De dag van de duurzaamheid

15 November 2019 - 5 min read time
De dag van de duurzaamheid

Vandaag is het donderdag 10 oktober. Niet zomaar een donderdag, maar een dag die volledig in het teken staat van de duurzaamheid. Er zijn talloze initiatiefnemers die - vandaag in het bijzonder - een duurzame bijdragen leveren aan ons milieu.

Wat is het doel van de dag van de duurzaamheid?

Urgenda is hoofdinitiatiefnemer van de dag van de duurzaamheid. Het doel van dit initiatief is om mensen meer bewust te maken van de urgentie én noodzaak van duurzame oplossingen. Het is voor mensen belangrijk om te weten dat iedereen een bijdrage kan leveren.

Wat kan ik doen op de dag van de duurzaamheid?

Het is vooral belangrijk om te weten dat het niet moeilijk hoeft te zijn om een duurzame bijdrage te leveren aan het milieu. Het gaat erom dat je actie onderneemt, hoe klein of groot jouw bijdrage dan ook is, dat is bijzaak.

Duurzamer in huis

Je kunt al een verschil maken door eens vaker de fiets te pakken in plaats van de auto. Door afval netjes in de prullenbak te dumpen of zelfs te scheiden. Daarnaast kun je ook kiezen voor groene stroom of bewuster omgaan met energie in huis (onnodige lichten uit te schakelen of de verwarming korter in te schakelen). Bovendien ook nog eens duurzamer voor je portemonnee.

Duurzaamheid in het onderwijs

De organisatie Dag van de duurzaamheid Onderwijs maakt kinderen bewuster van het belang van duurzaamheid. Zo worden er landelijk bijvoorbeeld voorleesacties gehouden om kinderen op een leuke wijze kennis te laten maken met het thema duurzaamheid.

Onderwijsstichting BOOR is een toonaangevend voorbeeld van verduurzamen in het onderwijs. Recentelijk maakten zij de overstap naar duurzamere apparaten voor in het onderwijs:

‘Omdat wij een onderwijsstichting zijn, wordt stichting BOOR gefinancierd met maatschappelijk geld. Maatschappelijk verantwoord ondernemen is één van de hoofdonderwerpen in ons beleidsplan.’ Zodoende besteden Ger en zijn team veel tijd en energie in het verduurzamen van de onderwijsinstellingen van BOOR.

Refurbished sluit volgens Ger dus naadloos aan bij de kernwaarden van stichting BOOR.

‘Wij hebben 120 schoolgebouwen, dus daar doen we op het gebied van duurzaamheid het nodige mee’, aldus Ger. ‘Voor wat betreft de gebouwen zelf hebben wij helaas geen invloed, maar ten aanzien van het inkopen van bijvoorbeeld groene energie en mobiele refurbished hardware wél. Forza past perfect binnen het concept van duurzaam ondernemen’, concludeert hij.

Lees hier de volledig case: Ger Simjouw van Stichting BOOR verduurzaamt met Forza

Maatschappelijk verantwoord ondernemen

Als ondernemer zijn er nog meer initiatieven die je kunt toepassen om maatschappelijk verantwoord te ondernemen (MVO). Je kunt er bijvoorbeeld voor kiezen om kantoormiddelen langer in gebruik te nemen en pas te vervangen als het écht niet meer anders kan. Maar ook dan kun je nog steeds een bewustere keuzen maken: kiezen voor goede eerder gebruikte kantoormiddelen in plaats van nieuw.

Samen het milieu verduurzamen

Duurzaam bezig zijn hoeft niet moeilijk of saai te zijn. Iedereen kan meedoen op zijn eigen manier, zolang het maar positief voor het milieu is. Naast het initiatief van Urgenda zijn er nog zat duurzaamheidsactiviteiten waaraan jij je steentje kunt bijdragen.

Wat doe jij voor een duurzamer milieu?

← Vorige Volgende →
Altijd als eerste op de hoogte zijn van de beste deals?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en mis niks.

Altijd als eerste op de hoogte zijn van de beste deals?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en mis niks.
Altijd als eerste op de hoogte zijn van de beste deals?