Hoe ‘gratis’ is een mobiel in combinatie met een abonnement?

15 November 2019 - 5 min read time
Hoe ‘gratis’ is een mobiel in combinatie met een abonnement?

Hoe ‘gratis’ is een mobiel in combinatie met een abonnement?

Voorheen kreeg je een ‘gratis’ nieuwe telefoon bij het verlengen van je telefoonabonnement. Veel Nederlanders wisten jaren geleden niet hoe dit precies zat. In de praktijk bleek dit echter anders te zijn. Daarom heeft de Hoge Raad officieel in 2014 bevestigd, dat het ging om een ‘lening op afbetaling’. En dit is dus wel degelijk iets anders dan een ‘gratis’ mobiel. Met als gevolg dat consumenten in bepaalde gevallen hun gratis mobieltje terug mochten sturen.  

Minder hypotheekruimte als gevolg op een telefoonabonnement  

Naast het feit dat de telefoon niet gratis is, kunnen er ook nadelige gevolgen bijkomen als je een hypotheek wilt afsluiten. Als de afbetalingskosten van een toestel meer dan € 250 bedragen, dan wordt dit geregistreerd middels een positieve BKR-registratie (bron: Bureau Krediet Registratie, 2019). Bij het aanvragen van een hypotheek, kijkt de hypotheekverstrekker of er sprake is van een BKR-registratie.  

Rekenvoorbeeld

Stel je neemt een telefoonabonnement met een iPhone van € 800. De aflossing die je over je toestel betaald is € 35 per maand, hierdoor kun je tot wel € 10.000 minder hypotheek krijgen. En dit kan net hét verschil uitmaken of je je droomhuis wel of niet kunt realiseren. 

Claims richting providers

De Hoge Raad oordeelde in februari 2014 dat consumenten hun mobiele abonnement mochten ontbinden, indien men is gelokt met de propositie van een ‘gratis’ smartphone.  

Sim only in opkomst

Een losse mobiele telefoon kost veel geld in één keer en dit zorgde ervoor dat mobiele abonnementen in combinatie met de nieuwste smartphones erg populair waren. Consumenten kregen zo de kans om hun smartphone over langere tijd terug te betalen. Omdat providers de laatste jaren transparanter zijn geworden over de kosten van mobiele telefoons, zien consumenten nu in dat het goedkoper is om een losse smartphone aan te schaffen in combinatie met een sim only abonnement. Mede hierdoor worden er de laatste jaren meer sim only abonnementen afgesloten en kopen consumenten liever een los toestel. 

Refurbished telefoons aantrekkelijker

Ondanks dit gegeven is een iPhone van € 800 niet bepaald een aanschaf die veel consumenten in één keer kunnen doen. Als alternatief hierop zou je een tweedehands toestel kunnen kopen, maar dan is de kwaliteit niet gewaarborgd. Bovendien krijg je geen garantie bij aankoop. Hét alternatief hierop is het kopen van een refurbished iPhone van Forza. Gegarandeerde kwaliteit, een scherpe prijs (al vanaf € 200) en gratis nieuwe laad accessoires meegeleverd.  

← Vorige Volgende →
Altijd als eerste op de hoogte zijn van de beste deals?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en mis niks.

Altijd als eerste op de hoogte zijn van de beste deals?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en mis niks.
Altijd als eerste op de hoogte zijn van de beste deals?