MacBook keuzehulp: zo vind je de MacBook die bij jou past!

05 Augustus 2020 - 5 min read time
MacBook keuzehulp: zo vind je de MacBook die bij jou past!

Laatste update: 16-10-2020

Denk je erover na om een MacBook te kopen, maar heb je geen idee welke het beste bij jou past? Geen zorgen, want wij helpen je verder. Er zijn diverse soorten MacBooks te verkrijgen en ook de specificaties per MacBook verschillen. Het kan dus lastig zijn om de juiste MacBook te kopen. Onze keuzehulp helpt je bij het maken van de juiste keuze. Welke MacBook past bij jou? Om dit te kunnen bepalen gaan we onderstaande vragen voor je beantwoorden. Zo heb je een goed vertrekpunt naar jouw uiteindelijke MacBook:

 1. Waar wil je de MacBook voor gaan gebruiken?
 2. Hoeveel wil je uitgeven aan een MacBook?
 3. Wil je de MacBook op één vaste locatie gebruiken of ook onderweg?

1. Waar wil je de MacBook voor gaan gebruiken?

Logischerwijs stelt niet iedereen dezelfde eisen aan een MacBook. De ene gebruiker wil simpelweg documenten kunnen bewerken, de ander werkt weer met zware, grafische programma’s als Adobe Photoshop of After Effects. Dit vereist weer andere technische specificaties van een MacBook. Overweeg in ieder geval de onderstaande specificaties:

Zoveel RAM werkgeheugen heb je nodig

 

4GB

8GB

16GB

32GB

Surfen, e-mailen, tekstbestanden bewerken ✔️ ✔️ ✔️ ✔️
Meerdere basistaken soepel tegelijkertijd uitvoeren ✔️ ✔️ ✔️ ✔️
Hobbymatig foto's en video's bewerken ✔️ ✔️ ✔️ ✔️
Professionele foto's en 4K-video's bewerken ✔️ ✔️
Eenvoudige spelletjes spelen ✔️ ✔️ ✔️ ✔️
Grafische games spelen ✔️ ✔️
 

 

MacBook opslagruimte: zoveel kun je lokaal opslaan

 

128GB

256GB

512GB

1TB

Aantal foto's 2.550 5.100 10.200 20.400
Aantal uur muziek 2.125 4.250 8.500 17.000
Aantal films in Full HD 12 25 50 100
 

 

Processortype en kloksnelheid

Een MacBook wordt aangestuurd door een Intel Core i5, i7 of i9 processor. Een hoger getal betekent een snellere processor. Een i5 processor is geschikt voor de dagelijkse taken als internetten, tekstbestanden bewerken en hobbymatige foto’s bewerken. De i7-processor is geschikt voor de zware taken en grafische programma’s en met een i9-processor haal je het allerbeste in huis. De kloksnelheid wordt in GHz gemeten. Een hoger getal zorgt voor een snellere processor. De kloksnelheden variëren van 1.6 GHz tot 3.1 GHz.

MacBook air: eenvoudig en uitgebreid gebruik

MacBook Air

Onder ‘eenvoudig gebruik’ verstaan we taken als internetten, e-mail- en agendabeheer, documenten bewerken en media (video / audio) afspelen. Met dit soort dagelijkse activiteiten heb je natuurlijk niet de meest krachtige MacBook nodig. Onder ‘uitgebreid gebruik’ valt het maken van simpele projecten in foto- en videobewerkingssoftware en het spelen van simpele games. Voor dit soort taken is ons koopadvies:

 • MacBook Air 11 inch
 • MacBook Air 13 inch
 • MacBook Pro 13 inch

Een MacBook Air is bedoeld voor gebruikers die op zoek zijn naar een compacte, lichtgewicht laptop die de basisfuncties kan uitvoeren. Denk hierbij aan internetten, e-mails versturen en tekst bewerken. De MacBook Air is niet de meest krachtige computer, maar het is een goede keuze voor de gemiddelde gebruiker.

MacBook Pro: professioneel gebruik

MacBook Pro

Voor de meer professionele gebruiker is een MacBook Pro 15 inch een betere keuze. Deze krachtige laptop heeft betere specificaties die geschikt zijn voor speciale programma’s voor foto- en videobewerking. Grafisch is de MacBook Pro vele malen krachtiger én het toestel heeft in de meeste gevallen meer interne opslag. Ook maakt bijna elke MacBook Pro, in tegenstelling tot veel MacBook Air’s, gebruik van Retina-displays. Voor professionele toepassingen is de MacBook Pro dus ideaal om mee te werken. Verder hebben sommige MacBook Pro's een Touch Bar. Dit is een aanraakgevoelige en verlichte OLED-strip met functietoetsen. De Touch Bar toont steeds andere functies, afhankelijk van de app die je gebruikt. Hierdoor kun je heel snel en veelzijdig te werk gaan.

2. Hoeveel wil je uitgeven aan een MacBook?

Niet geheel onbelangrijk is het budget voor jouw toekomstige MacBook. Apple staat bekend om het enorme gebruiksgemak en de uitstekende kwaliteit, maar ook om de dure aanschafprijs. Als geld sowieso geen rol speelt, zit je met een Apple MacBook wel goed. Maar wat als geld wél een rol speelt en je een uitstekende laptop voor een betaalbare prijs zoekt? We kunnen je één gouden tip geven: met een refurbished MacBook bespaar je in ieder geval een hoop geld, zonder in te leveren op kwaliteit. Alle voordelen van refurbished op een rij:

 • Technisch van topniveau, even goed als nieuw;
 • Tot 60% voordeliger;
 • 3 jaar garantie (sinds 1 juni 2023);
 • Gratis laadaccessoires;
 • 14 dagen kosteloos retourneren.

3. MacBook op één vaste locatie of ook onderweg gebruiken?

MacBook Air onderweg gebruiken

Het idee van een laptop is dat je hem kunt gebruiken waar en wanneer je wilt. Maar, niet elke MacBook reist even gemakkelijk met je mee. Een grote 15 inch MacBook Pro is minder praktisch in de trein dan een MacBook Air 11 inch of 13 inch. De benaming ‘Air’ heeft de MacBook niet voor niets gekregen. Hij is lekker licht en dus ideaal voor onderweg. Houd voor de aankoop van een MacBook dus altijd rekening met de frequentie hoe vaak je hem onderweg gebruikt.

Refurbished MacBook: hét betaalbare alternatief voor nieuw

Zowel particulier als zakelijk een MacBook kopen is een prijzige uitgave. Hier wil je natuurlijk de meest voordelige prijs voor betalen. Veel mensen kiezen daarom voor tweedehands, via bijvoorbeeld Marktplaats of Facebook-groepen. Maar, vaak is de garantieperiode van Apple al komen te vervallen en je weet niet wat er met het device mis is. Om zeker te zijn van een goede MacBook kies je voor een refurbished MacBook van Forza. Bij ons worden alle MacBooks professioneel getest, gerepareerd en gereinigd door experts. Daarnaast krijg je bij Forza drie jaar garantie (sinds 1 juni 2023) én heb je de mogelijkheid om binnen 14 dagen kosteloos te retourneren. Een betrouwbaar toestel voor een scherpe prijs, die kans laat je toch niet schieten?

macbook keuzehulp
← Vorige Volgende →
Altijd als eerste op de hoogte zijn van de beste deals?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang €10,- korting!

Altijd als eerste op de hoogte zijn van de beste deals?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang €10,- korting!
Altijd als eerste op de hoogte zijn van de beste deals?