iPhone 12 Mini vs iPhone 8. Twee kleine iPhones vergeleken

iPhone 12 Mini vs iPhone 8. Twee kleine iPhones vergeleken

In 2020 presenteerde Apple de iPhone 12 Mini. Na jaren waarin de iPhone steeds groter en minder handzaam leek te worden, bracht Apple het formaat in 2020 drastisch terug. De iPhone 12 Mini is zelfs kleiner dan de oude vertrouwde iPhone 8 uit 2017. Hoe veel verschil zit er tussen deze beide iPhones? En wat past het best bij jou? Alles over de iPhone 12 Mini vs iPhone 8 lees je hier.


iPhone 12 Mini vs iPhone 8 formaat en design

Design iPhone 8 iPhone 12 Mini
Lengte 138,4 mm 131,5 mm
Breedte 67,3 mm 64,2 mm
Dikte 7,3 mm 7,4 mm
Gewicht 148 gram 133 gram
Behuizing Glas en aluminium Glas en aluminium
Kleuren Space Grey, Zilver, Goud, Rood Zwart, Wit, Rood, Paars, Blauw, Groen
 

De iPhone 8 refurbished heeft het oude vertrouwde design wat we allemaal wel kennen: een compact scherm met thuisknop aan de voorkant, met een glazen behuizing en een enkele camera aan de achterkant. De toestelranden zijn rond afgewerkt en dat ligt prettig in de hand. Bij de iPhone 12 Mini zijn de toestelranden hoekig afgewerkt. Ook is dit toestel een slagje kleiner dan de iPhone 8. De iPhone 12 Mini heeft wel een scherm dat de gehele voorkant bedekt en een dubbele camera achterop. Dat past meer bij het eigentijdse design.

Formaat iPhone 12 Mini vs iPhone 8

Beeldscherm, OLED vs LCD

De iPhone 12 Mini is kleiner dan de iPhone 8, maar het beeldscherm is een stuk groter: 5.4-inch (13.50 cm). Dat komt omdat dit scherm gemaakt is van OLED, een buigzaam materiaal dat strak op de rand afgewerkt kan worden. Het scherm van de iPhone 8 is gemaakt van LCD, een materiaal dat niet buigzaam is. Hierdoor zijn grotere schermranden aanwezig en is dit scherm maar 4.7-inch (11.75 cm) groot. Tussen OLED en LCD zitten meerdere verschillen, maar dit is in het kort wat het scherm van de iPhone 12 Mini beter maakt ten opzichte van de iPhone 8:

  • Randloos
  • Meer scherpte en details dankzij hogere resolutie
  • Grote kleurcontrasten
  • Zwart is perfect zwart

Ontgrendelverschil iPhone 12 Mini vs iPhone 8

Het scherm van de iPhone 8 is mede kleiner door de aanwezigheid van de thuisknop. Hierin zit de Touch ID vingerafdrukscanner verwerkt waarmee je het toestel ontgrendelt. De iPhone 12 Mini heeft deze thuisknop niet. Dit toestel heeft een notch aan de voorkant. Hierin bevinden zich camera’s en sensoren voor Face ID, de ontgrendelfunctie via gezichtsherkenning.

Camera iPhone 12 Mini vs iPhone 8

Camera. Een verschil van dag en nacht

De iPhone 8 en de iPhone 12 Mini hebben beide een 12-MP groothoekcamera waarmee je filmt in 4K, maar alléén die van de iPhone 12 Mini kan opnemen in stereo en beschikt over audiozoom. Dit levert mooier en realistischer geluid bij je beeldmateriaal op. De iPhone 12 Mini heeft daarnaast nog een tweede camera, wat een ultragroothoeklens is. Deze heeft een beeldhoek van 120°, waardoor je liefst vier keer meer van de omgeving vastlegt. Op beide camera’s kun je een Nachtmodus gebruiken, waarmee je mooi beeldmateriaal maakt bij weinig licht. Bij de iPhone 8 is dat niet mogelijk. Ook de frontcamera van de iPhone 12 Mini is beter. Foto’s zijn in 12-MP, video’s zijn 4K en de camerafuncties zijn uitgebreid. De iPhone 8 moet het met het met 7-MP foto’s, Full HD video’s en minder uitgebreide opties doen. Al met al is het camerasysteem van de iPhone 12 Mini veelzijdiger in gebruik en maak je er mooier beeldmateriaal mee.

Snelheid iPhone 12 Mini vs iPhone 8

Het cameraverschil is niet voor niets zo groot. De iPhone 12 Mini beschikt namelijk over de A14-chip. Deze chip is zó krachtig dat het mogelijk is om hier een geavanceerde camerasoftware op te laten draaien. Ook zware taken als grafische mobiele games spelen en augmented reality-apps gebruiken kun je moeiteloos doen. Met de iPhone 8 kan dat overigens ook, want dit toestel draait, net als de iPhone X, op de A11 Bionic chip. Ondanks dat de iPhone 8 al wat ouder is, is het toestel wel degelijk goed tegen dit soort taken opgewassen. De iPhone 8 kan hierdoor uitstekend mee in deze tijd!

MagSafe iPhone 12 Mini

Nieuwe vorm van draadloos opladen

De iPhone 8 is de eerste iPhone die over een glazen achterkant beschikt en dat maakt draadloos opladen mogelijk. De iPhone 12 Mini kun je ook draadloos laden, alleen gebeurt dit via een magnetische verbinding. MagSafe wordt dit genoemd. Het voordeel hiervan is dat de lader altijd goed op zijn plek zit, het laden aanzienlijk sneller verloopt en je het toestel gewoon kunt gebruiken terwijl het opgeladen wordt. Erg handig tijdens het autorijden bijvoorbeeld.

iPhone 12 Mini, ontworpen voor 5G

De iPhone 12-serie is de eerste iPhone-serie die je met het 5G-netwerk kunt gebruiken. 5G biedt hogere snelheden, meer capaciteit en een kortere reactietijd. Nu is het verschil met 4G nog klein, maar in 2022, als de 3,5GHz-frequentie beschikbaar komt, wordt 5G merkbaar sneller dan 4G. De iPhone 12 Mini is hier dan helemaal klaar voor. De iPhone 8 niet.

Conclusie iPhone 12 Mini vs iPhone 8

De iPhone 12 Mini is in bijna alle opzichten beter dan de iPhone 8. Dat is ook wel begrijpelijk, want dit toestel is drie jaar jonger. Het toestel is kleiner, maar heeft een groter en beter scherm. Ook is de camera aanzienlijk uitgebreider en beter, is MagSafe (magnetisch draadloos laden) een welkome toevoeging én is het toestel klaar voor 5G. Is de iPhone 8 in deze tijd dan afgeschreven? Zeker niet! Dankzij de krachtige A11-chip komt het toestel goed mee in deze tijd. Daarnaast geven nog altijd veel mensen de voorkeur aan de thuisknop met vingerafdrukscanner. Ook is de iPhone 8 wat simpeler in gebruik omdat het minder opties bevat. De kracht van de iPhone 8 zit 'm juist in de eenvoud en degelijkheid.

Forza refurbished iPhone 8

Advies

Wil je het nieuwste van het nieuwste? En ben je bereid hiervoor de portemonnee te trekken? Kies dan zeker de iPhone 12 Mini. Je bent met 5G-ondersteuning en een krachtige chipset klaar voor alles wat in de toekomst te wachten staat. Zoek je een iPhone voor de wat kortere termijn? Is gewoon goed voor jou goed genoeg, zoek je een iPhone met weinig onnodige poespas en speelt geld een belangrijke rol? Dan is de iPhone 8 met uitstek de beste keuze.

iPhone 8 refurbished kopen

Indien je interesse hebt in een iPhone 8, haal je met een refurbished iPhone van Forza een aantrekkelijke deal in huis. De iPhone 8 refurbished is de best verkochte iPhone bij Forza en dat is niet voor niets. Het toestel is compact, snel en eenvoudig in gebruik, komt goed mee in deze tijd en is schrikbarend scherp geprijsd. Daarnaast krijg je er 2 jaar garantie, gratis laadaccessoires én een gratis hoes + screenprotector bij! Bestel van zondag t/m vrijdag vóór 22:30 uur, dan wordt je aankoop morgen gratis thuisbezorgd.

verschillen iphone 8 iphone 12 mini
← Vorige Volgende →