Het verschil tussen de iPhone 6 en iPhone 6S

26 Juni 2020 - 5 min read time
Het verschil tussen de iPhone 6 en iPhone 6S

Laatste update: 07-10-2020

De iPhone 6S is de opvolger van de iPhone 6. Een S-model is op technisch- en functioneel vlak altijd verbeterd ten opzichte van zijn voorganger. De iPhone 6S is dus de verbeterde iPhone 6, maar wat zijn de verschillen? Dat lees je in dit blogartikel.

Inhoudsopgave

Wat betekent de S bij de iPhone 6S?

Waar de S precies voor staat bij de iPhone 6S is niet precies duidelijk. Wel zijn hierover diverse speculaties vindbaar op het internet. Eén van de speculaties is dat de S zou staan voor Speed, maar het zou ook kunnen staan voor Sensitivity omdat in de iPhone 6S drukgevoeligheidsverbeteringen in het beeldscherm zijn doorgevoerd. Apple zelf heeft in ieder geval geen officiële verklaring gegeven voor de betekenis. Er is één ding wat zeker is: Apple voegt altijd nieuwe functionaliteiten toe bij de release van een S-model.

Technische verschillen: snelheid en kracht

Snelheid en kracht

iPhone 6

iPhone 6S

Processor A8 Dual-core 1.4GHz A9 Dual-core 1.84GHz
Co-processor M8 M9
Werkgeheugen 1GB 2GB

 

Apple heeft de iPhone 6S uitgerust met betere technische specificaties. Zo beschikt het toestel over een krachtige A9-processor die volgens Apple tot wel 2x sneller is dan de A8-processor in de iPhone 6. Daarnaast heeft Apple het werkgeheugen opgehoogd van 1GB naar 2GB. Je kunt dus zwaardere taken als gamen en films kijken een stuk beter en sneller uitvoeren. In onderstaande tabel zie je de belangrijkste specificaties op een rij.

Uiterlijke verschillen

iPhone 6 en iPhone 6S design

Uiterlijk

iPhone 6

iPhone 6S

Behuizing Aluminium Aluminium
Kleuren Space Grey, Silver, Gold Space Grey, Silver, Gold, Rose Gold
Afmetingen 138 x 67 x 7 mm 138 x 67 x 7 mm
Gewicht 129 gram 143 gram

 

Het verschil tussen de iPhone 6 en iPhone 6S is vooral op technisch vlak merkbaar. De uiterlijke verschillen zijn echt heel klein. Beide toestellen hebben dezelfde afmetingen, alhoewel de iPhone 6S nét iets zwaarder is. Verder hebben beide toestellen een aluminium behuizing, waarbij de iPhone 6S ten opzichte van zijn voorganger ook in de kleur Rose Gold verkrijgbaar is. Je kunt beide toestellen aan de achterkant herkennen door de strepen die over de behuizing lopen. De iPhone 6S heeft een gemarkeerde S op de achterkant van het toestel.

Beeldscherm verschillen

iPhone 6S 3D-Touch

Beeldscherm

iPhone 6

iPhone 6S

Formaat 4.7" (1334 x 750) 4.7" (1334 x 750)
Type Retina LCD Retina LCD
3D Touch Nee Ja

 

Zowel de iPhone 6 als de iPhone 6S hebben hetzelfde 4.7 inch (11.75 cm) beeldscherm met een resolutie van 1134 x 750 pixels. Beide beeldschermen zijn een Retina-display. Het verschil vind je terug in de 3D-Touch functie. Dit maakt het mogelijk om verschillende functionaliteiten van apps direct aan te roepen, zonder dat de app eerst geopend moet worden. Hiervoor moet je wat harder en iets langer op het app-icoon drukken.

Cameraverschillen

iPhone 6S camera

Camera

iPhone 6

iPhone 6S

Foto's camera achter 8 megapixel 12 megapixel
Foto's camera voor 1.2 megapixel 5 megapixel
Video's camera achter Full HH 4K Ultra HD
Video's camera voor HD-ready Full HD

 

De camera’s hebben bij de iPhone 6S een flinke upgrade gehad. Zo zijn foto’s met beide camera’s – ook bij minder daglicht - van een stuk betere kwaliteit, hebben ze meer details en kun je verder inzoomen met minder kwaliteitverlies. Daarnaast is het mogelijk om te filmen in HD- en 4K Ultra HD-kwaliteit. Hierdoor halen filmpjes vanaf zowel de voorkant als de achterkant een veel hogere kwaliteit. Dat is vooral tijdens het videobellen een aangename verbetering. Met beide toestellen kun je vierkante foto’s maken voor Instagram, panoramafoto’s maken, normale foto’s en video’s maken. Een nieuwe functie op de iPhone 6S is Live Photo. Hiermee maakt de camera een kort filmpje en worden de beste elementen samengevoegd voor het mooiste eindresultaat.

Software verschillen

iOS 14 op iPhone 6S
Apple's iOS 15 brengt veel leuke functies en praktische vernieuwingen met zich mee, maar de hardware van de iPhone 6 is niet krachtig genoeg, waardoor dit toestel iOS 15, en óók iOS 14, niet aankan. Apple voert nog wel met regelmaat beveiligingsupdates door, zodat je het toestel toch veilig kunt blijven gebruiken. De iPhone 6S heeft krachtigere technische specificaties en kun je wel updaten naar iOS 15, waardoor je van de meest recente functies gebruik kunt maken.

Conclusie

De iPhone 6S is de opvolger van de iPhone 6. De iPhone 6S is krachtiger, sneller in gebruik, heeft een gebruiksvriendelijker beeldscherm, beschikt over betere camera’s met meer opties én wordt door de meest recente software van Apple ondersteund. Met de komst van iOS 14 is de iPhone 6 écht verouderd, daar waar de iPhone 6S nog uitstekend bruikbaar in 2020 en 2021 is.

iPhone 6S refurbished kopen

Bij Forza koop je de iPhone 6S lekker voordelig als refurbished toestel. Refurbished is technisch van topniveau, 20% tot 60% voordeliger dan nieuw én duurzaam. Je ontvangt de refurbished iPhone 6S met 3 jaar garantie (sinds 1 juni 2023), gratis laadaccessoires en een schone iOS-installatie. Je kunt dus direct aan de slag. Vandaag vóór 22:30 uur besteld = morgen thuisbezorgd.

verschillen iphone 6s
← Vorige Volgende →
Altijd als eerste op de hoogte zijn van de beste deals?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang €10,- korting!

Altijd als eerste op de hoogte zijn van de beste deals?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang €10,- korting!
Altijd als eerste op de hoogte zijn van de beste deals?