€ 1.159 voor de nieuwe iPhone X: een goede marketingstunt of dé next level iPhone?

Dat Apple niet bekend staat als aanbieder van goedkope producten is een feit. De prijs van ruim € 1.159 voor de nieuwe iPhone 10 - of iPhone X zoals Apple hem noemt - past dan ook goed bij het imago van Apple. De vraag is echter: ‘Is de iPhone X wel dé next level iPhone en daarmee het geld waard, of is het gewoon een goede marketingstunt?’

Navigeer direct naar een onderwerp:

- Waarom de iPhone X?

- Wat is er nieuw aan de iPhone X?

- Redenen om de iPhone X te kopen

- Redenen om de iPhone X niet te kopen

Waarom de iPhone X?

Inmiddels is het alweer tien jaar geleden dat de eerste iPhone uit kwam. Niet geheel anders dan verwacht, brengt Apple deze herfst dan ook twee nieuwe smartphones uit. Dit zijn de iPhone 8 en de grotere iPhone 8 Plus. Niet echt vernieuwend te noemen, wel een stukje sneller dan de iPhone 7.

10 jarig jubileum

Het 10 jarige jubilieum van de iPhone wilde Apple natuurlijk niet ongehoord voorbij laten gaan. Daarom brengt Apple naast de iPhone 8 en de iPhone 8 Plus, ook een speciale iPhone-editie uit. Apple noemt dit de iPhone X, waarbij de X staat voor het romeinse cijfer ‘10’.

Wat is er nieuw aan de iPhone X?

  • Volledig 5,8-inch retina-display
  • OLED-display
  • TrueDepth-camera met Face-ID
  • Draadloos opladen

Volledig scherm 5,8-inch retina-display

Wat direct opvalt aan de nieuwe iPhone X is dat het toestel uit een volledig OLED-display bestaat. De randen aan de boven- en onderkant zijn dan ook verdwenen. Een voordeel voor mensen die graag een telefoon in hun broekzak dragen, want het toestel is niet groter geworden. Daarnaast is ook de vertrouwde Touch-ID (vingerafdrukscanner) bij de iPhone X verdwenen. In plaats daarvan kun je de iPhone ontgrendelen met je gezicht of natuurlijk met een pincode. Toch is niet iedereen blij met het verdwijnen van de populaire Touch-ID.

iPhone X scherm

© Apple

Geen geheel nieuwe technologie, maar bij Apple devices wel: de toevoeging van een OLED-display. Het contrast op de iPhone X is door het OLED-display nog helderder geworden. Door de nieuwe toevoeging gaat Apple verder de strijd aan met Samsung, welke al langer een OLED-display toepast op de duurdere Samsung toestellen.

TrueDepth-Camera met Face-ID

Met de nieuwe ‘TrueDepth-Camera’ kun je de iPhone X ontgrendelen met je gezicht. De infraroodcamera maakt een 3D-scan van je gezicht op basis van dertigduizend punten. Vervolgens herkent de iPhone X je gezicht. Volgens Apple werkt de Face-ID perfect, alhoewel dit gisteravond tijdens de keynote niet vlekkeloos verliep.

Camera iPhone X

© Apple

Draadloos opladen

De achterkant van de iPhone X bestaat uit volledig glas, net zoals bij de iPhone 4(S) het geval was. Het voordeel is dat de iPhone X draadloos kan worden opgeladen. Het nadeel is dat je vingerafdrukken snel terugziet op de smartphone en dat het gevoelig is voor krassen.

iPhone X oplader

© Apple

3 Redenen om de iPhone X te kopen

1. Het is dé nieuwe iPhone

De meeste mensen die Apple producten kopen, doen dit niet alleen voor de nieuwe specificaties, maar ook voor het prachtige design. De iPhone behoort namelijk tot één van de best gedesignde smartphones ooit. Volgens Gonny van der Zwaag, oprichter van iCulture, vinden veel mensen het iOS-besturingssysteem ook een stuk gebruiksvriendelijker dan Android. Ook Arnoud Wokke, expert bij Tweakers, gelooft dat het nieuwe design van de iPhone X veel mensen aanspreekt.

2. Apple pakt alles gewoon beter aan

Vaak zijn nieuwe specificaties zoals ‘gezichtsherkenning’ al eerder beschikbaar bij andere smartphones. Een voorbeeld hiervan is de gezichtsherkenning bij de Galaxy S8. Toch krijgt Apple het vaak voor elkaar om dit soort features net wat beter toe te passen. Arnoud Wokke van Tweakers verwacht dan ook dat Apple de gezichtsherkenning beter kan laten werken dan bijvoorbeeld bij de Galaxy S8 van Samsung. Ook verwacht Wokke veel van de nieuwe ‘augmented reality feature’ van iOS 11.

3. Trouwe Apple-fans

Volgens Maarten van Vliet van Telecompaper zijn de meeste iPhone-bezitters echte ‘Apple-fans’. Zij zouden dus niet (zo snel) overstappen naar een concurrent. Dit in tegenstelling tot Android-gebruikers. Dit zijn voornamelijk klanten in plaats van echte fans van een merk. Apple heeft volgens Maarten van Vliet dan ook een enorme loyale klantenbasis.

iPhone X 2

© Apple

3 Redenen om de iPhone X niet te kopen

1. Niet meer de koning onder de smartphones

Toen de iPhone voor het eerst gereleased werd ontketende Apple een ware revolutie. Een telefoon zonder toetsenbord, maar met groot touchscreen. Na de release van het eerste Retina-scherm op de iPhone 4, bleven de innovaties van Apple een beetje achter vergeleken met concurrerende smartphone merken. Het OLED-display van de iPhone X is namelijk niet bepaald iets nieuws. Ook draadloos opladen is niets nieuws. Wel voor Apple maar niet voor andere smartphone-merken.

2. Ontzettend duur

Dat nieuwe iPhones niet bepaald goedkoop zijn is algemeen bekend. De iPhone X is dan ook geen uitzondering op de regel. Apple bepaalde de introductieprijs op € 1.159. In ruil daarvoor krijg je een iPhone X met 64GB aan opslagruimte. Volgens Maarten van Vliet, expert op het gebied van smartphones bij Telecompaper, heb je voor € 300 à € 400 euro een goed presterende (Apple) smartphone. Het is dus maar de vraag of deze extra specificaties de bijna € 1.200 wel waard zijn.

3. Gebonden aan de nadelen

Apple maakt soms bijzondere beslissingen wanneer het een nieuw product op de markt brengt. Een voorbeeld hiervan is het verwijderen van de 3.5 mm koptelefoon audio-aansluiting bij de iPhone 7. Ook het verwijderen van de USB-poorten bij de nieuwste MacBook Pro was een opmerkelijk besluit. Bij de iPhone X is de populaire Touch-ID (vingerafdrukscanner) vervangen door de Face-ID. Een leuke feature maar wij hadden, waarschijnlijk net als vele ook de touch-ID terug gezien.

Conclusie

Als je een echte Apple fan bent, een flinke portemonnee hebt en per se het nieuwste model wilt hebben, dan is de iPhone X de keuze voor jou. Het is een mooie telefoon met een paar leuke nieuwe specificaties. Of de nieuwe specificaties de € 1.159 waard zijn? Dat valt nog te betwijfelen.


Vind je € 1.159 toch wel erg veel geld voor een nieuwe smartphone? Dan is een refurbished iPhone echt iets voor jou! Daarmee bespaar je veel geld en ben je ook nog eens verzekerd van een kwalitatief uitstekende aankoop mét twee jaar garantie. Zelfs één jaar meer dan bij Apple!