Wanneer komt iPhone 14 uit? Nou, nu!

08 September 2022 - read time
Wanneer komt iPhone 14 uit? Nou, nu!

De iPhone 14 is uitgekomen op woensdag 7 september 2022. Apple presenteerde de nieuwe toestellen door middel van een vooraf opgenomen video in Cupertino. Apple presenteerde niet alleen iPhones, maar ook een nieuwe generatie Apple Watches en AirPods Pro. In dit artikel vertellen we je iets meer over de iPhones.


iPhone 14: esthetische veranderingen

iPhone 14 en iPhone 14 Plus

Bij de lancering van iedere nieuwe iPhone is eigenlijk de eerste vraag: ‘wat is er veranderd?’. En dan kijken we eerst naar de uiterlijke kenmerken. De iPhone heeft in 2022 afscheid genomen van zijn kleine broertje en plaats gemaakt voor een een grotere variant. Zo is er nu een iPhone 14 met een 6,1-inch scherm en een iPhone 14 Plus met een 6,7-inch scherm. Het is opmerkelijk dat Apple de grote variant ‘Plus’ noemt en niet ‘Max’ zoals de afgelopen jaren altijd werd gedaan. De iPhone 8 Plus uit 2017 is namelijk het laatste model dat voor haar formaat de naam ‘Plus’ kreeg. Verder is de iPhone 14 (Plus) verkrijgbaar in zwart, wit, een nieuwe kleur blauw, rood en lichtpaars.

iPhone 14 toestellen op een rij

iPhone 14 Pro en iPhone 14 Pro Max

De iPhone 14 Pro-modellen brengen dit jaar de meeste veranderingen met zich mee. Zo is de scherminkeping verdwenen en hebben deze twee toestellen een ovaalvormig gat. Hierin schuilen de sensoren en camera’s. Verder is er ook dit jaar een nieuwe kleur gelanceerd. Zo is er nu de kleur ‘dieppaars’. Verder is de kleur ‘grafiet’ veranderd naar ‘Spacezwart’, alhoewel het verschil bijna niet te zien is.

iPhone 14 Pro modellen op een rij

Dynamic Island op de iPhone 14 Pro en iPhone 14 Pro Max

Het nieuwe, ovaalvormige gat boven in het beeldscherm noemt Apple zelf ‘Dynamic Island’. Het is dynamisch omdat het camera-eiland bij iedere melding dynamisch openvouwt, wat zorgt voor een schitterende en soepele gebruikerservaring. Het is niet alleen esthetisch mooi, maar ook nog eens erg handig en overzichtelijk en het scheelt weer ruimte op je beeldscherm.

iPhone 14 Pro Dynamic island

SOS-noodmelding op alle iPhone 14-modellen

Met de lancering van de iPhone 14-reeks heeft Apple ingezet op veiligheid. Zo is het nu mogelijk om je iPhone met een satelliet te verbinden wanneer het bereik van je telecomprovider wegvalt. Door middel van software kan je op je beeldscherm precies zien waar de satelliet zich in de ruimte bevindt, zodat je er verbinding mee kan maken en zo snel mogelijk een noodoproep kan verzenden.

iPhone 14 SOS-melding

Crashdetectie

Een andere nieuwe functionaliteit die inspeelt op veiligheid is de ‘Crashdetectie’. Alle iPhone 14-modellen hebben nieuwe sensoren onder de motorkap die samen met algoritmes kunnen bepalen wanneer jij en je iPhone een auto-ongeluk krijgen. De iPhone meet namelijk continu je bewegingen en zal het dus merken wanneer dit sterk en abrubt afwijkt, bijvoorbeeld bij een botsing. Vervolgens zal de iPhone een melding tonen.

iPhone 14 crashdetectie

Always-On scherm op de iPhone 14 Pro (Max)

Met de iPhone 14 Pro en iPhone 14 Pro Max heb je de mogelijkheid tot een ‘altijd-aan-scherm’. Apple noemt dit zelf een ‘Always-on-display’. Apple verlaagt de helderheid van je scherm en schakelt een aantal kleuren uit, waardoor batterijverbruik laag blijft.

iPhone 14 Pro Always On display

Verbeterde camera’s op de iPhone 14 en iPhone 14 Pro

Alle iPhone 14-modellen hebben een aantal interessante camera-upgrades gekregen. Zo beschikken ze nu alle vier over Actiemodus. Hierdoor kan je soepel en zonder schokken filmen tijdens het hardlopen of fietsen. Daarnaast beschikken de iPhone 14 Pro en de iPhone 14 Pro Max over een 48 megapixellens, waardoor de foto’s nóg meer detail hebben.

iPhone 14 actiemodus

Pijnlijk: een oudere chip?

Hoewel de iPhone 14-reeks een aantal mooie verbeteringen met zich meebrengt, is er ook één pijnlijk puntje. De iPhone 14 en iPhone 14 Plus hebben namelijk exact dezelfde A15 Bionic chip als de iPhone 13-serie. En als we de toestellen met elkaar gaan vergelijken, blijven er eigenlijk vrij weinig verschillen tussen de iPhone 13-reeks en de iPhone 14 en iPhone 14 Plus over. De iPhone 14 Pro en de iPhone 14 Pro Max hebben wél een nieuwe chip: de A16 Bionic chip. Ben je dus op zoek naar het snelste van het snelste? Dan ben je met de Pro-modellen op het juiste adres.

iPhone 14 prijs

De prijzen voor gloednieuwe iPhones zijn ook dit niet jaar niet mals. Op het moment van schrijven is dit de iPhone 14 prijs:

 Toestel  Prijs  Toestel  Prijs
 iPhone 14  €1019,-  iPhone 14 Plus  €1169,-
 iPhone 14 Pro  €1329,-  iPhone 14 Pro Max  €1479,-

 

Voor minder dan 1000,- heb je op dit moment in ieder geval geen iPhone 14-toestel. Maar dat geeft misschien ook niet. Aangezien de iPhone 14 en iPhone 14 Plus, los van het formaat, vrijwel identiek zijn aan de iPhone 13 en iPhone 13 Mini en deze twee iPhone 13-modellen honderden euro’s goedkoper zijn, doe je er op dit moment wellicht beter aan om een voor een iPhone 13 of iPhone 13 Mini te kiezen. Als je nóg eens een aantal euro wil besparen, is een refurbished iPhone 13 Mini wellicht een interessante keuze. Los van het kleinere formaat, is dit toestel bijna identiek aan de nieuwe iPhone 14 en iPhone 14 Plus. Je bespaart tot honderden euro’s, draagt bij aan een beter milieu en geniet van drie jaar garantie (sinds 1 juni 2023).

iPhone en de concurrenten

Tijdens het Apple Event werd verteld dat zélfs een iPhone met een A13 Bionic chip nog sneller is dan de grootste concurrent met hun nieuwste toestellen. Hiermee haalt Apple uit naar bedrijven als Samsung, Huawei en Google Pixel. Toestellen met A13 Bionic chip zijn de iPhone 11-modellen en de iPhone SE 2020. Toestellen met een A14 Bionic chip zijn alle iPhone 12-modellen. Kortom, wil je de snellere smartphones van de markt? Dan zit je met de iPhone 11 en nieuwer al goed.

Hoe snel zijn iPhones?

Refurbished iPhone kopen

De iPhone 14-reeks is dus niet héél vernieuwend. Het is dus interessant om voor jezelf na te gaan of je nog wel zoveel wilt betalen voor een toestel wat zo weinig vernieuwingen met zich meebrengt. Refurbished iPhones zij nu extra interessant en je krijgt bijvoorbeeld al één jaar langer garantie dan bij Apple zelf. Bestel je de iPhone 13 Mini op werkdagen óf zondag vóór 22:30 uur, dan heb je hem de volgende dag al in huis! En omdat Forza beschikt over het keurmerk Refurbished, ben je verzekerd van de beste kwaliteit refurbished!

iphone 14
← Vorige Volgende →
Altijd als eerste op de hoogte zijn van de beste deals?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en mis niks.

Altijd als eerste op de hoogte zijn van de beste deals?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en mis niks.
Altijd als eerste op de hoogte zijn van de beste deals?