Initiatiefnemers Keurmerk Refurbished willen actieve rol overheid

20 Februari 2020 - 3 minuten read time
Initiatiefnemers Keurmerk Refurbished willen actieve rol overheid

Laatste update: 16-10-2020

De introductie van het Keurmerk Refurbished heeft de belangstelling voor gereviseerde smartphones in 2019 aanzienlijk versterkt. Nog geen jaar na de introductie van het Keurmerk is al 6% van de verkochte smartphones refurbished. Meer dan de helft van de Nederlanders overweegt een refurbished smartphone te kopen. In totaal werden in 2019 ruim 500.000 refurbished apparaten verkocht, waarvan 370.000 smartphones. De initiatiefnemers, ondernemersorganisatie Techniek Nederland en de keurmerkbedrijven Forza, iUsed, Swoop, Leapp, Renewd en Fixjeiphone vinden dat de overheid het duurzame effect van refurbished apparaten actief zou moeten stimuleren.

Thuiskopieheffing en btw

Refurbished tablets, laptops en smartphones zijn in vergelijking met nieuwe apparaten duurzaam. De keurmerkbedrijven en Techniek Nederland vinden daarom dat de overheid méér zou moeten doen om refurbished apparaten nóg aantrekkelijker te maken. Het schrappen van de thuiskopieheffing en de introductie van een laag btw-tarief kunnen daarbij het noodzakelijke zetje geven. Jan-Willem van Dijk van Forza Refurbished: “We dragen per toestel bijna vijf euro thuiskopieheffing voor auteursrechten af. Die heffing is achterhaald want bijna niemand downloadt nog muziek op z’n smartphone. Schaf daarom de heffing in elk geval af voor refurbished smartphones. En stimuleer refurbished met een laag btw-tarief. Dat zou ons enorm helpen.”

Winst voor milieu én belastingbetaler

Hoofd Consumentenelektronica Rob Wierenga van Techniek Nederland: “De overheid vindt circulariteit en duurzaamheid belangrijk, maar koopt jaarlijks meer dan 30.000 nieuwe smartphones voor ambtenaren. Als refurbished bij de inkoop van smartphones de norm wordt, reduceert de overheid de CO2-uitstoot met 1,5 miljoen kg. Dat is goed nieuws voor het milieu, maar ook voor de belastingbetaler, want refurbished toestellen zijn beduidend goedkoper. En de overheid geeft zo het goede voorbeeld aan consumenten en bedrijven!”

Consument positief

Consumenten zijn positief over refurbished in het algemeen en het Keurmerk Refurbished in het bijzonder. Een onderzoek met 3.000 respondenten, uitgevoerd door BigSpark, laat zien dat niet alleen de lagere prijs voor consumenten een overweging is om voor refurbished te kiezen. Ook de zekerheid die het Keurmerk Refurbished biedt (36 maanden garantie (sinds 1 juni 2023)) speelt een belangrijke rol. Apparaten met het Keurmerk Refurbished worden gecontroleerd op een groot aantal technische punten. De kwaliteitscontroles staan onder toezicht van het onafhankelijke certificatie-instituut TÜV. Het aantal consumenten (bekend met refurbished maar nog nooit gekocht) dat nu een refurbished smartphone overweegt is verdubbeld sinds maart 2019, toen het Keurmerk werd geïntroduceerd.

Autosector als voorbeeld

Eric Schoenmakers van Leapp verwacht dat de markt voor digitale apparaten de komende tijd ingrijpend zal veranderen: “We staan aan het begin. Als je het vergelijkt met de automarkt is er nog een wereld te winnen. Van elke zes verkochte auto’s is er één nieuw, terwijl van elke zestien verkochte iPhones er nu nog vijftien nieuw zijn. Ik verwacht dat dat snel zal veranderen.”

Meer over refurbished

Wil je alles lezen over refurbished en waarom dat een financieel verstandige en tevens duurzame keuze is? Lees dan ons blogartikel.

refurbished algemeen
← Vorige Volgende →
Altijd als eerste op de hoogte zijn van de beste deals?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang €10,- korting!

Altijd als eerste op de hoogte zijn van de beste deals?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang €10,- korting!
Altijd als eerste op de hoogte zijn van de beste deals?