E-waste: de grootste en snelst groeiende milieuvervuiler ter wereld

Het nieuwste toestel, wie wil dat nou niet? Maar wist je dat al deze nieuwe elektronica er ook voor zorgt dat de aarde steeds meer vervuild raakt? Uit een nieuw onderzoek van Motherboard blijkt dat elektronisch afval de grootste én de snelst groeiende milieuvervuiler is van dit moment.

62.5 miljard aan e-waste

Het probleem omtrent elektronisch afval neemt significant toe. Electronic Waste, ook wel ‘e-waste' genoemd, blijkt de snelst groeiende vervuiling op onze planeet te zijn. Naar schatting blijkt er in totaliteit ongeveer een waarde van $ 62.5 miljard aan e-waste te circuleren op de aardbodem. Dit is een serieus probleem voor het voorbestaan van onze planeet.

Oorsprong en dumpen van e-waste

Veel ontwikkelde landen ‘dumpen' hun oude elektronische apparatuur in ontwikkelingslanden. Dit zorgt ervoor dat de lucht en aarde van ontwikkelingslanden enorm wordt vervuild door de toxische chemicaliën van e-waste. Dit is een zeer ernstig gevolg van deze continue toename van e-waste.

De onderstaande video geeft een zéér duidelijke impressie van de ernst van milieuvervuiling door e-waste.

Oorzaak van toename e-waste

We leven in een wereld waarin we een apparaat direct weggooien indien het defect lijkt te zijn. Soms zelfs nog zonder eventuele reparatie te overwegen. Ergens wel een logische gedachte, want een kapot apparaat is immers kapot, toch? Nee, niet persé. Veel apparaten hebben een klein technisch mankement en zijn door de juiste personen gewoon nog te repareren. Dit scheelt jou niet alleen in de portemonnee, want een nieuw device is verre van goedkoop, maar het is ook nog eens zeer duurzaam voor het milieu. Een verdere expansie van e-waste wordt hierdoor een halt toegeroepen.

Toekomstige ontwikkelingen van E-waste

Uit de E-waste Monitor (2017) die is gepubliceerd, naar aanleiding van onderzoek van UNU (2018) en OECD (2018), wordt verwacht dat we in 2021 maar liefst 52 miljoen ton aan E-waste afval zullen hebben. Dit is een groei van maar liefst 3,5 miljoen ton ten opzichte van 2018. Een ontwikkeling waar echt iets aan gedaan moet worden.

Oplossingen tegen E-waste

Een initiatief dat veelbelovend lijkt tegen de verdere expansie van E-waste is de circulaire economie. Kort door de bocht betekent dit dat we apparaten steeds vaker aan elkaar ‘doorgeven' waardoor apparaten langer in gebruik blijven. Zo’n ‘circulair' apparaat dat in prima staat verkeerd wordt dus niet meer onnodig weggegooid.

Verder zou het ook helpen indien producenten van elektronische apparatuur meer gaan werken met meer duurzame materialen. Hierdoor kunnen onderdelen – en de producten zelf – makkelijker hergebruikt worden, waardoor de vuilnisbelt met e-waste minder groot wordt.

Een mooi voorbeeld van een concrete maatregel tegen verdere expansie van e-waste is het reviseren van Apple devices. Bij refurbished is er veelal ook sprake van eerder gebruikte producten. In tegenstelling tot tweedehands producten, worden refurbished devices (door Forza) grondig gecontroleerd, indien nodig gerepareerd en professioneel gereinigd. Een refurbished device krijgt hierdoor een tweede leven en wordt zodoende niet onnodig weggegooid.

Een nieuwe wereld begint bij jezelf

Hopelijk heeft dit onderzoek ook jou gestimuleerd om vanaf nu duurzamer te gaan leven. Wil jij nog meer bijdragen aan het verduurzamen van onze planeet? Dan zou je ook eens kunnen overwegen om te kiezen voor refurbished in plaats van nieuwe devices.