Wat is 5G?

26 November 2021 - read time
Wat is 5G?

5G, de opvolger van 4G. Maar is daar dan ook alles mee gezegd? Nee. 5G biedt de extra mogelijkheden waar 4G stopt. Maar zijn deze mogelijkheden ook voor jou interessant? Wat is nou precies 5G en wat kan je ermee? Welke provider biedt het aan? En welke iPhones hebben al toegang tot dit netwerk? In dit artikel gaan we deze vragen beantwoorden en vervormen we technisch complexe materie tot behapbare informatie. 


Sneller internet

5G zorgt voor sneller internet. Dit komt onder andere doordat er meer bandbreedte gebruikt wordt voor deze techniek. Bandbreedte is in feite het ‘aantal’ banden dat gebruikt wordt voor een techniek. Het is te vergelijken met een snelweg. Hoe meer rijbanen, hoe meer verkeer er mogelijk is en hoe minder snel file ontstaat. Dit werkt eigenlijk ook zo met bandbreedte. Hoe meer bandbreedte, hoe meer internetverkeer er over en weer kan en hoe sneller en soepeler je verbinding is. De verbinding wordt sneller door verschillende frequentiebanden te ‘aggregeren’, ook wel ‘carrier aggregation’ genoemd. Verschillende frequentiebanden worden gecombineerd waardoor er hogere snelheden kunnen worden behaald. Deze methode wordt nu ook gebruikt met 4G en heet ‘4G+’. Met 5G zal dit ook gebeuren. De providers in Nederland met een eigen netwerk zijn KPN, Vodafone en Odido (voorheen 'T-Mobile'). KPN en Odido maken gebruik van de 700Mhz frequentie. Hier wordt later de 3,5Ghz- en de 26Ghz frequentie aan toegevoegd.

5G Speedtest

Stabieler internet

5G leidt tot nóg stabieler internet. Dat zit als volgt. Zoals in het vorige punt werd uitgelegd, maakt 5G op dit moment gebruik van de 700Mhz frequentie. Hier is uiteraard een gegronde rede voor. Hoe lager de frequentie, hoe verder het signaal reikt. Dit kun je vergelijken met stemgeluid. Iemand met een lage stem zal je van een verre afstand beter horen dan de hogere tonen. De lagere tonen doordringen ook beter door muren, terwijl hogere tonen relatief sneller worden afgeketst. Dit geldt precies zo voor de frequenties die worden gebruikt voor mobiel internet. Omdat iedere telecomprovider zo snel mogelijk 5G-bereik wil faciliteren, is het een strategisch juiste zet om de lage frequentie als eerste in te zetten. Hierdoor heb je sneller dekking met minder masten. Maar wat heeft dit dan met stabiliteit te maken? Nou, als je jezelf verplaatst, bijvoorbeeld in de trein, dan zal je langer op een bepaalde antenne blijven hangen. Vroeger, in het 3G-tijdperk, werd er als basis gebruik gemaakt van de hogere 2100Mhz frequentie. Dit zorgde ervoor dat je sneller naar een nieuwe antenne werd geleid, wat voor een grotere kans op wegvallend internet zorgde. 4G werd al een stuk stabieler, door het gebruik van de 800Mhz frequentie, maar 5G doet daar nu dus een schepje bovenop.

Betere verbinding bij evenementen

Als je een echte festivalganger bent, of als je graag naar concerten of Formule 1 wedstrijden gaat, is een 5G-verbinding ideaal. Het concept van 5G is dat het, naast bestaande grote antennes, ook beschikt over kleinere antennes die op strategische plaatsen in een wijk of centrum worden geplaatst. Bijvoorbeeld bovenop bushokjes of in winkelstraten. Deze kleinere antennes bevatten een technologie waarbij ze veel gerichter op gebruikers kunnen richten. Dit bevordert je internetervaring. In de Verenigde Staten wordt al gebruikt gemaakt van deze technologie en noemen ze het ‘5G Ultra Wideband’.

5G evenement

Efficiënter werken voor bedrijven

5G zal grote toegevoegde waarde hebben voor bedrijven. Denk bijvoorbeeld aan ambulancepersoneel, de landbouwsector en de industrie. Zoals in het vorige punt werd benoemd zal het 5G-netwerk ook opereren via kleinere antennes. Dit is ideaal voor ambulancepersoneel dat bij een ongeval snel naar de spoedeisende hulp moeten. Dankzij 5G kan het personeel efficiënt alle type gegevens real-time doorgeven aan het ziekenhuis. Dit bespaart tijd bij aankomst. En voor de landbouw geldt hetzelfde. Dankzij 5G kunnen boeren informatie meten en verzamelen over gewassen, zodat deze gewassen de precieze behandeling krijgen die ze nodig hebben. Onder de grond meten sensoren de gesteldheid van het gewas en boven de grond monitort een drone. Dit gaat simultaan door middel van een 5G-verbinding.

5G Drones

Zuiniger voor de accu

Dit is op dit moment nog niet het geval, maar 5G dient te zorgen voor zuiniger accuverbruik. Doordat het 5G-netwerk nog bij alle drie de providers in de kinderschoenen staat en het op verschillende plekken nog niet volledig dekkend is, zal je telefoon moeten schakelen tussen 4G en 5G. Dit zorgt ervoor dat de batterij sneller leeg gaat. Maar wanneer het netwerk volledig dekkend is, zal het zuiniger zijn voor de accu.

Welke provider biedt 5G aan?

Op dit moment bieden KPN, Vodafone en Odido binnen een aantal abonnementen 5G internet aan. Deze drie providers zijn ook de enige drie in Nederland die beschikken over een eigen mobiel netwerk. Providers als Simpel, Hollands Nieuwe, Ben en Youfone maken gebruik van één van deze netwerken. De 5G-uitrolstrategieën van KPN en Odido lijken veel op elkaar. Beide providers bieden 5G aan via de lage 700Mhz frequentie. Dit is op dit moment een extra band vergeleken met Vodafone. Vodafone gebruikt namelijk een ‘oude’ bestaande frequentie voor haar 5G-netwerk, namelijk de hogere 1800Mhz band. Deze frequentie wordt door Vodafone tegelijkertijd ook gebruikt voor 4G internet. Doordat KPN en Odido de nieuwe extra 700Mhz frequentie inzetten, is 5G internet bij deze twee providers over het algemeen wat sneller dan bij Vodafone.

5G antennes

Welke iPhones hebben 5G?

Op dit moment schuilt er bij de volgende iPhones een 5G modem onder de motorkap:

Moet ik al een 5G-abonnement afsluiten?

Dat hangt af van wat voor type gebruiker je bent. Op dit moment voldoet 4G nog prima voor alle dagelijkse werkzaamheden die jij als gebruiker nodig hebt. 5G is op dit moment ook nog geen significante toevoeging, omdat het nog niet veel sneller is dan 4G. Verwacht wordt dat in 2022 5G de daadwerkelijke meerwaarde gaat bieden. Ben jij een gebruiker die om de twee jaar een nieuwe telefoon neemt, dan hoef je niet per se de nieuwste iPhones met 5G ondersteuning te hebben. Ben jij echter een gebruiker die 3 tot 6 jaar gebruik maakt van dezelfde telefoon? Dan raden we je aan om wél voor één van die nieuwe iPhones te gaan. Hierdoor ben een stuk toekomstbestendiger doordat je beschikt over het 5G modem. Hierdoor ben je de komende jaren ook verzekerd van sneller en stabieler internet.

iPhone 12 (Mini) refurbished kopen

Met de iPhone 12 en iPhone 13 reeks ben je voorzien van een toekomstbestendige telefoon die nog jaren meegaat. Op dit moment verkopen wij de iPhone 12 refurbished en iPhone 12 Mini refurbished voor een schrikbarend scherpe prijs. Deze iPhones zijn op tientallen punten gecontroleerd door gepatenteerde software en ervaren technici. Daarnaast geniet je bij Forza Refurbished van drie jaar garantie (sinds 1 juni 2023) en ontvang je nieuwe laadaccessoires. Als je vóór 22:30 uur besteld, heb je morgen je iPhone in huis.

iphone 5g
← Vorige Volgende →
Altijd als eerste op de hoogte zijn van de beste deals?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en mis niks.

Altijd als eerste op de hoogte zijn van de beste deals?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en mis niks.
Altijd als eerste op de hoogte zijn van de beste deals?