iPad Mini: klein, krachtig én betaalbaar

iPad Mini: klein, krachtig én betaalbaar

Laatste update: 07-10-2020

De iPad Mini is met zijn 7.9 inch (19.75 cm) beeldscherm de kleinste iPad van Apple. Het beeldscherm van de iPad Mini is precies groot genoeg om dingen nét even wat beter te kunnen bekijken dan op een iPhone-beeldscherm, maar is ook weer niet zo groot dat het de kijkbeleving aantast. Dat maakt hem uitermate geschikt voor mensen die veel onderweg zijn én het is tevens kindvriendelijk. Welke iPad Mini’s zijn er? En welke past het beste bij jou? Je leest het hier.

Welke iPad Mini's zijn er?

Er zijn meerdere iPads in de Mini-serie van Apple. Het begon allemaal met de iPad Mini 1 uit 2012. Deze is inmiddels gedateerd en niet meer refurbished verkrijgbaar bij Forza. De opvolger van dit model is de iPad Mini 2 uit 2013. Dit model heeft als vernieuwing een Retina-beeldscherm, waardoor je beelden en teksten uiterst helder kunt zien. In 2014 verscheen de iPad Mini 3 en is het eerste model dat over een vingerafdrukscanner beschikt (Touch ID). De iPad Mini 4 uit 2015 is ten opzichte van zijn voorgangers een stuk krachtiger en sneller geworden. Daarna was het een tijdje stil rondom de Mini-serie, tot 2019. Toen verscheen de iPad Mini 5. Deze tablet is tot 3x sneller dan zijn voorganger én kun je bedienen met Apple's stylus pen Apple Pencil.

Beeldscherm: klein en tóch helder

Beeldscherm

iPad Mini 2

iPad Mini 3

iPad Mini 4

iPad Mini 5

Beeldscherm 7.9 inch LCD 7.9 inch LCD 7.9 inch LCD 7.9 inch LCD
Retina ✔️ ✔️ ✔️ ✔️
Resolutie 1536 x 2048 1536 x 2048 1536 x 2048 1536 x 2048
True Tone ✔️
Apple Pencil ✔️
 

Alle iPad Mini’s hebben hetzelfde 7.9 inch Retina LCD-beeldscherm met een resolutie van 1536 x 2048. Bij Retina kan het blote oog geen losse pixels meer waarnemen, waardoor teksten en beelden altijd duidelijk zichtbaar zijn. Er zijn twee functionaliteiten waarin de iPad Mini 5 zich onderscheidt. Het ene is True Tone. Bij deze functie past de helderheid van het beeldscherm zich automatisch aan het omgevingslicht aan. Zo worden kleuren overdag opgelicht zodat je ze beter kunt zien, en is het beeldscherm in de avond minder fel. Het andere is Apple Pencil. Met een stylus pen kun je het beeldscherm bedienen en hier speciale acties op uitvoeren, waaronder handgeschreven aantekeningen maken.

iPad Mini 5 beeldscherm

Snelheid en kracht: hoe recenter het model, hoe beter

Processor

iPad Mini 2

iPad Mini 3

iPad Mini 4

iPad Mini 5

Processor Apple A7 Apple A7 Apple A8 Apple A12
Werkgeheugen 1GB 1GB 2GB 3GB
 

De iPad Mini 2 en iPad Mini 3 hebben precies dezelfde processor en beschikken over evenveel werkgeheugen. Dit maakt beide modellen vooral geschikt voor simpele alledaagse basistaken als internetten, social media, e-mail- en agendabeheer. De iPad Mini 4 kan ook wat zwaardere taken aan (denk aan mobiele games) omdat deze tablet over een betere processor en meer werkgeheugen beschikt. Ook multitasking, waarbij je meerdere taken tegelijkertijd uitvoert, is veel beter mogelijk op de iPad Mini 4. De iPad Mini 5 is de grote krachtpatser en kan ook taken als foto- en videobewerking probleemloos aan.

Camera's

Camera's

iPad Mini 2

iPad Mini 3

iPad Mini 4

iPad Mini 5

Camera achterkant 5 megapixel foto, Full HD video 5 megapixel foto, Full HD video 8 megapixel foto, Full HD video 8 megapixel foto, Full HD video
Camera voorkant 1.2 megapixel foto, HD Ready video 1.2 megapixel foto, HD Ready video 1.2 megapixel foto, HD Ready video 7 megapixel foto, Full HD video
 

Zowel de iPad Mini 2, Mini 3 als Mini 4 hebben een 1.2-megapixel frontcamera die kan filmen in HD Ready-kwaliteit. Dit is een groot verschil ten opzichte van de iPad Mini 5 die over een 7-megapixel camera beschikt en kan filmen in HD-kwaliteit. Je kunt hierdoor in een stuk betere kwaliteit videobellen. Alle Mini’s kunnen met de camera aan de achterkant filmen in HD-kwaliteit. De foto’s, die zijn op de recente modellen dankzij 8-megapixel wat beter.

Besturingssysteem: iOS of iPadOS?

Besturing

iPad Mini 2

iPad Mini 3

iPad Mini 4

iPad Mini 5

iOS ✔️ ✔️ ✔️ ✔️
iPadOS ✔️ ✔️
 

In 2019 heeft Apple iPadOS in het leven geroepen, een besturingssysteem dat speciaal voor de iPad ontworpen is. Lange tijd draaiden zowel iPhones als iPads op hetzelfde besturingssysteem iOS. Dit liet vooral op de tablet te wensen over. iPadOS verbetert de manier waarop je een iPad gebruikt aanzienlijk en brengt veel handige functies met zich mee die alleen voor de iPad mogelijk zijn. Split View en de Bestanden-app zijn hier voorbeelden van. Je kunt niet elke iPad updaten naar iPadOS. Dat komt omdat dit besturingssysteem veel rekenkracht van de hardware vereist en niet elke iPad kan dat bieden. De iPad Mini 2 en Mini 3 hebben deze kracht niet, de iPad Mini 4 en Mini 5 wél. Geen nood als je iPad niet op iPadOS draait, want Apple voert regelmatig beveiligingsupdates door zodat je uiterst veilig je iPad kunt blijven gebruiken.

Apple's besturingssysteem iPad Mini
Overig

Overig

iPad Mini 2

iPad Mini 3

iPad Mini 4

iPad Mini 5

Wifi ✔️ ✔️ ✔️ ✔️
4G ✔️ ✔️ ✔️ ✔️
Opslag 16GB, 32GB, 64GB, 128GB 16GB, 32GB, 128GB 16GB, 32GB, 64GB, 128GB 64GB, 256GB
Kleuren Space Grey, Silver, Gold Space Grey, Silver, Gold Space Grey, Silver, Gold Space Grey, Silver, Gold
 

Elke iPad Mini is in verschillende varianten verkrijgbaar. Zo kun je kiezen uit Wifi Only óf Wifi + 4G ondersteuning. Bij laatstgenoemde kun je een simkaart in de iPad stoppen, waardoor je ook buitenshuis via het 4G-netwerk verbinding kunt maken met het internet. Verder is elke iPad in verschillende opslagcapaciteiten verkrijgbaar én kun je hem in verschillende kleuren kopen.

iPad Mini Gold, Silver, Space Grey
Welke iPad Mini ga je kopen?

Welke iPad Mini je het beste kunt kopen hangt af van wat je ermee wilt doen. Als vuistregel geldt altijd dat hoe recenter een iPad is, hoe krachtiger en toekomstgerichter deze is. Hieronder geven we een opsomming zodat je beter kunt inschatten welke iPad Mini het beste bij jou past.

iPad Mini 2 kopen, een goede keuze als je:

 • voor een heel lage prijs een Apple iPad in huis wilt halen;
 • het gebruik beperkt tot lichte alledaagse basistaken;
 • een tablet zoekt die ook de kinderen kunnen gebruiken.

iPad Mini 3 kopen, een goede keuze als je:

 • het gebruik beperkt tot lichte alledaagse basistaken;
 • een tablet zoekt die ook de kinderen kunnen gebruiken;
 • gegevens beter wilt kunnen beveiligen dankzij Touch ID.

iPad Mini 4 kopen, een goede keuze als je:

 • vaak onderweg wilt kunnen werken;
 • naast lichte taken ook zwaardere taken gedaan wilt krijgen;
 • multitasking een vereiste is;
 • een goede camera op een iPad belangrijk vindt;
 • gebruik wilt maken van de laatste software-versie.

iPad Mini 5 kopen, een goede keuze als je:

 • een krachtige en snelle tablet in een compact formaat zoekt;
 • zware grafische taken gedaan wilt krijgen;
 • wilt werken met Apple Pencil;
 • wilt videobellen in goede kwaliteit;
 • gebruik wilt maken van de laatste software-versie.

Refurbished iPad Mini kopen

Welke iPad Mini je ook kiest; bij Forza is de iPad Mini extra scherp geprijsd omdat je hem refurbished koopt. De voordelen van een refurbished iPad Mini op een rij:

 • Tot wel 60% voordeliger dan de originele nieuwprijs;
 • 2 jaar garantie, óók op de batterij;
 • Gratis laadaccessoires meegeleverd;
 • Keuze uit drie uiterlijke productiecondities;
 • Zeer duurzaam voor het milieu door hergebruik van de iPads.
ipad mini 5 ipad mini 4 ipad mini 3 ipad mini 2 ipad mini ipad
← Vorige Volgende →