Waar moet je op letten bij het kopen van refurbished in 2019?

Refurbished en tweedehands worden minder vaak als een en hetzelfde gezien. Dat is ook logisch want in tegenstelling tot tweedehands, heb je met refurbished een beter beeld wat je in huis haalt. Toch zijn er voor de aanschaf van bijvoorbeeld een refurbished iPhone een aantal punten waar je op moet letten. Dit is waar je rekening mee moet houden bij het kopen van een refurbished Apple-device in 2019. 

waar op letten bij refurbished kopen 2019

1. Garantie en service

Nieuw, tweedehands, refurbished: een kapot toestel kan iedereen overkomen. Bij tweedehands kun je daar weinig aan doen, maar met refurbished kun je in de meeste gevallen wel degelijk een beroep doen op de garantie. Hierbij is het van belang om óók de kleine lettertjes te lezen. Een beetje voorbereidend werk kan het verschil maken tussen een goede koop en een miskoop.

Wordt jouw toestel gerepareerd als de batterij het niet meer (goed) doet? En hoelang moet je wachten op een toestel dat gerepareerd wordt? De kans is groot dat je weken zonder iPhone zit wanneer deze gerepareerd moet worden in het land van herkomst. Vraag jezelf altijd af ‘wat als…?’ en sta nooit voor verrassingen.

2. Klantervaringen en reviewscores

Het werd massaal gedaan, maar in 2019 kan het écht niet meer: recensies frauderen. Desondanks zijn er nog veel bedrijven die recensies en 5-sterren beoordelingen op een oneerlijke manier verkrijgen. Zoek je een refurbished iPhone, kijk dan éérst eens naar de beoordeling van klanten. Dit kan via de zoekmachines of bij aanbieders die werken met betrouwbare reviewssites.

3. Productcondities of -gradaties

Misschien zal niet iedereen het toegeven, maar looks spelen tóch altijd een erg belangrijke rol bij het uitzoeken van een iPhone. Het strakke ontwerp van de smartphone is uniek in haar soort en écht een statussymbool. Logisch dus dat een refurbished device met een krasje daalt in waarde. Dit betekent echter niet dat een toestel minder goed werkt, maar dat er gebruikssporen aanwezig zijn.

In de meeste gevallen zijn er drie soorten productcondities; ‘zichtbaar gebruikt', 'licht gebruikt' en ‘zo goed als nieuw’. De benamingen zijn niet bij elke partij hetzelfde. Wat bij de één gezien wordt als een toestel dat zo goed als nieuw is, kan bij een ander bijvoorbeeld licht gebruikt genoemd worden. Hoe meer zichtbare sporen er op een toestel zitten, des te hoger het prijsvoordeel.

4. Waar een Apple-device vandaan komt

Ieder mens wil graag weten waar zijn of haar toestel vandaan komt. Bij refurbished is er echter niet één leverancier, maar zijn er diverse bronnen waar toestellen vandaan komen. Een telefoon kan bijvoorbeeld binnen 14 dagen geretourneerd zijn, ingeleverd zijn via een recycle-programma of tentoongesteld zijn op een beurs. In principe komt elk toestel van de Apple-fabriek. Toch zijn er refurbished toestellen met een oorsprong die ongunstig is voor bepaalde gebruikers, met name in de zakelijke markt.


toestellen op beurzen


Refurbished is enorm interessant voor de zakelijke markt, aangezien je de BTW kunt terug vorderen om zo nóg meer op kosten te besparen. Maar let je niet goed op de oorsprong van een device, dan kan dit je duur komen te staan. Zo zijn er toestellen waarop de BTW niet terug te vorderen is. Deze zogenaamde ‘marge-toestellen’ lijken op het eerste gezicht goedkoop, maar onderaan de streep ben je soms duurder uit. Bovendien heeft een aanbieder van marge-toestellen een bewijs nodig van de vorige eigenaar, maar in de meeste gevallen ontbreekt dit. Je weet in theorie dus nóóit wat je koopt.

5. Kwaliteitscontrole

Koop je een smartphone tweedehands dan wordt er eigenlijk altijd hetzelfde verteld over de telefoon. ‘Ja hoor, hij doet het nog uitstekend’, ‘alle onderdelen zijn nog origineel’ of ‘ik ben gewoon toe aan iets nieuws’ zijn veelgebruikte uitspraken op een kanaal als Marktplaats. Toestellen die er op het eerste gezicht goed uitzien, maar onder de motorkap van alles mankeren. Jij wilt toch ook een device die werkt en dat nog blijft doen? Controleer dan te allen tijde de kwaliteit van een (refurbished) device.

De oorsprong zegt namelijk veel over een device, maar het is géén garantie voor kwaliteit. Hiervoor is een grondige keuring nodig, uitgevoerd door ervaren technici en professionele apparatuur. Dit laatste is bij veel refurbished partijen niet aan de orde. Toestellen worden massaal ingekocht en doorverkocht, zónder machinaal te controleren en keuren. Een microfoon of luidspreker die maar voor 70% functioneert is onmogelijk waar te nemen zonder de juiste professionele apparatuur.

Forza Refurbished als betrouwbare refurbished leverancier

Al met al is kiezen voor refurbished vele malen voordeliger dan tweedehands. Maar indien je een refurbished device wilt aanschaffen zijn er veel partijen om uit te kiezen. De een net iets duurder, beter of juist goedkoper dan een ander. Ga dus niet meteen voor het eerste de beste, maar weeg de voor- en de nadelen tegen elkaar af.

Forza Refurbished staat voor een zo scherp mogelijke prijs voor toestellen die niet (of nauwelijks) van nieuw te onderscheiden zijn. Hiervoor worden onze iPhones altijd op meer dan 50 punten gecontroleerd door mens en machine. In tegenstelling tot de prijsvechters, kies je met Forza Refurbished voor een betrouwbaar toestel dat minstens twee jaar meegaat. Een voordelige, maar ook duurzame keuze!