de iPhone XS tot september 2024 voorzien wordt van updates. De iPhone 12 Pro is twee jaar jonger wat betekent dat dit toestel updates zal ontvangen tot september 2026. Dit is dus iets om rekening mee te houden. Als je een gebruiker bent die iedere 3 jaar (of korter) een nieuwe telefoon neemt, dan zijn beide iPhones prima opties.

Conclusie iPhone XS vs iPhone 12 Pro

Beide toestellen zijn premium en gaan nog jaren mee. Dat maakt het advies lastig. Uiteindelijk moet je jezelf de volgende vragen stellen: ben jij iemand die gewoon prachtige foto’s wil maken zonder te veel poespas? Ben jij iemand die een snelle en krachtige iPhone wil met een goede accuduur? En ben jij iemand die niet onnodig veel geld wil uitgeven aan een telefoon? Als je de vragen met ‘ja’ hebt beantwoord, dan hebben we het volgende advies: kies de iPhone XS. Dit toestel voldoet aan al die eisen en is meer dan de helft goedkoper dan de iPhone 12 Pro. Kies vooral voor de iPhone 12 Pro als je behoefte hebt aan 5G en de extra camerafuncties.

iPhone XS refurbished kopen

Dit is hét moment om een refurbished iPhone te kopen. De iPhone XS refurbished is zeer voordelig geprijsd en bij Forza Refurbished heb je altijd drie jaar garantie (sinds 1 juni 2023). Daarnaast zijn alle refurbished iPhones op meer dan 50 punten gecontroleerd door gepatenteerde software en ervaren technici. Hierdoor dragen we ook het keurmerk Refurbished. Twijfel je nog steeds? Neem dan vooral contact met ons op! De servicedesk staat voor je klaar om al je vragen en onzekerheden te ontnemen. Zondag t/m vrijdag voor 22:30 uur besteld = morgen in huis!

verschillen
← Vorige Volgende →
Altijd als eerste op de hoogte zijn van de beste deals?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en mis niks.

Altijd als eerste op de hoogte zijn van de beste deals?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en mis niks.
Altijd als eerste op de hoogte zijn van de beste deals?