Back to school? Kies de juiste MacBook voor jou!

27 November 2019 - 5 min read time
Back to school? Kies de juiste MacBook voor jou!

Voor de meeste scholieren / studenten is het bijna tijd voor de zomervakantie. We kunnen ons goed voorstellen dat je wel even iets leukers te doen hebt dan aan school te denken. Toch zou het zonde zijn als je het nieuwe schooljaar niet goed van start gaat. Met dit blog helpen we je graag bij het vinden van de juiste MacBook voor jou.

Welke eisen stel je aan een MacBook?

Het kiezen van de juiste MacBook begint bij de eisen die je stelt aan een MacBook. Niet iedereen gebruikt een MacBook namelijk voor hetzelfde einddoel. Ga je de MacBook vrijwel alleen gebruiken voor het maken van presentaties of voor tekstverwerkingsprogramma's? Dan heb je natuurlijk niet de meest krachtige MacBook nodig. In dit geval voldoet een MacBook Air prima aan jouw eisen.

MacBook eisen tabel

De onderstaande tabel biedt je een overzichtelijke weergave met informatie over waar welke MacBook voor geschikt is.

 

MacBook Air 11”

MacBook Air 13”

MacBook Pro 13”

MacBook Pro 15”

Direct mijn MacBook opstarten en aan de slag ✔️ ✔️ ✔️ ✔️
Tekstverwerken / presentaties maken ✔️ ✔️ ✔️ ✔️
Lichtelijk bewerken van foto’s / video’s ✔️ ✔️ ✔️ ✔️
Een batterij die minimaal 10 uur meegaat* ✔️ ✔️ ✔️ ✔️
Overal gemakkelijk mee naartoe nemen ✔️ ✔️ ✔️
Prachtig retina display ✔️ ✔️
Geschikt voor zware grafische toepassingen (3D modeling, 4K video’s) ✔️ ✔️

*Hoelang de batterij meegaat is afhankelijk van wat voor soort programma’s gebruikt. Bij tekstverwerken gaat de batterij langer mee dan bij video’s bewerken.

Welke MacBook past nou écht bij jou?

Het kiezen van de juiste MacBook kan erg lastig zijn. Je hebt namelijk niet alleen keuze uit verschillende modellen (zoals de MacBook Air en -Pro), maar ook uit verschillende specificaties per model. De ene MacBook Air 13 inch is namelijk de ander niet. Een MacBook Air 13” kan bijvoorbeeld een i5- of een i7-processor hebben. Daarnaast kan de ‘klokfrequentie’ (Ghz) ook verschillen per processor.

In dit blog zullen we niet tot in detail verder gaan op de technische aspecten van de MacBooks. Onderstaand bieden we je een duidelijke omschrijving van de vier soorten MacBooks, met een advies voor wie de MacBook geschikt is.

1. MacBook Air 11 inch

De MacBook Air 11” is de meest compacte- en lichte MacBook van Apple. De kleine laptop van Apple is ideaal voor ‘alledaags’ gebruik. Bij alledaags gebruik moet je denken aan het maken van presentaties, werken met tekst programma's en ‘eenvoudig’ foto’s bewerken. Zware programma’s als Photoshop / Sketch zijn minder geschikt voor dit apparaat. Ook is het kleine schermformaat niet echt ideaal voor het bewerken van grafische toepassingen. Natuurlijk kun je dit wel oplossen met een losstaand beeldscherm.

Voor wie is de MacBook Air 11 inch bedoeld?

De MacBook Air 11” is geschikt voor zowel privé- als zakelijk gebruik. De 11 inch MacBook Air wordt voornamelijk geroemd vanwege zijn compactheid. Je neemt het device namelijk overal gemakkelijk mee naartoe. Scholieren, studenten en professionals kunnen prima vooruit met deze MacBook.

2. MacBook Air 13 inch

Denk je dat de MacBook Air dé MacBook voor jou is, maar vind je het 11 inch schermformaat toch wat aan de krappe kant? Dan biedt de MacBook Air 13 inch uitkomst. Deze grotere broer van de 11” is ook ideaal voor ‘alledaags’ gebruik. Het grotere schermformaat kan vooral handig zijn bij het schrijven / lezen van (lange) teksten of bijvoorbeeld voor het maken van presentaties.

Voor het werken met zware programma’s zoals Photoshop en Sketch adviseren we toch een MacBook Pro. Deze programma’s verlopen soepeler op de Pro-modellen door de krachtiger specificaties. In de basis kun je natuurlijk wel foto’s bewerken op een MacBook Air, maar dit is voornamelijk voor eenvoudiger gebruik.

Voor wie is de MacBook Air 13 inch bedoeld?

Ook de MacBook Air 13” is ideaal voor zowel privé- als zakelijk gebruik. Wil je dezelfde functionaliteiten als de Air 11”, maar dan net wat groter? Dan is dit dé MacBook voor jou. Ook de 13” MacBook Air is ideaal voor onderweg, dit komt door het lichte gewicht en compacte formaat. Scholieren, studenten en professionals kunnen prima vooruit met deze MacBook.

3. MacBook Pro 13 inch

Deze MacBook is niet voor niets bekroond met de titel ‘Pro’. Het is namelijk de meest krachtige MacBook van Apple én uitermate geschikt voor de professionele gebruiker. Het bewerken van foto’s in Photoshop of Sketch, werkt zeer soepel op de MacBook Pro 13 inch. Afhankelijk van de specificaties van de MacBook Pro 13”, kun je zelfs video’s in een 4K (Ultra-HD) resolutie bewerken met bijvoorbeeld Adobe’s ‘Premiere Pro’.

Voor wie is de MacBook Pro 13 inch bedoeld?

De MacBook Pro 13” is bedoeld voor mensen die (veel) werken met zware programma’s (Photoshop, -Indesign, Premiere Pro). Uiteraard kun je grafisch materiaal als een ‘hobbyist’ bewerken op de MacBook Pro 13”, maar ook voor de professional volstaat deze MacBook. Bovendien geniet je met deze MacBook ook nog eens van een prachtig retina display.

4. MacBook Pro 15 inch

Net als de MacBook Air serie, bestaat de MacBook Pro serie ook uit twee varianten: een compacter 13” model en de grotere MacBook Pro 15”. Het grotere schermformaat (2880 x 1800 pixels) is voornamelijk praktisch bij het bewerken van grafische toepassingen. Daarnaast beschikken veel 15 inch modellen - in tegenstelling tot de 13” variant - ook over een ‘dedicated’ videokaart. Deze extra videokaart biedt je nóg meer grafische rekenkracht.

Vind je het beeldscherm van de MacBook Pro 15” nog te krap? Dan zou je deze ook aan kunnen sluiten op een groter losstaand beeldscherm. Dit helpt je bijvoorbeeld bij het beter onderscheiden van pixels. Uiteraard kun je het 13” model ook aansluiten op een groter beeldscherm.

Voor wie is de MacBook Pro 15 inch bedoeld?

De 15 inch MacBook Pro is dé koning onder de MacBooks. De laptop van Apple is voornamelijk geschikt voor mensen die écht alles uit hun MacBook willen halen. Zware grafische toepassingen, zoals ‘3D-modeling’ of video’s bewerken in een 4K (Ultra-HD) resolutie, zijn geen enkele uitdaging voor deze MacBook. De extra grafische kracht die (sommige) 15” MacBook Pro’s kunnen leveren door de ‘dedicated’ videokaart, is zeker een must voor de professionele grafische gebruiker.

Wat is een ‘dedicated’ videokaart?

Een dedicated videokaart is een apart losstaande videokaart. Bij andere MacBooks is de videokaart geïntegreerd in het moederbord. De meeste - maar niet alle - 15 inch MacBook Pro’s hebben een losstaande videokaart. Hierdoor kan de MacBook nog meer en sneller grafische prestaties leveren.

Werk je (veel) met zware grafische toepassingen, zoals bijvoorbeeld ‘3D-modeling’? Dan is het zeker de moeite waard om te investeren in een MacBook Pro 15” met een dedicated videokaart.

Goedkope MacBook kopen? Kies refurbished!

Het kopen van een nieuwe MacBook kan een erg kostbare uitgave zijn. Helemaal wanneer je kiest voor één van de Pro-modellen. Gelukkig is er nog een betaalbaarder alternatief, namelijk het kopen van een refurbished MacBook.

Wat is een refurbished MacBook?

Een refurbished MacBook is een ‘gereviseerde’ tweedehands MacBook. Voordat een MacBook bij ons verkocht mag worden, controleren onze technici de MacBooks allereerst op tientallen punten. Eventuele defecte onderdelen worden vervangen door volledig nieuwe onderdelen. Om overige defecte onderdelen uit te sluiten, worden de MacBooks nogmaals door onze technici gecontroleerd.

Waarom zou je voor een refurbished MacBook kiezen?

  • Je bespaart flink in de portemonnee (tot wel 60% goedkoper);
  • Je levert een duurzame bijdrage aan het milieu;
  • Je krijgt drie jaar garantie bij aankoop (sinds 1 juni 2023);
  • Gratis nieuwe accessoires meegeleverd, je kunt dus direct aan de slag;
  • Niet tevreden met je aankoop? Retourneer je MacBook gratis tot 14 dagen na aankoop;
  • Nóg betaalbaarder door onze drie productcondities.
← Vorige Volgende →
Altijd als eerste op de hoogte zijn van de beste deals?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en mis niks.

Altijd als eerste op de hoogte zijn van de beste deals?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en mis niks.
Altijd als eerste op de hoogte zijn van de beste deals?